Suomi noin sata vuotta sitten

Sisällissodasta toipuva Suomi eli historiansa levottominta aikaa ja monet nykyisin äärijärjestöinä pidettävät, oikeistolaisittain ajattelevat liikkeet olivat voimissaan.

Akateeminen Karjala-Seura oli vuosina 20-40-luvuilla Suomessa toiminut opiskelijajärjestö, jonka tarkoituksena oli kansallishengen luominen ja lujittaminen, maanpuolustushengen nostattaminen ja erityisesti Suur-Suomi-aate.

Suomalaiset kävivät 20-luvulla ahkerasti sotimassa naapurimaissa mm. heimosodissa. Heimosodat olivat Suomen lähialueilla käytyjä aseellisia selkkauksia, joihin suomalaiset vapaaehtoisjoukot ottivat osaa vuosina 1918–1920 ja 1921–1922. Suomen valtio ei virallisesti ollut retkien osapuoli, mutta vapaaehtoisia oli sodissa mukana yhteensä noin 9 000. Monella heistä motiivina oli nimenomaisesti Suur-Suomen synnyttäminen. Heimosodissa kuoli noin 660 suomalaista.

20-luvun lopulla syntyi Lapuan liike. Lapuan liike oli vuosina 1929–1932 toiminut vaikutusvaltainen ja radikaali kansanliike. Sen tavoitteena oli kitkeä kommunismi Suomesta, mutta taustalla oli myös pidemmälle vietyjä tavoitteita.

IKL eli Isänmaallinen kansanliike perustettiin jatkamaan Lapuan liikkeen toimintaa. IKL:stä tuli 1930-luvun merkittävin suomalainen oikeistolainen ryhmittymä, jolla oli enimmillään 100 000 jäsentä.  Toisin kuin lapuanliike, IKL pyrki pitäytymään laillisissa ja parlamentaarisissa menettelytavoissa.

Kommunistien ja muiden vasemmistolaisten pahoinpitelyt ja kyyditykset itärajalle huipentuivat kesä- ja heinäkuun 1930 vaihteessa. Kaksi kommunistisen puolueen kansanedustajaa, Pekkala ja Rötkö vietiin väkivalloin eduskunnasta ja kyyditettiin Lapualle. Myös eduskunnan sosialidemokraattinen varapuhemies Väinö Hakkila joutui lapualaisten kyydittämäksi. Kolme muilutusta päättyi kyyditettävän kuolemaan. Lokakuussa 1930 eduskunta hyväksyi kommunistilait, joiden nojalla kommunistien toiminta Suomessa kiellettiin.

Näistä asetelmista lähdettiin sitten neuvottelemaan talvisodan alla Neuvostoliiton kanssa (tunnetuin seurauksin) keskinäinen luottamuksen ja poliittisten suhteiden ollessa äärimmäisen heikolla tolalla.

Peilaan historiaa nykytilanteeseen, jossa oikeistopoliitikot julistavat jo sotaa Suomen ja Venäjän välille. Sille onkin luotu jo pohjaa tuhoamalla entiset hyvät ja luottamukselliset naapuruussuhteet 20- ja 30-lukujen tyylisesti.

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu