Kiinalainen juttu
“Liikaa kuumentunut ruukku polttaa ainoastaan omat kylkensä “ on hyvä kiinalainen viisaus. Se, miksi kiinalaiset ovat hillittyjä ja elävät ns matalalla profiililla johtuu ajattelusta, että jos puussa istuu lintuja niin ensimmäinen, joka lähtee lentoon ammutaan.
Tämä tuli mieleeni tämän päivän HS:n uutisesta, jossa referoitiin pääministeri Marinin tweettiä Suomen ja Kiinan suhteista. Oli pakko mennä varmistamaan, että perustuslain mukaan “tasavallan presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa”. Olen huolestunut koska jo toista kertaa pääministeri on ottanut ohjat omiin käsiinsä eikä luota siihen, että tasavallan presidentti Niinistö kykenee viisaasti hoitamaan ulkopolitiikkaamme.
Tältä poliittiselta tasolta tullut tweetti on otettava vakavasti, erityisesti kun Marin yksilöi, että “kauppa ja talous eivät ole syitä kääntää katsetta pois näistä julmuuksista”. Tiedän Kiinan tilanteesta ja olen jopa tavannut henkilökohtaisesti Falun Gongin jäsenen, joka oli otettu kadulla kiinni ja viety pakkotyöleirille. Ennen työn alkua oli lääkärintarkastus ja ne henkilöt jotka olivat nuoria ja terveitä, heiltä poistettiin sisäelimiä myytäväksi ulkomaille.
Julmuuksilla ei ole rajaa mitä totalitäärinen valtiovalta harjoittaa omia kansalaisiaan kohtaan. Ketkä tästä kärsivät eniten, työteliäät kiinalaiset itse. Kiinalaiset ovat yksi suurimmista kansanryhmistä, joka asuu ulkomailla koska he pelkäävät valtiovallan mielivaltaa.
Jos ajatellaan asia toisin päin, että Suomessa valtiovalta ryhtyisi vainoamaan kansaamme olisiko se oikein, että ulkomaat lopettaisivat kauppasuhteet meihin siksi, että meitä vainotaan. Eikö se olisi rangaistus viatonta kansaa kohtaan varsinkaan kun se ei mitenkään vaikuttaisi valtiovaltaan koska heidän intressissä alunperinkään ei ole toimia kansan hyväksi.
Tällaisilla, ilmaan heitetyillä tweeteillä, muiden maiden esimerkkiä seuraten, ei ole minkäänlaisia vaikutuksia Kiinan sisäiseen ahdinkoon eikä tilannetta voida ulkopuolelta parantaa. Ymmärtämättömillä tweettauksilla vain vahingoitetaan Suomen ja Kiinan poliittisia ja kaupallisia suhteita sekä kiinalaisten ja suomalaisten yritysten yhteistoimintaa.
Herää kysymys kumpi päämisteri Marinin intressissä on, edesauttaa suomalaisten yritysten menestymistä vai edistää Kiinan rajalla olevan muslimiväestön, uiguurien hyvinvointia.
En ota kantaa Kiinan tai Venäjän puolesta enkä vastaan tässä asiassa, mutta yleiseen logiikkaasi siitä, että kauppasaarto kohdistuu vain viattomiin kansalaisiin eikä siksi ole suositetavaa, on syytä muistaa, että Etelä-Afrikan mustien vapautusliikkeen nokkamiehet kyllä valtion globaalin kauppasaarron aikana korostivat sitä, että musta enemmistö kannattaa saartoa ja tukee kaikkia toimia, jotka ovat omiaan edistämään vallanvaihtoa siellä.
Mielestäni on hiukan makaaberia kirjoittaa tuo blogisi viimeinen kappale tuossa muodossa kuin se on kirjoitettu. Miten siihen itse vastaisit? Esimerkiksikö siten, että ”uigureista viis, kunhan Suomen kauppa käy”. Vaikka olisi ymmärrettävääkin ajatella noin, ei se nykymaailman aikaan ole kovin suotavaa tuoda julki.
Ilmoita asiaton viesti
Sepä se. Minua harmittaa kun ihmiset tweettailevat milloin mitäkin ja sopulina mennään muiden perässä. Tässä tilanteessa tweetin teki Suomen korkein poliittinen johto joka tekee siitä erittäin vakavan. Ei ole hyvä asia, jos Suomi joutuu ”Ruotsin tielle” eli hankaluuksiin Kiinan kanssa. Pitäisi muistaa ensisijaisesti maailman realiteetit eikä idealismilla voiteta mitään kun kysymyksessä on ihmisten elämä ja toimeentulo.
Ilmoita asiaton viesti
Kristiina, kirjoitat: ”Julmuuksilla ei ole rajaa mitä totalitaarinen valtio harjoittaa omia kansalaisiaan kohtaan.” Mutta olet sitten kuitenkin sitä mieltä, että arvostelulla vain vahingoitetaan Suomen ja Kiinan kaupallisia ja poliittisia suhteita. Aika ikävä ja mielestäni suorastaan moraaliton asenne.
Muut Pohjoismaat ovat aina uskaltaneet arvostella ihmisoikeusloukkauksia tapahtuivatpa ne missä tahansa. Ei niiden talous ja kauppa ole siitä kärsineet. Suomi on taas suhtautunut maailmalla tapahtuneeseen kuin Varsovan liiton ulkojäsen. Korkeintaan jotain merkityksetöntä minivaltiota on uskallettu varovasti arvostella. Olemme olleet muka enemmän lääkäreitä kuin tuomareita 😀 . No, emme me koskaan pystyneet mitään parantamaan, tälläkin alueella esim. Norja ja Ruotsi ovat olleet paljon menestyksekkäämpiä. Molemmista maista on noussut myös YK:n pääsihteeri, Suomen ehdokas Max Jakobson tyrmättiin kenenkäs muunkaan kuin ylimmän ystävämme Neuvostoliiton taholta.
Sanna Marin edustaa uutta poliitikkosukupolvea, joka on jo karistamassa suomettuneisuuden taakkaa harteiltaan ja uskaltaa ottaa kantaa. Niinistö sen sijaan on vanhaa suomettuneisuutta edustava reliikki. Hänen vaivaantunut sanojen pyörittelynsä ”on vähän kova tuomio”, kun Marin vaatii muiden eurooppalaisten tavoin syyttä vangittua poliitikkoa välittömästi vapautettavaksi, on suorastaan noloa seurattavaa. .
Ilmoita asiaton viesti
Olen järkyttynyt julmuuksista mutta pragmaattisena ihmisenä ajattelen asioita niin, että mielipiteiden heitteleminen ilmaan ei auta ketään vaan pitää ryhtyä toimimaan. Ymmärrän toki, että päämisteri Marin on uutta sukupolvea ja toimii tämän ajan mukaisesti, mutta kirjoitukseni pointti oli, että ulkopolitiikka pitäisi jättää perustuslain mukaan tasavallan presidentille eikä sitä pitäisi harjoittaa tweettien välityksellä. Presidenttimme arvovalta myös maailmalla perustuu hänen harkintakykyynsa, kuten Navalnyin tapauksessa hän totesi, että asiasta pitää keskustella. Ilmeisesti Euroopassa häntä kuunneltiin kun sieltä lähti virkamies neuvottelemaan. Viittaus pohjoismaihin jäi vähän mietityttämään koska en koe, että he ovat paremmin pärjänneet maailmalla; Ruotsi on tietysti myynnin ja markkinoinnin mestari mutta järkyttyneenä katsoin dokumentin missä jamassa mm koronan hoito on Ruotsissa. Samoin uutiset järjestäytyneestä rikollisuudesta, autojen polttamisesta jne. eivät minusta näytä ”menestyvän” valtion tunnusmerkeiltä.
Ilmoita asiaton viesti
”vahingoitetaan … poliittisia ja kaupallisia suhteita sekä … yritysten yhteistoimintaa.”
Tuossa on hauskat suomettumisen ajan sanakäänteet.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti suomettuminen on suomalainen realiteetti, emme voi siirtää maatamme muualle tai kasvattaa kansaamme miljardeiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Meitä eurooppalaisia on jo enemmän kuin riittävästi Kiinan kommunisteille. Ja hyvä merkki on sekin, että Taiwanin edustaja osallistui presidentti Bidenin virkaanastujaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, Taiwan on tunnustettu USA:ssa, mutta pelko on, että Kiina ”nielaisee” pienen valtion. What can we do?
Ilmoita asiaton viesti
Sen verran on syytä tarkentaa, että Taiwan ei itsekään ole valtiona julistautunut itsenäiseksi, vaan Taiwanin hallitus katsoo, että se edustaa yksin koko Kiinaa. Siksi sitä ei valtiona ole myöskään tunnustettu missään. Se oli myös aikoinaan syynä sille, että kun Pekingin hallitukselle annettiin YK:n mandaatti, Taipein hallitus joutui siitä samantien luopumaan.
Taiwanin status on siis äärimmäisen epämääräinen. Pekingin näkövinkkelistä se on kapinoiva maakunta ja omasta näkövinkkelistään se on mannermaalta kapinoivien toimesta pois häädetty virallinen Kiinan hallituksen alainen valtapiiri.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos täsmennyksestä. On hienoa, että löytyy ihmisiä, jotka tietävät asioista.
Ilmoita asiaton viesti
”Opposition legislators in Turkey are accusing Ankara’s leaders of secretly selling out Uighurs to China as a quid pro quo for vaccines.
Tens of millions of vials of Chinese vaccines were promised to Turkey but many have not yet been delivered, Dake Kang and Suzan Fraser report.”
Mattilan kirjoitus on luvalla sanoen omituinen: diktatuurit käyvät kauppaa toistensa kanssa ihmishengillä, mutta auta armias jos Suomen suhteet Kiinan kanssa tai kaupankäynti kärsii.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän toki mitä sanot ja olen järkyttynyt niistä julmuuksista mitä tapahtuu. Viittaisin tässä yhteen kuulemaani viisauteen: On asioita, joita voi muuttaa ja asioita joita ei voi muuttaa, tärkeä on ymmärtää tämä ero.
Valitettavasti kun taistelemme maailman pahuutta vastaan olemme voimattomia, mutta voisimme taistella pahuutta ja ilkeyttä vastaan omassa elämässämme ja aloittaa se vaikkapa siitä, miten blogikumppania kohdellaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä ”blogikumppani” minä sinulle olen? Jos kirjoitat älyttömyyksiä, etkä kestä kritiikkiä, ei kannata kirjoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei haittaa – ei olla blogikumppaneita.
Ilmoita asiaton viesti
Vai ”edistää uiguurien hyvinvointia”…
Oletko täysin tietämätön siitä, mitä tapahtuu? Asuin Kiinassa lähes kaksikymmentä helvetin hyvää vuotta ja muutin pois 2017, kun tilanne meni aivan mielettömäksi niin mantereella kuin Hongkongissakin Xi Jinpingin mahtailun takia..
Koko AP:n jutun voi lukea tuolta:
https://apnews.com/article/turkey-beijing-coronavirus-pandemic-ankara-china-c8b714974552c484c501a5784efc117a?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=AP%20Morning%20Wire&utm_term=Morning%20Wire%20Subscribers
Ilmoita asiaton viesti
Olen iloinen, että olet saanut hienon kokemuksen Kiinassa ja pahoillani, että Xi Jinping tuotti pettymyksen… babykasvoinen, länsimaille hymyilevä tyyppi onkin mies kasvanut kommunismin syvissä vesissä. Harmi.
Ilmoita asiaton viesti
Kaipa se visertimen käyttö pitäisi poliittisten päättäjien minimoida. Ehkä sentään voisi viitata jo tehtyihin päätöksiin ne omin sanoin muotoiltuna. Näin ajattelen siksi, että sosiaalisen median viestivälineet ovat vähän kuin kahvipöytäjutustelua, mutta sitten virallisten päättäjien sanomiset otetaan kuitenkin kuin virallisina päätöksinä.
Trump nyt käytti näitä, mutta hänhän kaiketi koki olevansa yksinpäättäjä, jolloin ei tarvinnutkaan välittää, mitä muut ovat asiasta päättäneet jne.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä kanssasi. Tweetti ei ole oikea tiedotusväline korkealle poliittiselle johdolle asioista, jotka koskevat valtion ulkopolitiikkaa.
Ilolla lukisin ihailemani Sanna Marinin tweetviestejä, kuinka kotihommat toimii todella haastavassa Suomen johtotehtävassä tai hänen henkilökohtaisia tuntojaan päätöksenteossa.
Ei ulkopolitiikkaa tweeteillä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on vaikea keksiä keinoja, miten läntinen maailma voisi edes teoriassa enää kääntää Kiinan tilannetta demokraattisempaan suuntaan. Alkaa olla keinot vähissä. Se oli edellinen sukupolvi kansainvälistä politiikkaa ja kauppasuhteita, 1970-luvun lopulta lähtien, joka tämän mokasi ja isosti, ruokki lohikäärmettä ja kasvatti sen isoksi, vaatimatta ensin demokratisoitumista.
Siitä huolimatta on oikein puhua asiasta. Ja satsata robotisaatioon, jotta saadaan tehtaat takaisin Suomeen Kiinasta. Ja varautua siihen että Kiina ei ehkä ole vientimarkkina tulevaisuudessa, jos USA tosissaan huolestuu menettävänsä maailman johtoaseman Kiinalle, eikä niele sitä purematta, vaan alkaa ihan tosissaan kampeamaan Kiinaa kumoon. Silloin voi tulla USA:lta käsky laittaa Kiina jonkinlaiseen taloussaartoon. Hyvästi bisnekset, siinä tapauksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kommentti – olen samaa mieltä, että keinot ovat vähissä. Kiina on saavuttanut taloudellisesti ja teknologisesti tunnustetun aseman koko maailmassa ja omistaa eri muodoissaan esimerkiksi USA:sta huomattavan osuuden. (Tämä on yleinen käsitys, jota en ole tutkinut). Kun Kiina
” avautui” se otettiin ilolla vastaan toimimaan eri YKn elimissä, jossa se esiintyi kehitysmaana ja sai kaikki tuet. Todellisuudessa se oli Kiinan strategia soluttautua maailmaan, jossa se on saanut nyt paljon vaikutusvaltaa. Money talks. Siksi on vähän hassua kuunnella USA;n presidentin miekkojen kalistelua, Kiina on pitkällä jänteellä luonut maailmavallan kun USA on keskittynyt sisäpolitiikkaan ja puolueet riitelemään keskenään. Mielestäni on turha kuvitella, että USA palaa ”voimahahmona” maailman politiikkaan. Sanat ovat helinää, teot ratkaisee.
Siksi, pienen Suomen pitää tarkkaan katsoa, kenen joukossa seisoo.
Ilmoita asiaton viesti
Marin ja muut nuoret on tätä päivää-yya henkiset tyhjät jorinat tyyliin kansojemme rauhantahtoisen ja ystävällismielisen kanssakäymisen kaikenlainen edistäminen plaa-plaah ,,ei ole enää wanhaan paluuta,onneksi !
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä. Tosi iloinen, että Suomea johdetaan fiksujen, nuorten ihmisten toimesta. Kuten me kaikki joudutaan kantapään kautta oppimaan asioita ja minä ikäihmisenä pidän Suomen ulkopolitiikkaa niin tärkeänä, että tweettailu sen puitteissa ei ole hyvä asia.
Ilmoita asiaton viesti
Miten se menikään: Tie on viitoitettu…….
Ilmoita asiaton viesti
YES, JOCKE!
Ilmoita asiaton viesti
Pääministerin asemalle ei ole eduksi ruveta twiittailemaan jonkun Trumpin tapaan. Se ei auta vainottuja, ja menettelytapana tämä ulostulo ei ole perustuslain mukainen. Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kanssasi täysin samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
:-)).
Diplomatia vaatisi viileää harkintaa ja ryhmätyötä. Twiittailu suosii tunnepohjaista reagointia, joka tapahtuu tyypillisesti yksinäisyydessä yön tunteina.
Ilmoita asiaton viesti