Todelliset sankarit, onko heitä enää?

Edesmennyt Mannerheim-ristin ritari, viimeinen laatuaan, Tuomas Gerdt saa tänään puolustusvoimilta viimeisen kunnianosoituksen suruliputuksen muodossa.

Gerdtin, kuten myös muiden Mannerheim-ristin saajien ansiot ovat kiistämättömiä. He tekivät suurtekoja Suomen itsenäisyyden turvaamiseksi. Toiset toki vielä suurempia kuin toiset.

Monia tosielämän sankareita jätettiin myös palkitsematta, kuka vähäisen sotilaskurin, kuka taas pärstäkertoimen johdosta. Yksi heistä oli Antero Rokan esikuva Viljam Pylkäs. Miehen, joka yksin esti rintamalinjan murtumisen katkaisemalla venäläisen komppanian koukkauksen. Tämä taistelu on kuvattu Tuntematon sotilas elokuvassa. Moni kuvittelee, että se on fiktiota, mutta kyseinen taistelu käytiin oikeasti. Pylkkäälle esitettiin Mannerheim-ristiä, mutta esitys pysähtyi jonnekin esikuntaan. Hautaristin sijasta Pylkäs sai kuitenkin saksalaisilta taistelussa osoitetusta urheudesta rautaristin, joka sekin oli suomalaissotilaalle harvinaisuus.

Jos Mannerheim-ristiä ei aikoinaan olisi rajattu pelkästään taistelussa esitettyyn sotilaalliseen urheuteen, niin keitä nykyisin olisi Mannerheim-ristin haltijoina?

Ainakin kulloinkin vuorollaan istuvat tasavallan presidentit, esim. Tarja Halonen, joka sitoi Suomen maamiinakieltoon. Sitten joukossa olisi poliittisesti ansioituneita ministereitä. Sanna Marin palkittaisiin Suomen etujen peräänantamattomasta puolustamisesta Brysselissä. Tietysti joukkoon mahtuisi tunnettuja yritysjohtajia ja elinkeinoelämän vaikuttajia, jotka ovat ajaneet Suomen etua siirtämällä tuotantoa ulkomaille.

Heille kaikille on myönnetty tai tullaan myöntämään eri ritarikuntien eri värisiä mitaleita erilaisista ansioista. Tosiasiassa suurin osa vuosittaisesta mitalisateesta myönnetään käytännössä ilman ansioita, vain viran, tehtävän tai aseman perusteella.

Jokaisen olisi hyvä katsoa Sam Peckinpahin klassikkoelokuva Rautaristi. Siinä näytetään osa kahden miehen sotatiestä. Toinen heistä halusi palavasti kunniamitalin ja toista sellaiset eivät kiinnostaneet ensinkään. Toinen miehistä kuitenkin osoitti toiselle, kuinka kunniamitali oikeasti ansaitaan.

+4
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu