Yhtä lämmintä kuin vuonna 1937
Miten ihminen vaikutti ilmastoon vuonna 1937?
”Kesän eli kesä–elokuun 2024 koko Suomen keskilämpötila oli 16,2 astetta. Asiasta viestipalvelu X:ssä kertovan Ilmatieteen laitoksen mukaan samoihin lukemiin yllettiin vuonna 1937.”
Aikalaiskertomusten perusteella Suomessa oli hetkittäin jopa infernaalisen kuumaa myös -40 luvulla. Eikä kyse ollut kuumottavista sotatilanteista, vaan auringon porotuksesta.
Wanhojen uutisten mukaan Alpitkin ovat kärsineet lumen vähyydestä jo viime vuosisadan alkupuolella.
Miksi siis nyt olisi jotenkin poikkeukselliset säät, kun näin on ollut ennenkin? Ja sitä ennen. Ja sitäkin ennen.
Ei ihmekään, että Kerttu Kotakorpi vaihtoi TV-meteorologin pestinsä muuhun TV-viihteeseen, kun uskottavuus alkoi hiipua.
Näin kirjoitettiin vielä vuonna 2020
Nyt viime talvien jälkeen ei voi kuin nauraa em. tekstille, kun lumilingossa ei riittäneet tehot kinosten siirtelyyn.
Kaikkien perimätietojen mukaan 1930-luku oli tosi lämmin kesiltään. Talvisota sitten lopetti hellevuodet itätuuleen monessa mielessä, mikä ei ole toivottavasti edessä nyt vaikka Putin on uusi Stalin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ilmaston lämpenemisen syyt ovat fossiilisissa, niin ei tainnut 1930 -luvulla vielä ollut semmoisia ongelmia.
Autotkin taisivat toimia ’häkäpöntöillä’!
Hieman on tullut ajatuksia, kun Yle esittää sunnuntaijatkumoina muisteloja talvi- jatkosodistamme, että viittaisiko viestintä suuntaan uuden sodan mahdollisuuteen valmistautumisesta.
Toisaalta, on hyvä, että myös nuoremmat ikäpolvet näkevät (jos katsovat), mitä suomalaisten sota Stalinin Neuvostoliittoa vastaan on on ollut.
.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä vaan 20-30-luvun autot toimivat bensiinillä. Häkäpöntöt tulivat 40-luvulla ja viimeiset hävisivät 50-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Voi käydä niinkin, että merivirta pysähtyy ja helteet loppuvat tyystin.
https://yle.fi/a/74-20073944
Tämänkin voi tietysti pysäyttää laittamalla miljarditolkulla Torstin merivirtarahastoon, jonka varoilla Golfvirran reitille pystytetään tuulivoimaloita puhaltamaan lämmintä energiaa oikeaan suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Aiheeseen liittyvää…
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/erkki-latvala/ilmaston-vaihtelu-ei-muutos/
Ilmoita asiaton viesti
Eikö se merivirta pitänyt jo kääntyäkin vastakkaiseen suuntaan jo aikaa sitten? Kääntyikö se?
Ilmoita asiaton viesti
Ilmasto on tilastollinen suure. Koska ilmasto on lämmennyt, on näin lämpimän kesän todennäköisyys suurempi nyt kuin se oli 1930-luvulla, mutta mahdollinen se oli silloinkin. Vastaavasti kulunut talvi oli (Suomessa) poikkeuksen kylmä 2000-luvun talveksi, mutta olisi ollut normitalvi 1900-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
1900-luvulla syntyneenä ja eläneenä voi muistaa, että Helsingissä oli superpakkasia, mutta myös likimain lumettomia talvia jo tuolloin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ihminen elää vaikkapa 80-vuotiaaksi ja sinä aikana vuotuinen keskilämpötila nousee asteen tai kaksi, ei asiaa voi havaita ikkunasta ulos katsomalla.
Ilmoita asiaton viesti
Alkaa olla Kalevi Härkösen selittelyissä olla jo epätoivoinen nuotti.
Ilmoita asiaton viesti
Sikäli kyllä, että täällä saa aikuisille ihmisille tämän tästä selittää alkeita, joiden pitäisi olla jo perus/kansakoulun oppimäärän läpäisseelle itsestäänselvyyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
On tullut tutuksi tuo sama ”ihmiset ei ymmärrä”-argumentti jo taistolaispropagandan ajoilta.
Ihmiset eivät ymmärtäneet silloin, miten tuotantovälineiden omistus on ratkaisevan tärkeää eikä nyt sitä mitä väitetty asteen lämpeneminen on ratkaisevaa tuleville sukupolville.
Kummassakaan ideologiassa ei jakseta ottaa huomioon niitä muttia. Ilmastonmuutoksen osalta sitä että eihän kyseessä ole kuin vaihtelu. Hiilidioksidin teholla ei ilmastoja muutella, ei varsinkaan ihmisen osuudella siinä. Ilmakehän koostumus on muuttunut 0,014 prosenttiyksikköä sadassa vuodessa, tullut hiukan lisää ilmastoon heikosti vaikuttavaa hiilidioksidia. Ihmisen osuus muutoksessa on noin 5%.
Ilmoita asiaton viesti
Puhut kyllä täyttä sontaa. 1934-1943 välillä hellepäiviä oli tasan yhtä paljon kuin niitä oli 2014-2023 välillä. Tämä siitä huolimatta että mittausasemien määrä on nykyään 7 kertainen.
Kun tsekataan hellepäivät niiltä asemilta jotka on ollut toiminnassa 1925-2020 niin hellepäivissä vuosi 1937 on kärjessä.
https://suomenilmasto.info/wp-content/uploads/2021/07/25c-days-annually-in-finland-fixed-stations.jpg?w=1024
Ilmoita asiaton viesti
Siivoa suusi, en puhunut hellepäivien määrästä mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Lässyn lässyn, hellepäivien määrällä koitetaan epätoivoisesti todistaa että Suomi on kuumentunut.
Ilmoita asiaton viesti
”Lässyn lässyn, hellepäivien määrällä koitetaan epätoivoisesti todistaa että Suomi on kuumentunut.”
Epätoivo näyttää olevan suurta siellä denialistien leirissä, kun täytyy jankuttaa helteistä tämän tästä. Helteet kertovat ilmastosta vain viitteellisesti. Jos haluat keskustella ilmastosta, tarkastellaan lämpötilojen pitkän ajan keskiarvoja ja niiden muutoksia. Miksi ne eivät kiinnostele samaan tapaan kuin lämpöpiikit?
Minä tiedän syyn tuohon denialistien vähäiseen kiinnostukseen keskiarvoja kohtaan. Keskiarvot kun näyttävät, mihin suuntaan ollaan menossa. Ne näyttävät sen mihin suuntaan lämpötilat ovat olleet menossa jo 1900-luvun alusta lähtien.
Pitkien (10-30 vuoden) keskiarvojen perusteella Suomen, aivan kuten muunkin maailman lämpötila on noussut, ja nousee edelleen. Ei tuota mitattua faktaa denialistien tyhjänpäiväiset lässytykset ja venkoilut muuta yhtään miksikään.
Millä tavalla se väitetty 1930-luvun ”kuumuus” näkyy esim. tästä globaalia lämpötila-anomaliaa kuvaavasta käppyrästä?
https://berkeleyearth.org/wp-content/uploads/2024/01/ComparisonSmooth-2023-1.png
Tai tästä:
https://berkeleyearth.org/wp-content/uploads/2024/01/AnnualPlot-2023-1.png
Lisää denialistien väärien luulojen kannalta hankalia käppyröitä täältä (edellä linkatut kuvat ovat peräisin samasta lähteestä):
https://berkeleyearth.org/global-temperature-report-for-2023/
Täytyy hieman laskeskella keskiarvoja. Palaan sitten tuohon teidän denialistien jakelemaan höpöväitteeseen siitä, että 1930-luvulla olisi ollut muka lämpimämpää kuin nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Sepä se, ilmasto on syklistä eikä ”trendikästä”.
Ilmoita asiaton viesti
Voi se hiukan olla syklistäkin, mutta ennen kaikkea stokastista.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedepiirit kertovat amocin hiipumisesta ja kolean kauden tulosta Suomeenkin, tehden maan käytännössä elinkelvottomaksi jo seuraavan sadan vuoden aikana.
Silti…
Ilmoita asiaton viesti
”Tiedepiirit” koittaa epätoivoisesti pistää amocin hiipumisen ihmisen syyksi jotta rahastus voi jatkua entiseen malliin.
Täällä yksi käärmeöljykauppias taitaa pelätä että ihmiset herää todellisuuteen ja huomaa että ilmasto ei muutu vaan vain vaihtelee.
On sitä lämmintä pidellyt ennenkin eikä missään ole nykyään sen kuumempaa kuin oli ennenkään. Tuo kuva sen todistaa.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/wp-content/uploads/2024/09/1908-2024helle-1024×464.jpg
Ilmoita asiaton viesti
”On sitä lämmintä pidellyt ennenkin eikä missään ole nykyään sen kuumempaa kuin oli ennenkään. Tuo kuva sen todistaa.”
Missään ei ole nykyään lämpimämpää kuin ennen? Melkoinen väite, ja kertoo kuinka syvällä denialismin suossa uit.
Kuten jo toisessa kommentissa totesin, helteiden määrä liittyy ilmastoon vain viitteellisesti. Kyllä se toki niidenkin määrän keskiarvossa näkyy se ilmaston lämpeneminen. Uskallatko Lehtinen lähteä siihen että lasketaan helteiden vuosilukumäärien 10-vuotiset keskiarvot eri vuosikymmenille? Kas kun se kertoo ilmastosta enemmän kuin yksittäisten vuosien piikit.
Sitä odotellessa, alla näette blogissa mainitun 1930-luvun (vuosien 1931-1940) keskilämpötilan vertailua vuosien 2011-2020 keskilämpötilaan. Lähteenä lukemiin ITL:n data: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/vuositilastot
Helsingin keskilämpötila
– vuosina 1931-1940: 5,71 °C
– vuosina 2011-2020: 7,02 °C
Helsingissä oli 2010-luvulla keskimäärin 1,2 astetta lämpimämpää kuin 1930-luvulla.
Sodankylän keskilämpötila
– vuosina 1931-1940: 0,12 °C
– vuosina 2011-2020: 0,88 °C
Sodankylässä oli 2010-luvulla keskimäärin 0,76 astetta lämpimämpää kuin 1930-luvulla.
Laskelmat voi tarkistaa täältä:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1GHdrWcAwOzkS24BOXE16Eegsr_alWV5nWYohY6-5DTA/
Taulukossa 2 näkyy 1900-luvun alkupuolen lukemat.
Erityisen ahkerasti näytät laskettelevan palturia Suomen kesien lämpötiloista. Että kesät eivät Suomessa muka olisi lämmenneet. Ovat ne. Ja se(kin) asia selviää laskemalla 10 vuoden keskiarvot, ei yksittäisiä piikkejä tuijottelemalla. Toki yksittäisenä vuotena tänä vuonna kesä oli poikkeuksellisen lämmin Lapissa. Siis siellä, mihin ilmatieteilijät ovat ennustaneet suurinta lämpenemistä. Kesä kuuluu ilmastolliseen vuodenkiertoon, joten kummallistahan tuo olisi jos myös se ei lämpenisi.
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/kesatilastot
Helsingin ja Sodankylän kesälämpötilakuvaajasta puuttuu vielä tämän vuoden lukemat: Helsinki 17,7 °C, Sodankylässä 1900-alkupuolelta alkaneen mittausjakson korkein keskiarvo, 15,6 °C.
Miten kommentoit, Lehtinen? Oliko nyt niin, että vedetään tässä vaiheessa denialistin pakasta se säälittävin kortti, ja toteat että ”väärin mitattu”? Vai miten sinä tämän faktuaalisen, sekä Suomessa että muualla maailmassa tapahtuneen ilmaston lämpenemisen yrität selittää tapahtumattomaksi?
Ilmoita asiaton viesti