Pääseekö Suomi ikinä Natoon?

Varsin perustellusti, viime viikkoina mediassakin on lausuttu ääneen ajatus, joka jokaisen keittiöpöytästrategin mielessä lienee jyllännyt jo kesästä lähtien: aikooko Unkari ja Turkki todella estää Suomen (ja Ruotsin) pääsyn Natoon pysyvästi?
Muutama asiantuntija, virolainen Joosep Varik heidän joukossaan, on heittäytynyt inhorealistiseksi ja todennut, että erityisesti Turkin nihkeä kanta tuskin muuttuu aivan lähiaikoina. Turkissa tilanne on muuten sama, kuin Suomessa tällä hetkellä. Ensi vuoden puolella odottelevat vaalit lukitsevat toiminnan jäätynyttä konfliktia muistuttavaan status quo:hon.
Suomessa istuva hallitus ei saa mitään konstruktiivista aikaiseksi, koska jokaisella puolueella on kauhea kiire päästä pätemään sillä, miten juuri heidän puolueensa kyllä huomaa, miten joku toinen puolue (yleensä keskusta) tekee jo vaalityötä, vaikka pitäisi keskittyä päivän polttaviin asioihin. Ja keskustahan on niin sekaisin, kuin seinäkello, että se nappaa aloitteet suoraan oppositiolta ja yrittää sitten myydä nämä itse hallituksen käsiteltäviksi tulleina maalaisliittolaisina neronleimauksina. Onneksi ei sentään taida mennä edes niille vähäisille äänestäjille, jotka eivät vielä ole kaikonneet, läpi moinen sirkus.
Erdogan ei luovu niskalenkistään millään hinnalla
Turkin diktaattori, tarkoitan siis presidentti, Recep Tayyip Erdogan kantaa huolta maansa tulevista parlamentti- ja presidenttivaaleista. Häntä ei niinkään huolettane se, että voittaako hän ja hänen puolueensa, vaan se, että miten hän saisi kyseisen voiton näyttämään edes oman maan kansalaisten keskuudessa siltä, että se olisi teoriassa voinut syntyä myös vapaiden, demokraattisten vaalien lopputuloksena.
Sitä, kiinnostaako häntä lainkaan mitä muu maailma ajattelee, ei liene tällä hetkellä niin kriittistä, sillä hän tietää, että Yhdysvallat ei voi kovin voimakkaasti älähtää tilanteessa, jossa on tosiasia, että maailman mahtavin sotilasmahti tarvitsee Turkkia saadakseen leikkiä omassa hiekkalaatikossaan. Tavallaan Naton hienous, eli vaatimus yksimielisyydestä kaikista tärkeimpien päätösten äärellä, on sen suurin akilleen kantapää, aina silloin, kun jotain jäsenmaata johtaa diktaattori itsevaltiaana.
Turkki mittailee myös suomettumisen astetta nyky-Suomessa
Turkki on ajellut koko ajan kaksilla rattailla, mikä on tietysti ollut odotettavissa. On ollut Suomen ja Ruotsin natoprosessin alkumetreiltä lähtien selvää, että Turkin silmissä Suomi ja Ruotsi eivät ole millään tapaa samalla viivalla. Ruotsin lepsu maahanmuuttopolitiikka ja – Turkin näkökulmasta – veljeily terroristijärjestöjen kanssa ovat punainen vaate ja tästä syystä Ruotsin todellista halukkuutta päästä Turkin suosioon ja tätä kautta Naton jäseneksi on koeteltu vakavissaan.
Ruotsi on joutunut nöyrtymään ja myöntymään tavoin, joita medel-Svensson ei välttämättä olisi uskonut.
Samalla Suomelle on tehty selväksi, että jos noudatamme ohjeita, keskitymme omaan prosessiimme ja teemme pyydetyt henkilöiden luovuttamiset Turkkiin kidutettavaksi ja mahdollisesti tapettavaksi, olemme Naton jäsenenä ennen kuin Euroopan unionin ihmisoikeuskomissaari ehtii sanoa ”poliittinen murha”.
Onneksi ulkopolitiikkaamme johtaa Tasavallan presidentti, eikä joku naivimpi henkilö, joka olisi saattanut olla helpommin vietävissä. Ja ei, en nyt viittaa yhteenkään istuvan hallituksen ministeriin, sukupuoleen katsomatta.
Unkari pistää Suomen valitsemaan Naton ja EU:n solidaarisuuden välillä
Koska Euroopan unionissa ei pidetä ihmisoikeuksien polkemisesta, uhkaa Unkaria jääminen ilman merkittävää tulonlähdettään, eli meidän ”rikkaampien” valtioiden sille vastikkeetta lahjoittamia rahavaroja. Tätä omasta mielestään varsin perustellusti epäoikeudenmukaisena pitämä Unkarin pääministeri Viktor Orbàn ei aio sietää, vaan hän tekee selväksi, että paitsi että aikoo kiukutella entistä enemmän EU:lle, noudattaa vielä vähemmän perus- ja ihmisoikeuksia oman maansa rajojen sisäpuolella, hän aikoo sen lisäksi pitää huolen siitä, että roistovaltiot, kuten Suomi, jotka vaativat muita maita toimimaan yhteisesti sovittujen sääntöjen mukaisesti, pysyvät visusti kaiken mahdollisen puolustusyhteistyön ulkopuolella.
Suomen olisi siis valittava perustuslain noudattamisen ja Natojäsenyystoivomusten välillä.
On syytä huomioda myös, että Unkari ei ainakaan virallisesti näe Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan mitään pahaa tai vikaa. Kommentit julkisuudessa esimerkiksi YK:n ja EU:n suuntaan ovat olleet enimmilläänkin lähinnä vähätteleviä.
Kukaan ei johda ikuisesti
Vaikka iloisella (oikeasti se oli kyllä monella tapaa vähemmän iloista) 1900-luvulla vitsailtiinkin, että Suomen perustuslaissa lukee, että Suomi on tasavalta ja Suomen tasavallan presidentti on nimeltään Urho Kekkonen, niin siitä huolimatta sai Urkkikin aikanaan väistyä, eikä aikalaislähteiden mukaan varmasti hetkeäkään liian aikaisin. Olkoonkin, että Kekkonen monella tapaa oli loistava presidentti.
Huomattavasti suurempia helpotuksen huokauksia on kuultu milloin idästä ja milloin etelästä, kun hallitsija on mennyt vaihtoon. 1945 Saksan silloisen johtajan siirtyminen ajasta ikuisuuteen merkitsi erään aikakauden loppua, kuten tulee tekemään myös Venäjän nykyisen diktaattorin väistämätön kuoleminen ennen pitkää. Eivätkä sen kummemmin Orbàn, kuin Erdogankaan tule ”voittamaan” kaikkia vaaleja. Jonain päivänä tulee se äänestys, jossa liha puhuu, eikä propaganda. Ja elämän ja kuoleman välisessä mittelössä kuolema on aina voittava lopulta. Tietysti toivon sen saapuvan asianomaisille herroille sitten, kun sen aika on, rauhallisena ja arvokkaana päätöksenä mielenkiintoiselle elämälle.
Sisulla tästäkin selvitään
Proosallisesta kuvailusta huolimatta, on kylmä tosiasia, että jonain päivänä Erdogan tai Orbàn eivät ole jarruna Suomen ja Naton välissä. Se, onko siellä uudet hahmot jatkamassa samaa väsytystaistelua, jää tietysti aikanaan nähtäväksi.
Mutta Suomen on tärkeä säilyttää malttinsa ja sisukkaasti jatkaa oman kansakuntamme tarinan kirjoittamista omilla ehdoillamme, kuten tähänkin asti. Natojäsenyyteemme voi hyvin tulla pitkäkin aikalisä, mutta meidän omaa puolustuskykyämme, yhteistyöverkostojamme ja tahtoamme pitää omasta isänmaastamme huolta eivät, sen enempää, kuin kahdenkeskisiä suhteitamme monien Natomaiden kanssa, mitkään huru-ukot diktaattorielkeineen voi meidän puolestamme määrittää.
Saattaapa olla noinkin. Toisaalta jos taas jenkeillä on halu saada Ruotsi ja Suomi jäseniksi, niin keinoja Turkin ruotuun laittamiseksi löytynee. Ja jos Erdogan haluaa vastaavasti rakentaa yhteistyötä Putinin Venäjän kanssa, niin mahtaako se edes olla maan poliittisen eliitin tahto? Ei se Erdoganin asema ihan absoluuttista diktatuuria kuitenkaan markkeraa.
Ilmoita asiaton viesti
Erdoganin idea on rahastaa joka suuntaan. Ei Erdogan pelkästään Venäjän varaan mitään halua rakentaa. Mutta en näe myöskään mikä se Yhdysvaltojen keino pakottaa Turkki ruotuun olisi. Turkki on tässä niskan päällä. Turkki on avainasemassa ja Nato ei voi Turkista luopua missään tapauksessa. Ja esimerkiksi nyt pihtaamalla ratifiointiaan, Turkki voi helpommin käydä kauppaa Venäjän kanssa ja saḿaan aikaan suunnata katseitaan vaikka Syyriaan josta ei tykkää sen enempää Venäjä kuin Yhdysvallatkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole mitään kiirettä saada täysjäsenyys Natossa kun olemme kuitenkin mukana tässä uudessa JEF-maiden porukassa ja meillä on turvatakuut Amerikkaa myöten. Toisaalta ei Venäjällä ole rahkeita alkaa hyökkäämään juuri nyt eikä edes lähiaikoina. Lieneekö Venäjääkään olemassa parin vuoden päästä, siis sellaisena kuin olemee tottuneet sen näkemään ja saattaahan Erdoganinkin vaikka infrakti yllättää, ellei sitten joudu piippuhyllylle tulevissa vaaleissa, tai jos ne eivät suju, niin sisällissotahan voi Turkissa olla mahdollinen.
Ilmoita asiaton viesti
En nyt ihan tarkkaan muista, mutta JEF- maiden porukassa Suomi kuuluu enemmänkin auttajien joukkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Ootko Kristian perillä, millaisista perus- ja ihmisoikeus vajeista on kyse?
Ilmoita asiaton viesti
Jos viittaat Unkariin ja Turkkiin, niin kyllä aika hyvä käsitys on, erityisesti ensiksi mainitusta. Minulla oli ilo seurata erään unkarilaisen valtiotieteiden tohtorin luentoa hiljattain Helsingin yliopistossa. Oli varsin dystooppista kuunneltavaa. Unkarissa erimielisyys vallassa olevan puolueen kanssa on teknisesti laitonta. Niin sanottuja riippumattomia medioita ei käytännössä ole, sillä Fides kontrolloi suurimpia mediataloja. Niin kauan aikaa, kun rahaa valuu EU:lta, eli kansalle riittää leipää ja sirkushuveja (populistisia kannanottoja suur-Unkarin loiston päivistä), ei suurta osaa kansasta edes jaksa kiinnostaa panna hanttiin.
Turkissa etnisiin vähemmistöihin kuuluvat ovat täysin sorretussa asemassa ja segregaatiota toteutetaan niin etnisyyden, kuin uskonnon perusteella. Jos ei ole Turkissa perinteisesti helppo ollut olla juutalainen, ei välttämättä kristittynäkään kuulu suosituimpiin ryhmiin. Ja sittenhän on se ”pikku juttu”, että Turkki de facto jatkuvasti käy intensiteetiltään vaihtelevaa sissisotaa naapurivaltionsa alueella. Tästä syystä Turkkikaan ei kovin äänekkäästi viitsi Venäjää kritisoida – se tekee täsmälleen samaa, kuin Venäjä 2014-2022, vaikkei varsinaisesti vaadi alueita omiin nimiinsä.
Ilmoita asiaton viesti
Natolla on kohtuullinen tarve Suomelle, vaikkei Turkilla tai Unkarilla olekaan. Tämän uskoisin painavan ajan kanssa.
Jos Suomen turvallisuuspoliittista tilannetta tarkastelee Venäjää, Venäjää ja Venäjää kohtaan, niin aimmin tilanne oli se, että Suomi saattoi viitata raollaan olevaan Nato-oveen, mutta nyt sitten olemme porstuassa. Ei välttämättä parempi tilanne, mutta ei Venäjällä nyt mitään suurta intressiä näyttäisi olevan suoraan puuttua tilanteeseen. Olen kuullut, että heillä on jotain operaatiokiireitä Ukrainan suunnalla.
Ilmoita asiaton viesti
”Samalla Suomelle on tehty selväksi”
Käsittääkseni Turkki ei ole tehnyt Suomelle selväksi yhtään mitään.
Siitä kai tämä yleinen epätietoisuus Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnista Turkissa ylipäätään juontaakin?
Ilmoita asiaton viesti
Turkki on tehnyt äärimmäisen selväksi Suomelle muun muassa sen, että Suomi voisi virtaviivaistaa Natojäsenyytensä mahdollista käsittelyä Turkin parlamentissa edellyttäen, että Suomi luovuttaa erikseen nimettyjä ”terroristeja” Turkkiin. Tässä kohtaa Suomi on kuitenkin ollut verrattain tiukkana, eikä täysin mielivaltaisia luovutuksia ole lähdetty tekemään.
Suomi on osaltaan kiirehtinyt hitaasti ”terrorismin kitkemisessä” – kuten Turkki asian ilmaisee – johon Turkki vastaa tekemällä samoin Suomen Natohakemuksen käsittelyssä. Ruotsin osalta tilanne on hyvinkin lukossa, Suomella on todella paljon paremmat edellytykset oikeasti saada Turkin hyväksyntä hakemukselleen. Mutta koska olemme sopineet hakevamme ”käsi kädessä” Ruotsin kanssa, niin tässä kohtaa sooloilemaan lähteminen olisi merkki siitä, että Turkki voi sanella miten Suomi ulkopolitiikkaansa ja kahdenkeskisten sopimusten noudattamista hoitaa. Ja tähän ei tietenkään edes diplomaattisista lähtökohdista katsottuna ole varaa. Tästä syystä onkin erityisen tärkeää, että Suomi suhtautuu Turkin tuuliviireilyyn täydellisen rauhallisesti, provosoitumatta.
Ilmoita asiaton viesti
NATO today is better late than never but when Estonia joined was the time.
Don’t tie yourself to Sweden they once occupied you and you don’t owe them anything
Turkey is with Poland biggest powers in Nato and Hungary is more like Poland – take note the world is changing away from socialism to freedom and you you must join
Ilmoita asiaton viesti
Turkki ja Unkari pilaavat Naton sisäistä yhteistyötä.
Nato on rampa ellei sääntöä muuteta.
Demogratiassa enemmistön tahtoa noudatetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Natolle Suomi ja Ruotsi tuntuvat olevan hyvinkin tärkeitä jäseniä. Se on käynyt ilmi mm. Naton pääsihteerin, Jens Stoltenbergin, puheissa. Lähes jokaisessa puheessaan Stoltenberg mainitsee Suomen ja Ruotsin jäsenyyden. Viimeksi maiden jäsenyys tuli esiin Zelenskyin ja Bidenin lehdistötilaisuudessa, jossa Biden nosti sen kaiken muun seassa esiin.
Suomihan ja Ruotsi ovat tiivistäneet entisestään suunnittelu- ja harjoitustoimintaa ystävällismielisten Nato-maiden kanssa. Ihan kaikkiin tilaisuuksiin ovet eivät ole auki, mutta käytännössä yhteistoiminta on jo nyt tiivistä. Samoin ystävällismielisten Nato-maiden sekä Suomen ja Ruotsin kahdenväliset sopimukset tukevat yhteistä puolustusta. Siihen ei Euroopan toisella reunalla olevilla Turkilla ja Unkarilla ole kovinkaan sanomista. Jokainen ystävällismielinen Nato-maa voi tehdä sopimuksia Suomen ja Ruotsin kanssa.
Mikä merkitys Suomella ja Ruotsilla on Natolle ? Se selviää, kun tarkastelee asiaa pallokartalla ( esim. Google Earthissa ) . Natolle Norjan valtakunnan kapea Pohjois-Atlantin rannikkovyöhyke ei ole transatlanttisten yhteyksien suojaamisen kannalta kovin edullinen. Noita yhteyksiähän kulkee merellä, meren pinnan yläpuolella, meren pinnan alla ja merenpohjassa sekä Pohjois-Atlantin yläpuolella lähiavaruudessa. Suuri osa kiinteiden kohteiden ja kiinteiden mantereilla olevien mantereten välisten ballististen ohjusten ( Inter Continental Ballistic Missiles , IBMC ) lentoradoista kulkee Suomen ja Ruotsin ylitse.
Jens Stoltenberg sanoi vähän aikaa sitten ”Katsokaa karttaa”, kun puhe oli Suomen ja Ruotsin merkityksestä Natolle.
Vaikka on totta, että Tyynenvaltameren alue on USA:lle tärkeä tulevaisuudessa, niin ei Euroopan alueen merkitys USA:lle mihinkään katoa. Esimerkiksi Ramsteinin Saksassa olevasta suuresta tukikohdasta on matkaa Lähi-Idän potentiaalisille kriisialueille noin 4 500 km, kun taas USA:n itärannikolta matkaa kertyy 11 000 km. Sillä on merkitystä, jos suuria määriä joukkoja ja materiaalia aletaan liikuttelemaan ja huoltamaan sekä haavoittuneita evakuoimaan. Euroopan alue muodostaa USA:lle Lähi-Idän suuntaan valtavan tukialueen. Näiden yhteyksien suojaamisessa ja varmistamisessa ”High North” alueella Suomella ja Ruotsilla on osaltaan tärkeä rooli.
Ilmoita asiaton viesti
”Pääseekö Suomi ikinä Natoon?”
Pääsee!
Ilmoita asiaton viesti