Turhan muovin kielto myös Suomen hallituksen agendalle

Helsingin Sanomissa oli vaihteeksi myös asiapitoinen ja propagandaa sisältämätön artikkeli koskien Keniaa, jossa kiellettiin neljä vuotta sitten muovipussien valmistaminen, käyttäminen ja maahantuominen tyystin ja vieläpä kohtuullisen vahvan rangaistuksen uhalla.

Entinen, kirjaimellisesti ”paskalandia” on muuttunut lakimuutoksen myötä ympäristöltään siistiksi. On hauskaa, että länsimaiden aliarvostama Afrikka on edelläkävijä, mitä tulee turhien muovituotteiden kieltämisessä. Kaikkea muovia ei toki voi kieltää, eikä sellainen olisi edes tarkoituksenmukaista, koska ilman muovia ei ihmiskunta enää pärjää. Kuitenkin muovipussit ja tarpeettomat muovikääreet olisi suorastaan helppoa kieltää myös meillä Suomessa.

Perheemme on lajitellut muovijätteet erilleen jo kotvan aikaa. Muovijätettä kertyy perheessä noin yksi muovipussillinen kahdessa päivässä. Suurin osa muovista on elintarvikkeiden kääre- ja kuljetusmuovia. Usein on havaittavissa, että eri tuotteita ylipakataan. Tuotteet saattavat olla pahvipakkauksessa, joka on kääritty erikseen vielä muoviin.

Joissain elintarvikkeissa muovi on säilyvyyden kannalta pakko. Ilmeisesti Keniassa ei ole tarvetta esim. kanatuotteille, jotka säilyvät myyntikelpoisina pari viikkoa. Silloin tarvitaan muovikääre, joka pitää suojakaasut sisällään.

Muovia kertyy kuitenkin valtavia määriä. Eihän siinäkään ole sinänsä järkeä, että jätemuovi poltetaan energiaksi, jos energiaa voi tuottaa puhtaammin.

En pistäisi pahakseni, jos valtio kieltäisi muovipussien käytön myös Suomessa. Myös tahallisesta roskaamisesta voisi sakottaa kunnolla, eikä jollain parin kympin hallinnollisella maksulla. Australiassa karkkipaperin viskaaminen auton ikkunasta saattaa kustantaa roskaajalle satoja paikallisia dollareita.

Miksi ei Suomessa? Eihän se olisi keneltäkään pois. Ylinopeutta voi ajaa vahingossa, mutta roskien heittäminen autosta luontoon on yleensä varsin harkittu teko.

+4
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu