Tällä kertaa Timo Soini ei sutkauttele

Ohjus Venäjältä ja talous kuralla. Timo Soini epäilee suomalaisten kriisinsietokykyä.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008797345.html

Tätä epäilen itsekin. Suomen aseellinen kyky puolustautua on hyvä, mutta kansan henkinen puolustuskyky ei välttämättä yllä samalle tasolle.

Soini uskovaisena miehenä uskoo, että ”me selvitään, mutta eihän meitä ole koeteltu. Meillä on sähkö toiminut, meillä on energia toiminut, meillä on terveydenhuolto toiminut.”

Jos mietitään Suomen kansallisia ongelmia, joista merkittävimpiä ovat kestävyysvaje, eli väestön ikääntyminen, pitkäaikaistyöttömyys, mielenterveysongelmat, yksinäisyys, päihdeongelmat ja ylivelkaantuneisuus, niin ne eivät luo kovin vahvaa pohjaa sen enempää maanpuolustus- kuin kriisien sietokyvylle. Melkoinen osa Suomen huikeasta reservistä on tosiasiassa kuin Tuntemattoman Sotilaan sotamies Korpela, joka on jo sotaan yli-ikäinen ja haettu rintamalle vastentahtoisesti. Toki vielä vuonna 1944 keski-ikäinen mies saattoi olla sotataidoiltaan kyvykkäämpi kuin nykyään.

Suomen reserviläisiä ei kannata verrata suoraan ukrainalaisiin, joiden elinolosuhteet ovat täysin erilaiset kuin Suomessa. Suomi kuului (ainakin ennen) maailman rikkaimpien maiden joukkoon, kun taas Ukraina on ollut yksi Euroopan köyhimmistä ja korruptoituneimmista maista.

Konservatiiviset ukrainalaiset ovat tottuneet kovaan työhön ja siihen, ettei rahaa tule seinästä ja sähköä töpselistä, eivätkä vierasta hommia, joita suomalainen ei enää suostuisi tekemään. Tämän lisäksi ukrainalaisia on kahdeksan kertaa enemmän kuin suomalaisia.

Nämä seikat luovat täysin erilaiset mahdollisuudet puolustautua Venäjän hyökkäystä vastaan.

Jos tuhannelle kadulla vastaan kävelevälle suomalaiselle tehtäisiin katugallup yhdellä ainoalla kysymyksellä, joka kuuluu, tiedätkö mikä on Tranglia, niin veikkaisin oikein vastanneiden määrän suhteellisen pieneksi. Omassa lähipiirissäni ei moni tiennyt.

Jo tämänkaltainen pieni nyanssi antaisi vihiä siitä, että keskivertosuomalainen olisi sodan kaltaisessa kriisissä ns. kusi sukassa.

Ja millä mainitsemistani Suomen kansallisista ongelmista kärsivät keräisivät mitään kriisivarastoja, kun rahat kuluvat jo päivittäiseen selviämiseen?

Suomessa ollaan pitkälti samassa tilanteessa kun Yhdysvalloissa, jossa 10% omistaa 90% varallisuudesta. Loput ovat käytännössä velkavankeja.

+5
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu