Ukrainan sodan etulinjassa dokumentti.

TV 1 esitti eilen illalla  ranskalaisen Charles Comitin ohjaaman dokumentin Ukrainan sodan etulinjassa ”sieltä jostain.” Dokumentin mukaan kyseessä oli kuvaus yhdestä etulinjan ukrainalais-tukikohdasta. Suomalaisittain puhuttaisiin kenttävartioista.

Dokumentin edetessä alkoi hiljalleen tulla ilmi, ettei kuvausten aikaan tosiasiassa oltu lähelläkään venäläisten linjoja. Tämä tuli esille mm. ukrainalaissotilaiden käyttäytymisestä näissä asemissa. Ukot kekkuloivat täysin avoimessa maastossa pystyssä seisten, mikä etulinjassa aiheuttaisi kohtuullisen suuren nikkelimyrkytyksen riskin. Jatkosodan asemasotavaiheessa, mikä kesti kolme vuotta, satoja suomalaissotilaita menetti henkensä täysin turhaan nostettuaan nuppiaan liikaa juoksuhaudan suojasta. Tarkk´ampujat eivät nuku, vaan saalistavat juuri näitä urhoja. Nykykivääreille ja ammuksille, sekä harjaantuneelle ampujalle 1000m etäisyys ei ole juuri mitään, jos on tarkoitus osua ihmisen kokoiseen maaliin. Tämän tietänee jokainen, joka on katsellut maailmaa vähintään 20x suurentavan tähtäinkiikarin läpi. Dokumentissa etäisyys oli ”muka” vähemmän.

Puhdasta teatteria oli myös ampua kaaritulta RPG-7 singolla juuri kun oli itketty tovi ammusten vähyyttä ja aseiden surkeutta.  Ammus tuhoutuu itsestään lennettyään vajaan kilometrin aiheuttamatta dramaattista tuhoa. Kaaritulta ammuttaessa on puhdasta toiveajattelua kuvitella osuvansa mihinkään. Teatteria olivat myös alueen kranaattikuopat. Niitä löytyi esiteltäväksi kaksi kappaletta. Etulinjan voisi kuvitella muistuttavan kuun kamaraa. 500kg liitopommin kraatteria ei voisi olla huomaamatta, kun yhden sellaisen osuma tuhoaisi koko tukikohdan miehineen.

Ehkä nämä etulinjan tukikohdat ovat niin vähäisiä, ettei niihin käytetä muita kuin ”pienikaliberisia” kranaatteja. Siihen viittasi myös suhteellisen ehjä puusto juoksuhautojen ympäristössä. Enemmän se kyllä viittasi siihen, ettei kuvausten aikana oltu lähelläkään etulinjaa.

Myös droneista varoiteltiin kuvausryhmää useaan otteeseen. Niiltä suojaan menon osalta ei kuitenkaan pidetty hirvittävää kiirettä. Todelliset taistelukentän dronevideot kertovat, että esim. zoomia käyttämällä nämä sotilaat olisi havaittu jo niin kaukaa, ettei dronen ääntä edes kuultaisi. Dronen kuvaamat videot ovat myös pelottavan tarkkoja, eikä edes peitteinen kuusimetsä tarjoa taistelijoille täydellistä suojaa. Etulinjan miesten varusteisin tulisikin kuulua ghillie-suit tyyppiset varusteet, joilla ihminen suorastaan ”katoaa” ympäröivään maastoon.

Dokumentti oli muuten mielenkiintoinen ja kertoi jotain mm. taistelijoiden mielialoista. Se ei ollut hetkittäin korkealla. Kunnes esiintyvä artisti saapui paikalle kitaroineen.

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu