Virkamiehiä on kahdenlaisia, tarpeellisia ja tarpeettomia

Valtio laittaa jälleen kerran ministeriöt säästökuurille. Kaikki muut ministeriöt, paitsi valtion sisäiseen tai ulkoiseen turvallisuuteen liittyvät hallinnonalat joutuvat usean prosentin talousleikkuriin. 3,58 prosentin leikkaus kuulostaa pieneltä, mutta kun puhutaan ministeriöistä, joiden budjetit liikkuvat miljardien tasolla, euromääräiset summat eivät enää olekaan pieniä.

Rahat siis pitää säästää toimintakuluista tai sitten alkavat YT-neuvottelut.

Valtion virkamiesten irtisanomisturva on korkein mahdollinen. Virkamiestä ei niin vain irtisanota.

Viran perusteen täytyy poistua, että virkamiestä ei enää tarvita. Näin ollen kohu virkamiesten irtisanomisista on lähinnä lehdistön keksimä lööppiuutinen, koska yleensä olemassa olevalle viralle on jokin laissa säädetty peruste.

Säästöt haetaan jostain aivan muualta.

Keinot ovat vanhoja ja hyväksi koettuja. Säästetään seinistä, kalusteista, tietotekniikasta sekä ajoneuvoista ja niihin liittyvistä kuluista. Polttomoottoriautoja ei vaihdetakaan sähköautoihin ja talon autoilla ei mennä ruokailemaan naapurikuntaan, jotta lounastauko saadaan hyödynnettyä maksimaalisesti. Lomarahoja vaihdetaan enenevissä määrin vapaiksi, mikä ei tietenkään tehosta valtion toimintaa.

Joka tapauksessa valtion virastot joutuvat pohtimaan olemassa olonsa tarpeellisuutta sekä virkojen tarvetta. Virkamiehiä on kahdenlaisia, tarpeellisia ja tarpeettomia. Selvää on, ettei kaikkia virastoja ja virkamiehiä tarvita.  Kyse on vain siitä, kuka asian ratkaisee.

Toinen nopeasti säästöjä tuovat keino on jättää aukeavat virat täyttämättä, eläkkeelle jäävien, eroavien tai äkillisesti menehtyvien virkamiesten sijaan ei palkata uusia, määräaikaisuuksia ei jatketa eikä uusia virkoja keksitä.

Jokaisen auki jäävän viran kohdalla on pohdittava, onko sen täyttäminen todella tarpeellista.

Post scriptum: Näistä kovin leikkuri on määräaikaisuuksien jatkamatta jättäminen. Siinä menee helposti lapsi pesuveden mukana.

Esim. poliisin kirjoilla on satoja määräaikaisia päällystöön, alipäällystöön ja miehistöön kuuluvia. Heidän määräaikaisuutensa loppuminen hankaloittaa poliisin perustyön tekemistä, eli rikosten selvittämistä. Samoin on tilanne puolustusvoimissa. Jos eläköityvien upseerien tilalle ei kyetä rekrytoimaan uutta verta, joudutaan hankalaan tilanteeseen, jossa mahdollisesti jopa kokonaisia joukko-osastoja joudutaan muodostamaan uudelleen upseerivajeessa.

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu