Timo Soinista tuli ”pieni mies”

Tyytyykö Soini rooliinsa suomalaisen politiikan takapenkkikuljettajana?

Entinen ulkoministeri Timo Soini on edelleen suosittu politiikan kommentaattori suomalaisessa mediakentässä. Ohjeita piisaa vasemmalle ja oikealle muun muassa Ylen Jälkiviisaat-ohjelmassa ja edelleen laajasti siteeratussa ”plokissa”.

”Ei edes ravihevosella ole tällaisia lappuja silmillä”, kuului heinäkuinen arvio vailla itseironian häivää hallituskumppanien sinisilmäisyydestä perussuomalaisten ääriaineksille. ”Suomi syöksyy sementtiin helmikuuhun mennessä”, kuvaili entinen peruspomo puolestaan edellisen hallituksen toimintaa lokakuussa.

Politiikan eri laidoille neuvojaan jakava Soini onkin muuttumassa eräänlaiseksi suomalaisen politiikan umarelliksi.

Umarell on Pohjois-Italiassa puhutun emilialais-romagnolilaisen kielen Bolognan murretta ja tarkoittaa kirjaimellisesti pientä miestä. Umarellit ovat eläkkeellä olevia tai eläkeikää lähestyviä mieshenkilöitä, jotka viettävät joutoaikaansa esimerkiksi rakennustyömaiden tuntumassa tarjoamassa näkemyksiään työn sujumisesta. Tyypillisesti ”pieni mies” tarkkaillee tilannetta loivassa etukenossa kädet selän takana yhdessä.

”Politiikan umarellit sen sijaan tepastelevat politiikan raskaan kaluston liepeillä tarjoamassa ehtymättömiä viisauksiaan.”

Umarelleihin voi törmätä myös satamissa tai rekkojen lastauslaitureilla, kaikkialla missä teknisiä laitteita tai raskasta kalustoa käytetään. Pyytämättä pudotelluissa kommenteissa vilahtavat usein viittaukset omaan työhistoriaan ja käsillä olevan työvaiheen oikeaoppiseen suorittamiseen.

Varsin yleismaailmallisen, kevyttä naljailua ja toisaalta myös itseironiaa sisältävän käsitteen toi Italiassa julkiseen keskusteluun umarell-ilmiöstä kirjan kirjoittanut Danilo Massotti. Vuonna 2021 käsite pääsi tunnettuun Zingarelli-sanakirjaan.

Politiikan umarellit sen sijaan tepastelevat politiikan raskaan kaluston liepeillä tarjoamassa ehtymättömiä viisauksiaan. Esimerkiksi Soinin hihkaisu ”Poijjaat pieleen meni!” perussuomalaisten edellisten kuntavaalien ennakkoäänisaaliista olisi yhtä hyvin voinut kuulua rakennustyömaan aidanraosta raudoituksen ja valun työnjälkeä arvioivan umarellin lausumana. Heitto Uudenmaan keskustalle samaisissa vaaleissa, että paremmin menisi, jos heillä olisi ”Soinin näköinen mies” hommissa, oli kuin työkeikkojensa tähtihetkiä muistelevan ”pienen miehen” suusta.

Soininkin urassa on tähtihetkensä jytkyineen ja ulkoministeripesteineen, mutta umarellien tapaan sutkauttelu ja soinismit ovat tätä nykyä pienten panosten peliä, koska niillä ei kerätä enää joukkokannatusta minkään poliittisen voiman laariin.

Tyytyykö Soini rooliinsa suomalaisen politiikan takapenkkikuljettajana? Mikäli politiikan tekeminen edelleen kiinnostaa, hän tarvitsisi itselleen jonkinlaisen projektin. Yrityksen puutteesta ei parane syyttää, onhan Soini tehnyt itseään tykö ainakin keskustalle, kristillisdemokraateille ja Rauman kaupungille.

Bolognassa ”pienet miehet” on pidetty puuhakkaina jakamalla heille enemmän tai vähemmän virallisia rakennusmateriaalien hukkakäyttöön liittyviä valvontatehtäviä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu