Tekeekö Helsingin kantakaupunki hiljaista kuolemaa?

Helsingin Sanomat kirjoittaa aiheesta, joka ei ainakaan köyhää kirpaise, eli siitä, että melkoinen osa kantakaupungin arvoasunnoista köllöttää tyhjillään.

https://www.hs.fi/talous/art-2000006316767.html

Hypoteekkiyhdistys kehittelee erilaisia teorioita siitä, miksi tilanne on kääntynyt näinkin kurjaksi.

Totuus lienee kuitenkin se, ettei asunnoille riitä Suomessa tarpeeksi varakkaita ostajia.

Ostajien määrä supistuu pyramidimaisesti, kun asunnon hintapyynti kohoaa.

Kun hinta ylittää miljoonan, mahdollisia ostajia jää vain kourallinen ja tosiasiassa kaupat jäävät enenevissä määrin tekemättä. Miljoona-asunnossa kiinteät kulut ovat valtavat, vaikka asunto olisi tyhjillään. Yhtiövastike on satojen neliöiden asunnoissa helposti yli 1000 euroa/kk, ellei asunto-osakeyhtiö ole upporikas. Sekään ei ole itsestään selvää kivijalkakauppojen, jotka aiemmin takasivat asuntoyhtiöille vankan tuoton, kaatuessa konkursseihin tai toiminnan loppuessa. Kivijalan ahdinko ei sunkaan parane sillä, että asunnot tyhjenevät yksi kerrallaan ja myös jäävät tyhjiksi.

Kantakaupunki menettää suosiotaan asumiskohteena a) sen kalleuden johdosta b) pysäköinnin hankaluuden johdosta c) työpaikkojen siirtyessä kantakaupungin ulkopuolelle d) liikennejärjestelyjen huonontuessa vuosi vuodelta.

Asuntoaan on paha laittaa vuokrallekaan, jos vuokrapyynti on useita tuhansia euroja kuukaudessa. Vuokralaisia on vaikeaa löytää nykyisin siihen hintaan, varsinkin, kun useat yritykset ovat muuttaneet syrjemmälle. Viimeisimpänä Kesko muutti pääkonttorinsa Katajanokan liikennesumpusta Kalasatamaan.

Monet ostajakandidaatit käyttävät nuokin tuhannet eurot mieluummin oman, pienemmän, halvemman ja järkevämmällä paikalla olevan asunnon hankkimiseen. Vantaa ja Espoo ovat tässäkin voittajia. Likaisenharmaa ja yli puolet vuodesta käyttökelvoton meri ei tuo Helsingin asunnoille minkäänlaista lisäarvoa hintatietoisilla markkinoilla.

On sinänsä surullista, että samaan aikaan kun asunnoista on pulaa, niistä ei ole pulaa.

Pulaa on, kuten aina, vain ja ainoastaan rahasta. Vähemmistöllä sitä on liikaa ja enemmistöllä taas liian vähän.

 

 

 

kosonenjuhapekka

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu