Hallituksen joululahja kansalle: 100 000 työtöntä heti ja 200 000 lisää kohta.

Varokaa näitä! Terveysturvallisuutta uhkaava, korkean riskin tapahtuma on esimerkiksi kuvan intialaisen ruoka-annoksen nauttiminen naapuriravintolassa kello 20 jälkeen. Omikron-variantti tarttuu kaksi tuntia aikaisemmin kuin delta-variantti alkuvaiheessa. Siksi se on niin vaarallinen.

Viime yönä YLE uutisoi hallituksen tuoreimmista koronarajoituspäätöksistä. Uutisointi lienee liitoiteltu verbi tässä kohtaa, sillä jokainen vähäisilläkin hoksottimilla varustettu henkilöoletettu lienee valmistautunut henkisesti siihen, että ainakaan helpotusta ei ole luvassa.

Kaikki, siis ihan kaikki, ovat varmasti väsyneitä yhä vain pitkittyvään pandemiaan, joka määrittelee yhteiskuntaamme tavalla, johon edes Kekkonen ei olisi pystynyt, vaikka kuinka olisi hiihtänyt ja saunonut. En suoraan sanottuna kadehdi pätkääkään vastuuministerien työtä näinä aikoina, mutta lakonisesti voin ravintola- ja tapahtumateollisuusalaa kohtaan edelleen voimakkaasti sykkivän sydämen omaavana todeta: ammatinvalintakysymys.

Vaikka kuinka olisi varautunut ikäviin yllätyksiin, tulee lapiollinen adventtisohjoa vasten kasvoja – pyytämättä ja yllättäen! – aina epämiellyttävän tuntuisena elämyksenä. Itse ajattelin, että ehkä vihdoin hallitus ottaa itseään niskasta kiinni, lopettaa niin sanotun viattoman kansanosan ihmisoikeuksien polkemisen ja lakkaa rankaisemasta niitä, jotka kaikista säntillisimmin ovat milloin mitäkin uutta säädöstä, tulkintaa, vaatimusta, suositusta ja ohjetta noudattaneet (enemmän ja vähemmän) mukisematta. Mutta mitä vielä! Hallituksen viesti on suomennettuna: jos noudatatte, mitä me käskemme, keksimme uusia tapoja kurittaa teitä. Niitä, joita eivät noudata yhteisiä pelisääntöjä ei rangaista.

Rokotuksista voi väntää puolin ja toisin, mutta kylmä tosiasia on, että itse en ole tähän päivään mennessä nähnyt yhtäkään vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia, joka osoittaa koronarokotteiden olevan riskiluokaltaan suurempia kuin mikään muu vakiintuneesti käytössä oleva rokote. Jos jollakulla lukijalla näitä on jemmassa, niin ei muuta kuin minulle tiedoksi! Ja korostan: Vertaisarviotu. Tieteellinen. Jos nuo ehdot eivät täyty, niin jatkakaa keskustelua mv-lehden foorumeissa, suomikaksnelosessa ja Telegramissa keskenänne. Ja huomion arvoista on toki, että en väitä minkään rokotteen olevan kaikille varmasti turvallinen. Sodassa on aina riskinsä ja siinä tulee aina tappiota. Sota viruspandemiaa vastaan ei ole mikään poikkeus, eikä ikävät inhimilliset tragediat niiden kohdalla, joita se koskettaa ole yhtään vähemmän järkyttäviä.

Se, että haluaako joku ottaa rokotteen on tietenkin jokaisen vapaan maan vapaan kansalaisen aivan itse päätettävissä. Ja hyvä näin. En kannata vapauksien karsimista tässä suhteessa ollenkaan. Mutta pointtini on, että jos valitset toimia vastoin yleisesti hyväksyttyä, hyväksi todettua ja voimakkaasti suositeltua linjaa, et voi asettaa vaatimuksia yhteiskunnan puoleen omasta valinnastasi johtuen. Ei varastaminenkaan ole sallittua, vaikka kuinka ketuttaisi, ettei ole itsellään valmiuksia laillisesti hankkia jotain, jonka voisi varastamalla itselleen saada. Yhteiskunnan jäsenyys tuo mukanaan tiettyjä velvollisuuksia ja se, joka ei näitä velvollisuuksia täytä, ei valitettavasti automaattisesti pääse nauttimaan kaikista yhteiskunnan suomista eduista. Ja ennen kuin joku tunkee joulukinkun vierellä tarjoiltavat pakasteherneet sieraimiinsa niin en väitä, että koronaan sairastuneen  ja sairaalahoitoon joutuneen, omasta vapaasta tahdosta rokottamattoman, pitäisi maksaa omaa hoitoaan. Vaikka mieli melkein tekisikin.

Tätä skenaariota vasten on suorastaan ällistyttävää, että maamme rajoituspolitiikkaa määritellään rokottamattoman vähemmistön asettamin ehdoin. 

Kun koronapassin käyttöönottoa alettiin toden teolla ajaa – noin puoli vuotta myöhässä – esitin somekirjoituksessa eräässä ryhmässä, että passin edellytykselle pitäisi asettaa täysi rokotussarja, mutta toki siirtymäajalla. Tuolloin koronapassin olisi alkuvaiheessa saanut samalla tavalla kuin tähänkin asti: joko täydellä rokotussarjalla tai negatiivisella testituloksella (max. 72 h sitten otettu). Siirtymäajan myötä olisi edetty siihen, että lopulta koronapassin olisi saanut vain täydellä rokotussarjalla. Eli millään kolme päivää sitten Tallinnassa otetulla negatiivisella testituloksella ei olisi mitään asia palloilemaan yökerhoihin Suomessa. Niiden kohdalla, jotka terveydellisistä syistä eivät voi lainkaan ottaa koronarokotusta, olisi pitänyt säilyttää mahdollisuus tuoreen (max. 12 h sitten otetun) testituloksen kanssa toimimiseen. Tälle, oletettavasti varsin pienelle ryhmälle, olisi testit olleet luonnollisesti maksuttomia. Jos oikeasti fiilispohjalta rokottamattomia, eli tuota noin 20 prosentin ryhmää yli 12-vuotiaista – voisin olettaa että aikuisten osuus on vielä pienempi, koska moni itse rokotteen ottanut aikuinen on käsittääkseni empinyt lastensa rokottamisen kanssa – pitäisi paapoa päästämällä vapaasti kirmaamaan ympäri yhteiskuntaa, niin edellytyksenä voisi olla itse maksettu koronatesti ja edellytyksenä että testitulos on samalta päivältä (esim. tuo yllä mainitsemani 12 h vanha maksimissaan).

Näinhän ei tietenkään tehty, koska itsemääräämisoikeus on niin vahvasti määritelty Suomen lainsäädännösssä.

Ei voida siis kieltää ihmisiä ehdoin tahdoin levittämästä riskiryhmään kuuluville kansalaisille tappavan vaarallista tautia ihan vaan siksi, kun heitä ei nappaa kantaa vastuutaan. Mutta 100 000 majoitus- ja ravintola-alan työntekijää voidaan kieltää tekemästä työtään, koska he ovat valinneet ammatin korkean riskin työpaikalla. Eli se siitä solidaarisuudesta ja itsemääräämisoikeudesta. Naapurin Pertti-Adalmiina, joka ei halua ottaa rokotetta, voi tunkea nenänsä kiinni poskeeni kaupan kassajonossa – ilman maskia, koska Pertti-Adalmiina ei halua noudattaa voimakasta maskisuositusta, mutta minä en saa ansaita leipääni itse tarjoilemalla ruoka-annoksia väljästi sisustetussa ravintolasalissa, vaikka olen kahdesti rokotettu, pienimmästäkin nuhaisuuden tunteesta käynyt koronatestissä (freelancerina omalla kustannuksellani, eli ilman palkkaa odottanut testituloksen valmistumista), pessyt käteni, käyttänyt käsidesiä ja suojakäsineitä sekä maskia ja hitto vaikka happinaamaria jos sikseen on. Ja se minun asiakkaanikin on kulkenut pöytään käsidesin kautta, maski naamallaan ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä hänen koronapassinsa myöntämisen edellytyksenä ovat olleet kaksi tai kolme rokoteannosta.

Toinen asia, mikä minua hämmentää, on majoitus-, ravintola- ja tapahtuma-alojen kyykyttäminen tilanteessa, jossa ne eivät edes ole pahimpia tautipesäkkeitä. Elleivät alaikäiset ole runsaissa määrin alkaneet notkua yökerhoissa. THL:n tuoreen tilaston mukaan 0-19-vuotiaiden osuus kaikista uusista koronavirustapauksista viikojen 45-50 välisenä aikana (eli 8.11.-19.12.2021) oli 35-40 prosenttia. Minun on vaikeaa, vaikken matemaatikko olekaan, kuvitella, että juuri tuossa segmentissä esiintyvistä tautitapauksista valtaosa olisi nimenomaan 18- ja 19-vuotiaiden keskuudessa tavattuja. Sen nuorempiahan ei edes yökerhoissa, pubeissa, baareissa tai ikärajoitetuissa konserteissa ja tapahtumissa pitäisi kaiken järjen mukaan tavatakaan.

Onko tässä nyt kyseessä näytösluontoinen päätös: että näyttää siltä että tehdään jotain, vaikkei ihan oikeasti tehdäkään?

Voisin ihan hyvin todeta muuten, että ei kai sentään. Kyllähän siellä varmasti on selvät mittarit ja tartuntajäljitysketjut, joiden mukaan juuri nämä ovat niitä pahimpia. Mutta näinhän se ei taida olla. Kerron miksi ajattelen näin. Omasta lähipiiristäni löytyy esimerkki siitä, kuinka erään pääkaupunkiseutulaisen alakoulun luokasta neljäsosa oppilaista sai positiivisen koronatuloksen. Kun lasten vanhemmat alkoivat joulun lähestyessä esittää toivomusta/vaatimusta, että koko luokka siirrettäisiin etäopetukseen, ei tämä kuulemma ollut mahdollista. Kyseisen kunnan tartuntataudeista vastaavan tahon pitää tehdä päätökset, rehtori tai opettaja ei voi ”hätävarjeluna” siirtää oppilaita etäopetukseen. Lopputulos oli, että vanhemmat tekivät omat johtopäätökset ja päättivät olla päästämättä lapsia kouluun. Koulun reaktio oli lähettää myllykirje, jossa todettiin, että vapaata tulee aina anoa koulun rehtorilta. Altistuminen ja itämisajan odottaminen ennen testausta ei ole hyväksyttävä syy olla ”omin lupineen” kotona. Koulun sääntöjä on noudatettava. Tässä kohtaa kyseisen koulun rehtorin ja opettajien kädet on tietysti sidotut ja heillä on virkavastuunsa. Sehän ei tietenkään tarkoita, että tässä olisi mitään järkeä.

Ymmärrän, että lasten oikeus koulunkäyntiin, nimenomaan lähiopetuksena, on viimeisiä asioita, joita pitää rajoittaa. Mutta onko altistuneiden (olkoonkin oireettomien) lasten pitäminen koulussa vasten huoltajiensa tahtoa todella sitä koronaturvallisuutta, jota meidän yhteiskuntana tulisi ylläpitää? Edes ruokakauppaan ei aikuinen saisi mennä, jos epäilee altistuneensa, mutta lapset voivat kyllä pelata koulussa jalkapalloa sisätiloissa keskenään, vaikka tiedetään, että korona on jo voinut tarttua.

Yllä mainittu esimerkki on tietysti yksittäistapaus. Mutta kyllä se silti pistää miettimään, että näinköhän tässä syyttävä sormi oikeasti osoittaa oikeaan osoitteeseen? Viittaan siis siihen, että ovatko nyt toimeenpannut rajoitukset välttämättömiä, oikea-aikaisia ja tehokkaita?

Samalla, kun ajattelen tätä joululahjaa noin sadalle tuhannelle majoitus- ja ravintola-alan työntekijöille ja lähes kahdelle sadalle tuhannelle tapahtumateollisuuden parissa työskentelevälle, en voi kuin todeta, että on ne demarit kovia! Ottaen huomioon, että kyseisillä aloilla on yleisen käsityksen mukaan monesti vasemmistopuolueita äänestäviä, on aika jännä motivointikeino ohjata kansalaiset äänestämään ko. puolueita aluevaaleissa tasan kuukauden ja päivän päästä.

Kyllä, kyllä. Tiedän varsin hyvin, että ravintola- ja tapahtuma-alan rajoitukset eivät tulevaisuudessakaan tule kuulumaan millään tavalla hyvinvointialueiden päätäntävaltaan. Mutta kun ihmisillä tapaa mennä puurot ja vellit sekaisin muutenkin. Ja sitä paitsi, kyse on paitsi mielikuvista, myös kredibiliteetistä. Luotatko itse siihen puolueeseen, jonka puhuva pää lupaa ummet ja lammet, mikäli peset kätesi, käytät maskia ja käsidesiä, pidät etäisyyttä. Jaksat vielä vähän. Otat rokotteet. Jaksat vielä vähän. Otat koronapassin käyttöön, joka vapauttaa kaiken. Ja heittää sitten joululahjaksi lapiollisen adventtisohjoa vasten kasvojasi? Hiton hyvää joulua vaan!

 

Kirjoittaja vietti joulusesongin rakastamansa työn parissa ravintolassa ja peruu nyt Lapin keikkojaan muusikkona tammikuulta. 

+2
Kristian Meurman
Liike Nyt Espoo
Ehdolla aluevaaleissa

42-vuotias valtiotieteiden opiskelija, joka ennen koronaa ehti muutaman vuosikymmenen ajan toimia niin kulttuuri- kuin ravintola-alalla. Olen ehdolla aluevaaleissa, koska uskon että järjestelmää voi muuttaa paremmin sisältä käsin, kuin (pelkästään) netissä kirjoittelemalla.

Mielenterveyden keskusliiton Hyvän Mielen lähettiläs 2011 ja voimakas, erityisesti lasten ja nuorten, mielenterveysasioiden puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu