Yhdysvaltain perustuslain toinen lisäys

Yhdysvaltain perustuslain toinen lisäys (second amendment) lisättiin perustuslakiin brittejä vastaan käydyn katkeran vapaustaistelun kokemusten perusteella. Osavaltioiden irtautuminen brittiläisestä kansainyhteisöstä, käytännössä Iso-Britannian tyranniasta, ei ollut kivuton prosessi. Koska yhteisöstä irtautumishaluisilla osavaltioilla ei ollut asettaa omaa ammattiarmeijaa, sellainen muodostettiin paikallisista, lähinnä maanviljelijöiden muodostamista militioista, jotka osin sissisodan menetelmin saavuttivat lopulta voiton voittamattomana pidetystä brittiarmeijasta.

Lisäys vapaasta aseenkanto-oikeudesta kirjattiin perustuslakiin, jotta minkäänlainen tyrannia ei enää koskaan voisi nousta valtaan nuoressa Yhdysvaltain valtiossa. Aseet olivat siten kansalaisten laillisena suojana sekä vierasta että omaa mielivaltaista hallintoa vastaan.

Niin raivokkaasti riittävän suuri määrä amerikkalaisia vastustaa kaikenlaisia perustuslain vastaisia rajoituspyrkimyksiä, ettei mikään myöhempi Yhdysvaltain hallitus ei ole kyennyt kumoamaan toista lisäystä, eikä edes rajoittamaan vapaata aseenkanto-oikeutta kuin tilapäisesti. Lipasrajoitukset ja suujarrukieltokin asetettiin määräaikaisina lakeina.

Nyt Yhdysvalloissa ollaan kulminaatiopisteessä, jossa monet kansalaiset ovat ryhtyneet pelkäämään omaa hallintoaan, kukin omista lähtökohdistaan ja syistään.

Pääseekö Biden historiaan toisena Yhdysvaltain presidettinä, jonka kohdalle osuu sisällissota?

Monia sotaa ennustavia merkkejä on jo ilmassa ja kun kansa on hampaisiin asti aseistautunutta, tilannetta voidaan verrata ruutitynnyriin, jossa lanka ei vielä pala, mutta ympäröivä kuumuus voi sytyttää sen milloin tahansa.

Loppuun palanen venäläistä huumoria: ”Johtuen Covid-19 matkustusrajoituksista tänä vuonna Yhdysvaltojen oli organisoitava vallankaappaus kotonaan.”

kosonenjuhapekka

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu