WOLT lyö kipinää harmaaseen talouteen

Tein iltalenkillä mielenkiintoisen havainnon. Erään talon pihaan kurvasi Viron rekisterikilvissä oleva auto, josta hyppäsi ulos Woltin ruokalähetti lämpölaukkunsa kanssa. Tästä voitaneen tehdä sellainen johtopäätös, että kyseessä oli nimenomaisesti työtä tekevä lähetti.

Ottamatta sen enempää kantaa havaintojeni yksityiskohtiin jäin pohtimaan Viron kilvissä olevan auton käyttämistä bisnestoimintaan, koska sehän on suorastaan nerokasta.

Mikroyrittäjänä toimiva WOLT-lähetti voi ostaa autonsa jo lähtökohtaisesti halvemmalla Viron autoverottomasta tarjonnasta. Hänen ei tarvitse myöskään maksaa vuosittaista autoveroa eikä pitää autoa vakuutettuna saatikka katsastaa sitä. Kulut ovat siis huomattavasti pienemmät kuin tilanteessa, jossa yrittäjä ostaisi autonsa Suomesta.

Tosiasiassa valtio/tulli ei ole enää vuosikymmeneen tai pariin valvonut ulkomailta maahan tuotavien autojen käyttöä Suomessa muutoin kuin ilmiantojen perusteella eikä välttämättä silloinkaan. Virolaiset rakennusmiehet ja muut ulkomaiset duunarit saattavat pitää omaa autoaan Suomessa hyvinkin pitkiä aikoja siirtämättä sitä Suomen rekisteriin, kuten säädökset edellyttäisivät. Ja jos polttelee, käväisee laivalla edestakaisin Virossa kavereita moikkaamassa, niin Suomessa oloaika katkeaa.

Viranomaisilla on toki olemassa järjestelmiä, joilla voidaan tehdä tiedusteluja EU:n alueella rekisteröidyistä ajoneuvoista, mutta eri juttu on se, miten aktiivisesti niitä käytetään esim. liikennevalvonnassa. Virolaisia autoja pyörii teillämme kymmeniä tuhansia, joten valvonta ei ole helppoa.

Kun ajelee säädyllisesti ja selvin päin, ei ulkomaan kilvissä oleva auto kiinnosta juurikaan ketään.

+1
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu