Voisiko Israel kaatua talouden romahtamiseen laukaustakaan ampumatta

Israelin bruttokansantuote oli v. 2022 525 miljardia. Vertailun vuoksi Suomen bruttokansantuote oli samaan aikaan 283 miljardia. Israel käy paraikaa sotaa Gazassa ja valmistautuu suurempaan yhteenottoon Lähi-idässä. Reservin valmiudessa pitäminen, sotiminen ja varustautuminen maksavat valtaisia summia. Israelin kokoisessa valtiossakin puhutaan kymmenistä miljoonista päivässä. Massiivisen drone- ja ohjushyökkäyksen torjumisen reaalikustannukset voivat olla kymmeniä miljoonia per kerta varsinkin, jos käytetään esim. Patriot-ohjuksia, jotka maksavat 2-4 miljoonaa per ohjus.

Samaan aikaan Israelin talouselämä kärsii myynnin sakkaamisesta ja työntekijäpulasta kun miehiä ja naisia on siirretty sekä reserviin että reservistä taistelutehtäviin. Israelin sotilaallisista tappioista ei ole juurikaan uutisoitu, mutta kriisin alusta lukien puhutaan myös tuhansista israelilaisista siviileistä ja sotilaista. Onkin todennäköistä, että kassan pohja jo näkyisi, ellei Yhdysvallat tukisi Israelia taloudellis-sotilaallisesti. Se taas tarkoittaa sitä, ettei Ukraina saa juurikaan apuja USA:sta niin kauan kuin sodan eskaloitumisen riski Lähi-idässä on ilmeinen.

Jo nyt USA on siirtänyt sekä Välimerelle että Omaninlahdelle taisteluosastot, jotka kuluttavat merkittävissä määrin myös USA:n sotilaallisia resursseja. Toiminta on suoraan Kremlin shakkilaudalta, jossa länttä shakitetaan siirto siirrolta. Shakin luonteeseen pelinä kuuluu oleellisesti uhrausten tekeminen ja valeuhkan luominen, jotta vastustaja tekee resursseja kuluttavan (shakissa nappuloita) vastaliikkeen.

Pystyykö Iran horjuttamaan Israelin taloutta ylläpitämällä ilmeistä sodan uhkaa, mutta kuitenkaan sotimatta, siinä määrin, että Israelin olemassaolon taloudelliset edellytykset vaarantuvat?

Jo nyt on merkkejä siitä, ettei kapitalismiin perustuva länsi ole halukas jatkamaan maksukyvyttömyyteen ajautuvan Ukrainan elättämistä enää kauaa, koska rauhanneuvotteluihin on jo halukkuutta yhä useammassa EU-maassa. Vain Yhdysvaltoihin tiukasti nojaavat maat ovat ehdottomasti sodan jatkumisen kannalla.

Onko USA:n seuraavalla presidentillä tahtoa jakaa kansakunnan varoja kolmeen kriisipesäkkeeseen Ukrainaan, Israeliin ja Taiwaniin?  Se on nyt tuhannen taalan kysymys, mikä ratkaisee monen maan kohtalon. USA itse on myös taloudellisesti savijaloilla seisova jättiläinen, joka tarvitsee muuta maailmaa taloutensa pystyssä pysymiseen ja juurikin siksi MAGA on yksi keskeisistä puheenaiheista.

Dollari on vakavassa vaarassa keskeisenä maksuvälineenä ja USA:n on ponnisteltava pitääkseen oman taloutensa kulissit pystyssä. Maassa, jossa 10% omistaa 90% ja joka kolmas elää köyhyysrajalla se ei ole helppoa.

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu