Yrittäjät, yrittäminen ja korona-apu

YLE:n MOT ohjelmassa käsiteltiin teemaa valtio takaa, pankit jakaa, jonka ministeri Lintilä ansiokkaasti lanseerasi lentäväksi lauseeksi. No, MOT antoi ymmärtää, että ainoa mikä lentää, on apulanta tuulettimeen.

En ole koskaan ollut yrittäjä, joskaan yrityksen puutteesta ei minua voi syyttää.

Silti jäin MOT:n jälkeen ihmettelemään, että elävätkö suomalaisyritykset todellakin kädestä suuhun? Eivätkö ne tuota mitään ja/tai eivätkö yrittäjät koskaan laita firmansa tuotosta mitään sivuun pahan päivän varalle? En tarkoita tällä yhden ihmisen pikkupuljuja, jolla yksi ihminen elättää itsensä ja mahdollisesti oman perheensä. Kuitenkin esim. elämäntyönsä kampaamoyrittäjänä tehnyt etäinen sukulaiseni jätti melkoisen suuren perinnön jälkeläisilleen. Tulostakin voi siis tehdä.

Taito Tuunanen sanoi aikoinaan, että firman osakkeet kannattaa myydä, kun sen toimitusjohtaja ostaa itselleen mersun. Tällä hän tarkoitti sitä, että firmalla menee liian lujaa, jos se investoi yritystoiminnan kannalta toisarvoisiin asioihin, kuten esim. omistajansa omiin intohimon kohteisiin.

Onko siis niin, ettei yrittäjältä edes edellytetä minkäänlaista omavastuuta kriisin iskiessä? Jos firman kassaan on jäänyt vaikkapa 500 000 euroa joka vuosi viivan alle ja niillä on hankittu kesämökit, veneet, Ferrari itselle ja Porsche tyttärelle, huvila Ranskasta ym. niin onko valtion tehtävä todellakin varmistaa se, että yrittäjä kykenee säilyttämään omaisuutensa, kun toiminta tilapäisesti tyrehtyy?

Asia ei ole yksioikoinen ja valtion tehtävä on suojella työtä ja työntekijöitä, mutta nyt jopa melkoisen henkilökohtaisen omaisuuden omaavat henkilöt ovat mukana jonossa käsi ojossa odottamassa valtion tukiaisia.

kosonenjuhapekka

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu