Tankkaa nyt, huomenna se maksaa maltaita.

Seuraavat blogit lienevät sisällöltään pelkkää Iranin hyökkäystä Israeliin, joten sitä on turhaa enempää vatvoa. Lehdet kirjoittavat vain ja ainoastaan sitä, mitä niiden sallitaan kerrottavan, joten mitään uutta siihen ei ole lisättävänä, paitsi että israelilaiset ovat juurikin niin tyhmiä, että provosoituvat iskusta entisestään.

Hauskaa sinänsä, että provosomisen aloitti lehtien mukaan juurikin IDF eli Israel defence forces tuhoamalla Iranin suurlähetystön Syyriassa.

Kuvio sopii Venäjän suunnitelmiin kuin nyrkki silmään. Israel ja USA eivät laajenevan sodan pelossa kykene enää toimittamaan Ukrainaan yhtään mitään. Israel toki ei ole sinne mitään toimittanutkaan, mutta jatkossa ei toimita varmuudella.

Zelenskyi saa unohtaa Patriot-ohjukset ainakin USA:n toimittamina, koska ne tarvitaan kaikki nyt Israeliin.  Samaan aikaan maailman koko huomio kiinnittyy uuteen polttopisteeseen, joten Venäjä saa rauhassa keskittyä omaan tekemiseensä.

Israelin ja Iranin keskinäinen sotiminen on siinä mielessä hankalaa, että siinä on jokunen täysin tapahtumista irrallaan oleva valtio välissä. Lueteltakoon niistä mm. Syyria, Irak, Jordania ja Saudi-Arabia. Näistä ainoastaan Jordanialla on jonkinlaiset naapuruussuhteet Israelin kanssa. Muut eivät varmuudella anna vapaaehtoisesti ilmatilaansa Israelin hävittäjien käyttöön. Turkki on jo sulkenut ilmatilansa sotilaalliselta toiminnalta. Jäljelle jäisi siis valtava kierros Hormuzin salmen kautta, mikä tarkoittaisi liki 5000km edestakaista lentämistä. Paljonko sota Hamasia vastaan on jo kuluttanut voimavaroja, se jää nähtäväksi? Sotiminen on valtavan kallista. Puolen vuoden sota on maksanut Israelille jo usean vuoden kansantulon verran sekä vähintään nelinumeroisen määrän kansalaisten henkiä.

Se mikä on varmaa, on se, että öljyn maailmanmarkkinahinta nousee räjähdysmäisesti ja sen saatavuus vaarantuu, mikäli sotatoimet laajenevat Lähi-idässä. Vähäinenkin laajeneminen tarkoittaisi ensinnäkin sitä, että öljytuotteiden saatavuus erityisesti Euroopassa heikkenee, koska öljyä ei saada sen enempää Venäjältä kuin Lähi-idästä. Pohjanmeren öljystä ei riitä kaikille tarvitseville ja se on muutoinkin kalleinta mahdollista öljyä.

Viimeiset naurunpyrskähdykset loppuvat sitten, kun käydään lähitulevaisuudessa tankkaamassa. Hinnat ovat nousseet rutkasti vähemmästäkin kuin koko Lähi-idän laajuisen tulipalon pelosta.

Jos Biden on mies, hän suitsii nyt Netanjahun (Israelin) tiukkaan liekaan ja heittää vettä hiillokseen ennen kuin se roihahtaa ilmiliekkiin.

Muussa tapauksessa alkava kriisi jää historiaan Yhdysvaltain heikoimman presidentin pahimpana virheenä ja jos sota vähääkään laajenee, Stubb jää historiaan presidenttinä, jonka aikana Suomi ajautui muun Euroopan mukana historiansa pahimpaan lamaan.

 

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu