Aluevaalit bensapumpulla ja palkkaneuvotteluissa

Jos lähtisin myötäilemään perussuomalaisten ja SDP:n vaalilupauksia, voisin esimerkiksi väittää, että vain äänestämällä minua jokaiselle koiralle tulee maksuttomat mielenterveyspalvelut kaikkialle Suomeen. Totuuden nimissä tämä Cindy-koira niistä kyllä hyötyisi. No, sellainen koira, millainen isäntä! Kuva: Anita Meurman

Oululainen poliittisesti oman ilmoituksensa mukaan sitoutumaton Ari Alsio ehti ennen minua kommentoimaan blogissaan perussuomalaisten hieman erikoista aluevaalikampanjaa, mutten malta olla tunkematta lusikaani soppaan itsekin. Perussuomalaisten aluevaalikampanjan tv-mainoksessa maristaan bensanhintojen noususta ja loppukaneettina tarjoillaan ajatus: äänestä perussuomalaisia, jos mielestäsi bensa on liian kallista.

 

Perussuomalaiset eivät ole koskaan varsinaisesti peittänyt populismiaan, mutta nyt ollaan kyllä jo aika mielenkiintoisilla vesillä populisminkin nimissä. Ymmärrän hyvin, että demarien ajama palkkaharmonisointi on eräänlainen arvokysymys, joita nousee esiin jokaisten vaalien yhteydessä. Näitä arvokysymyksiä moni ehdokas yli puoluerajojen minunkin tuttavapiirissäni on ihmetellyt vaalikoneita täytellessään. Miten ihmeessä esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen adoptio-oikeudet liittyvät soteuudistukseen? Tällaisten arvokysymysten esittäminen on toki perusteltua. Jos en jo valmiiksi tietäisi ketä aion äänestää (vaalisalaisuuteen vedoten en sitä kuitenkaan tässä aio paljasta, mutta Länsi-Uusimaa: tsekatkaa numero 235!), haluaisin minäkin tietää, että äänestämälläni ehdokkaalla on suurin piirtein samankaltainen arvopohja kuin minulla. Pelkkä substanssiosaaminen ja reaalipolitiikka ei kaltaiselleni muka-valveutuneelle individualistille riitä.

 

On siis tärkeää, että myös näitä arvokysymyksiä esitetään, että ihmisten eettisiä näkökantoja tarkastellaan ja yhteiskunnallisesti katsottuna myös käsillä olevien vaalien ulkopuolista kenttää kartoitetaan. Moni meistä äänestäjistä on lopulta aika puolue- ja ehdokasuskollisia. Siinä mielessä sekä perustelut äänestyskäyttäytymisen pysyvyydelle, että sen mahdolliselle muuttamiselle ovat tarpeen. Jos jokin ”minun puolueeni” linja on alkanut liukua yhä kauemmaksi siitä, mikä on minun arvopohjani, voinko enää perustella kyseisen puolueen äänestämistä? Vastaavasti, jos jokin yksittäinen vaaleissa esillä oleva seikka on ristiriidassa oman näkemykseni kanssa, mutta puolueen/ehdokkaan arvopohja kohtaa omani kanssa kaikkien muiden itselleni tärkeiden seikkojen kanssa, voinko sivuuttaa erimielisyyttä aiheuttavan osa-alueen? Arvojen käsittely on siis mielestäni tärkeää, mutta on eri asia kertoa myös yleisellä tasolla mielipiteitään ja tehdä yleisistä arvoista vaaliteema.

 

Äänestäjien harhaanjohtaminen ei menisi kuluttajariita-asiassa läpi, jos äänestyslipuke olisi rahaa ja äänelle annettava poliittinen vastine olisi tuote tai palvelu. Että perussuomalaiset antavat ymmärtää, että he aluevaltuustoissa korjaavat bensan hintakehitystä on mahdollista vain, jos Veijo Esso kumppaneineen ovat perussuomalaisia. Itse asiassa, persut näyttävät tankkaavaan St1-asemilla, joten mikäli perussuomalaiset voittavat vaalit, voinemme olettaa että jatkossa St1-asemilla tankataan huomattavasti edullisemmin kuin vaikka SEO:lla, Gulfilla, Nesteellä, ABC:llä tai Teboililla. Onhan siis perussuomalaisten lupaama asia mahdollista, edellyttäen että aluevaalien jälkeen kaikki perussuomalaiset polttonestekauppiaat leikkaavat omia (valmiiksi pieniä) katteitaan. En vain oikein usko, että näin tulee käymään.

 

”Jos perusuomalaiset voittavat vaalit, jatkossa St1-asemilla tankataan huomattavasti edullisemmin.”

 

Vasemmistopuolueiden, etunenässä SDP, tärkein sanoma vaalien alla on, että hoitohenkilökunnalle saadaan lisää liksaa heitä äänestämällä. Sehän onkin jännä juttu, ottaen huomioon, että tällaiset asiat päätetään valtakunnallisesti ja viime kädessä palkkaneuvotteluissa ammattiyhdistysten ja työnantajajärjestöjen välillä. On se sääli, ettei vasemmistopuolueilla ole mitään yhteistyökuviota SAK:n kanssa, eikä heillä ole mitään sananvaltaa myöskään valtionjohdossa. Ajatelkaa, jos SDP voisi vaikutta SAK:n toimintaan ja lisäksi heillä olisi pääministerin pesti – kyllä sillä kombolla olisi jo palkka-asiat saatu kuntoon ilman, että sitä varten täytyy järjestää kepun halajamat maakuntahimmelit. Kovin hyvää arvosanaa ei voi antaa SDP:lle myöskään totuudenmukaisesta kampanjasta, aika lailla menee perussuomalaisen populismin linjalle.

 

”On se sääli, ettei vasemmistopuolueilla ole yhteistyökuviota SAK:n kanssa, eikä heillä ole sananvaltaa valtionjohdossa.”

 

Vasemmistoliitto lupaa ”tekoja sen eteen, että apu ja hoiva ovat lähellä ja saatavilla kaikille, kaikkialla Suomessa.” Eli käytännössä Vasemmistoliitto lupaa että kunnilla säilyy nykyiset lakisääteiset tehtävät. Kokoomus on lähtenyt ”ilman tervettä järkeä” kampanjoimaan ja toteaa (ehkä varsin totuudenmukaisesti?) mitä tarjolla on jos heitä äänestää: ei hyvinvointia. Keskusta lupaa jokaiseen kuntaan sote-aseman. Mikä kuntaliitosten myötä taitaa aika pitkälti olla totta jo nyt – tai viimeistään seuraavien kuntaliitosten jälkeen. Vihreät toteaa, että ainoastaan heidän vaalivoitto takaisi ihmistä kunnioittavan terveydenhoidon. Ei ole kovin suuri luottamus vihreillä suomalaisen terveydenhoitohenkilökunnan osaamiseen ja työmoraaliin. Liike Nyt lupaa – onhan sitä omaakin puoluetta tarkasteltava kriittisesti – että vallan väärinkäyttö lupaa nyt. Ei ole kovin realistista sekään, jos äänet menevät ennusteiden mukaisesti, mutta ainahan sitä toivoa saa.

 

Ei ole helpoksi tehty äänestäjälle nämä aluevaalit, sen totesin jo edellisessä aihetta käsittelevässä blogikirjoituksessani, mutta vielä vaikeammaksi sen tekevät puolueet, jotka lupaavat kuun ja tähden taivaalta, vaikka eivät edes tiedä mihin suuntaan päätä pitäisi kääntää, jotta ne näkisi. Haluan uskoa ja toivoa, että kansa on niin älykästä, että ei ainakaan liian suurissa määrin haksahda vilpillisiin vaalilupauksiin ja suoranaisiin valheisiin. Toivoa on vielä, mutta lopulta se on kansasta itsestään kiinni loppuuko se vallan väärinkäyttö, vai tilataanko sitä omalla äänellä lisää.

 

[Muokattu: Poistettu virheellinen tieto Alsion aluevaaliehdokkuudesta, lisätty tieto artikkelikuvan valokuvaajasta. 11.1.2022 klo 12:20.]

+3
Kristian Meurman
Liike Nyt Espoo
Ehdolla aluevaaleissa

42-vuotias valtiotieteiden opiskelija, joka ennen koronaa ehti muutaman vuosikymmenen ajan toimia niin kulttuuri- kuin ravintola-alalla. Olen ehdolla aluevaaleissa, koska uskon että järjestelmää voi muuttaa paremmin sisältä käsin, kuin (pelkästään) netissä kirjoittelemalla.

Mielenterveyden keskusliiton Hyvän Mielen lähettiläs 2011 ja voimakas, erityisesti lasten ja nuorten, mielenterveysasioiden puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu