Ukraina pian ilman sähköä

Venäjä on ryhtynyt systemaattisesti tuhoamaan Ukrainan sähköverkkoa yhtenä keinona estää länsimaisten aseiden kuljetukset ja joukkojen siirrot Ukrainassa.

Ukrainan rautatieverkosto on pitkälti sähköistetty, joten rautateiden liikenteen ja sotilaskuljetusten pysäyttämiseen riittää sähköverkkoon virtaa syöttävien suurjännitemuuntaja-asemien tuhoaminen.

Muuntamon tuhoamiseen riittää yksi risteilyohjus, joka osuu edes suurinpiirtein maaliinsa. Yhden keskeisen muuntamon tuhoaminen saattaa vaikuttaa todella laajalle alueelle, esim. Suomessa sellainen saattaisi pimentää koko pääkaupunkiseudun.

Muuntomoiden tuhoaminen on myös melkoisen pysyvä ja strategisesti vaikuttava ratkaisu verratuna esim. kiskojen tai siltojen räjäyttelyyn. Itse asiassa esim. sillan täydellinen tuhoaminen kaukovaikuttamalla on erittäin haastavaa. Sillat ja kiskot ovat myös korjattavissa hyvinkin nopeasti, mutta tuhoutunutta muuntamoa ei korjata rautalangalla. Sellainen on uusittava täydellisesti.

Sähköjen katketessa hiljalleen hyytyvät mm. matkapuhelimien tukiasemat ym. strategisesti tärkeä sähköinfrastruktuuri.

Luin hyvän aikaa ennen Ukrainan sotaa Tekniikan Maailma lehden artikkelin, jossa ruodittiin esim. poikkeuksellisen voimakkaan auringonpurkauksen (aurinkomyrsky)  vaikutusta sähköverkkoon ja erityisesti herkkiin sähkömuuntajiin, jotka voisivat vaurioitua vakavastikin voimakkaan elektromagneettisen iskun seurauksena.

Nyt ei puhuta edes ydinpommista, vaan auringon epätyypillisestä toiminnasta.

Suurjännitemuuntajien suurin ongelma on niiden huono korvattavuus ja hidas saatavuus. Tekniikan Maailman mukaan uuden muuntamon saamisen veisi lyhyimmilläänkin useita viikkoja ja maksaisi miljoonia. Tehtaat eivät rakenna muuntoasemia varastoihin, vaan niitä tehdään tilausten perusteella.

Kun muuntamo räjäytetään, uutta ei sotatoimialueelle saada kuukausiin tai jopa vuosiin riippuen kriisin pituudesta. Sähköverkko lamaantuu muuntamon vaikutusalueella pysyvästi todella pitkäksi aikaa. Myös sähköä tuottavia voimaloita on ryhdyttävä ajamaan alas, koska sähköverkkoa ei ole.

Suomessakin on vakavasti pohdittava sitä, miten elintärkeät muuntoasemat suojataan risteily- ja erityisesti ballistisilta ohjuksilta tai sitten kansa on totutettava elämään ilman sähkövirtaa.

Luimme juuri, kuinka Suomen armeija siirtää raskaita taistelupanssarivaunuja rautateitse. Sellainen on käytännön pakko, koska niiden ajaminen omin voimin maanteitä pitkin olisi hidasta ja kalustoa voimakkaasti kuluttavaa. Pari muuntamoa tuhoamalla niiden siirto jäisi VR:n muutaman jäljellä olevan diesel-veturin tai rekkakuljetusten varaan. Johtuen Leopard-tankin valtavasta painosta (60tn) rekkakuljetuksiinkin tarvitaan erikoiskalustoa.

+9
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu