Luvatun maan lähettiläs

”WikipediAn suoran lainauksen mukaan Israel perustettiin Palestiinan alueelle vuonna 1948. Ennen perustamista alue oli Ison Britannian omistuksessa 1922-1948. Se on valtiomuodoltaan parlamentaarinen demokratia, mutta toisaalta juutalainen valtio, mikä on kirjattu sen peruslakeihin.Väestöltään Israel on kuitenkin monikansallinen ja uskontopohjaltaan moninainen, eivätkä kaikki tunnusta juutalaisten kansallisvaltion periaatetta. Vallitseva tilanne onkin johtanut jatkuviin sisäisiin levottomuuksiin ja yhteenottoihin palestiinalaisten ja muiden Lähi-idän valtioiden kanssa koko Israelin valtion olemassaolon ajan.

Israelissa on vuoden 2020 arvion mukaan noin 9,2 miljoonaa asukasta. Virallinen kieli on heprea. Arabian virallinen asema virallisena kielenä poistettiin heinäkuussa 2018. Asukkaista 78 prosenttia on juutalaisia, 17 prosenttia arabeja, ja loput druuseja ja muita vähemmistöjä. Israelin arabit ovat uskonnoltaan enimmäkseen sunnimuslimeja tai kristittyjä. Israelin naapurimaita ovat arabivaltiot Egypti, Jordania, Syyria, Libanon sekä joidenkin valtioiden itsenäiseksi tunnustama Palestiina. Israelin pinta-ala on 20 700 km², johon on laskettu mukaan Golanin kukkulat, mutta ei Itä-Jerusalemia, Länsirantaa tai Gazan kaistaa.

Israel on demokraattinen kehittynyt teollisuusmaa ja elintasoltaan Lähi-Idän paras maa. Israel on OECD:n jäsen. Israel on yksi maailman parhaista maista mm. naisten turvallisuuden, innovaatioiden määrän, elinajanodotteen, onnellisuuden ja korkeakoulutuksen saaneiden kansalaisten määrän saroilla. ”

Kun luin yllä mainittua kuvausta Israelista olin hyvin yllättynyt. Ihanko totta, että Israel on kaikki nämä vuodet kehittynyt elintasomaaksi naapurimaiden vihamielisyyksistä johtuvista ongelmista huolimatta: TV- lähetyksissä on nähty laaja porukka palestiinalaisia nuoria miehiä heittelemässä kiviä ja savupommeja, ja sen jälkeen YK on tuominnut Israelin sotatoimet palestiinalaisia vastaan. Sota rajalla on jatkunut 72 vuotta. Palestiinan johtaja ei edelleenkään suostu neuvottelemaan vaan vaikuttaa siltä, että vihanpito on tarkoituksellista jolla saadaan YK poliittinen ja taloudellinen tuki. 

Jared Kushner, juutalainen, aikoinaan demokraattisen puolueen jäsen, jonka erittäin vaatimaton, sovinnollinen ja diplomaattinen esiintymistapa on herättänyt huomiota. Hän on hiljainen puurtaja, jonka ensimmäinen suunnitelma oli ratkaista Israelin ja palestiinalaisten ongelma ehdottamalla erittäin suurta taloudellista tukea palestiinalaisille. Kuitenkin palestiinalaisjohtaja hylkäsi ehdotuksen ja katkaisi neuvotteluyhteyden. Mietin silloin, että Egypti, Libanon, Jordania ovat kuitenkin ihan hyvissä väleissä Israelin kanssa ja miksi eivät olisi. Israel tuo taloudellista hyvinvointia alueelle. Toinen Kushnerin saavutus oli kaupallisen, suoran lentoyhteyden avaaminen Israelin ja  Yhdistyneiden Arabiemiraattien välille.  Historiallisessa kuvassa ovat Arabien ja Israelin lapset heiluttamassa maiden lippuja. Viimeisin Kushnerin saavutus oli neuvotella 20 vuoden vihanpidon jälkeen sopimus Serbian ja Kosovon välillä. Sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä Israel tunnusti Kosovon itsenäisyyden ja he solmivat diplomaattisuhteet. Kosovo, ensimmäisenä muslimienemmistöisenä maana avaa  edustuston Jerusalemiin kuten tekee myös Serbia. 

Olen ymmärtänyt, että rauhansopimuksen saavuttaminen kahden valtion välillä on aina hieno asia ja siksi EU:n nihkeä asenne ihmetyttää. Ehkä ratkaisu tuli väärältä taholta ja väärän henkilön toimesta, Atlantin toiselta puolelta.

 Ehdotuksena Helsingin Sanomien sunnuntain artikkelin toimittajalle toteamukseen “Toistaiseksi on epäselvää kuinka Trump onnistui kääntämään Balkanin rauhanponnistelut voitokseen Lähi-Idässä” –

Ehkä vastaus on Jared Kushner, Luvatun maan lähettiläs.      

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu