Virkistävää sananvapautta

Joskus irtautuminen ahdistavasta suomalaisesta ilmapiiristä tekee hyvää; sekä sielulle että ruumiille.

Olen lomaillut pari viikkoa Välimeren rannoilla, jossa elämä ei todellakaan ole niin takakireää kuin Suomessa. Ei ainakaan lehdistön osalta. Täällä etelän lämmössä moniin asioihin suhtaudutaan rennommalla asenteella. Näin myös asioista uutisoimiseen, erityisesti rikosasioista.

On toki huomioitavaa, että  lainsäädännössä eri EU-valtioiden välillä voi olla suuriakin eroja, mutta tietyissä asioissa sananvapaus on laajempi Espanjassa. Paikalliset lehdet julkaisevat rikoksesta epäiltyjen kuvia aina kun niitä on saatavilla, eikä tekijöiden kansallisuutta pyritä peittelemään. Poliisi julkaisee auliisti tekijöiden kansallisuudet, oli sillä merkitystä kokonaisuuden kannalta tai ei.

En itsekään näe rasismia siinä, että uutisissa mainitaan vaikkapa huumekauppiaiden olleen kotoisin Senegalista ja Gambiasta tai ryöstäjien Romaniasta ja auto-onnettomuuden uhrien olleen brittejä. Lukijat voivat tehdä itse johtopäätökset heidän mahdollisesta ihonväristään tai uskonnostaan.

Tuoreissa uutisissa kerrottiin myös laittomien siirtolaisen rantautumisesta Baleaareille. Ryhmässä oli uutisen mukaan nigerialaisia, pakistanilaisia, muutama afgaani ja kongolainen. Uutisesta pystyi näkemään, ettei tulijoiden joukossa ollut yhtään ns. suoraan turvapaikkaan oikeutettua henkilöä. Uutisessa myös korostui se, että salakuljettajat etsivät jatkuvasti uusia reittejä tulla Eurooppaan.

Loppukaneettina: Asiallinen tiedottaminen ei ole koskaan rasistista, jos tiedottamisessa pysyttäydytään tosiseikoissa ja vältellään omien mielipiteiden esille tuomista.

 

 

kosonenjuhapekka

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu