Varsin arveluttava maailmaennätys

Ukrainalaisen tarkk-ampujan uutisoidaan ampuneen ja osuneen elävään maaliin 3,8 kilometrin etäisyydeltä. Uskokoon ken haluaa. Tosin yhtä vähän uskon edelliseen maailmanennätykseen.

Käytetyn modifioidun .50 Browning patruunan, tuttavallisemmin 12.7mm, lähtönopeus on 790-850 m/s. Tämä tarkoittaa luodille liki viiden sekunnin taivalta. Luodillahan on taipumus hidastua matkan edetessä ja samalla se putoaa lähemmäs maan pintaa.

Erikoiskiväärin kaliiberiksi oli mainittu pari millimetriä suurempi 14mm, mikä tarkoittaa lähtönopeuden laskua edellä mainitusta eli lentoaika pitenee luodin koon ja painon kasvaessa, ellei kyseessä ollut ns. Sabot-patruuna.

Seuraava osa tekstiä on silkkaa hölynpölyä. ”ukrainalaista monikaliiperista antimateriaalista tarkkuuskivääriä” ikään kuin ukrainalaiset olisivat keksineet ruudin uudelleen tai ainakin antimaterian.

Minkä kokoinen maali ihminen on 3.8km etäisyydeltä? Jokainen armeijan käynyt muistaa ns. rintakuvataulun. Sehän vastasi mittasuhteiltaan etenevän ihmisen keskiverto yläruumista. Ja sellaiseen ammuttiin yleensä n. 150m matkalta.

Sotilasammunnan perusteisiin voi tutustua vaikka pv:n ampumakoulutusoppaan kautta. Turhaan minä siitä tässä selitän. Matkan pidetessä muuttujien määrä kuitenkin lisääntyy expotentiaalisesti, mikä vähentää ammattitaidon ja lisää tuurin osuutta ammuttaessa ylipitkille matkoille.

Kivääriammunnassa kilpaillaan virallisesti 1000yardin kisoissa. Niissä parhaat saavat aikaan jonkinlaisia kasoja. Nämäkin kasat nelinkertaistuvat kooltaan liki 4 km matkalla. Reikien väliin mahtuu helposti ihmisen kokoinen maali.

Olisi myös kiva tietää mitä tähtäintä käytettiin? Perus 10x tähtäin ei riitä, koska sellaisella maalia ei edes erota.

4km matka edellyttäisi TV-kameran käyttämistä tai digikameran optiikkaa melkoisella teleobjektiivilla malliin Shakaali-elokuva. Vastaavia on käytetty Youtube-videoilla, joissa ammutaan todella pitkälle.

Lisäksi sään on ollut pakko olla täysin tyven koko matkalta eikä ilmassa ole saanut olla minkäänlaista väreilyä, mikä estäisi optisen näkyvyyden.

Millähän etäisyys maaliin on mitattu?

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu