Mikä On Tärkeämpää?

Tänään aamutelevisiossa oli hyvä tietopaketti koronatilanteesta ja testauksesta Suomessa. Samoin kuultiin Suomen kirjeenvaihtajan selvitys siitä, miten vastaavat asiat on hoidettu Kiinassa. Näemme kuvia Wuhanin kaljakellunnasta, jossa lukuisat nuoret ovat pakkautuneet samalle altaalle ja turvaväleistä ei ole tietoakaan. Kiinan ilmoittama päivittäinen tartuntaluku on korkeintaan 20 ja heidän ilmoituksen mukaan puolet tartunnoista tulee ulkomailta. Siksi Kiinassa on todella tiukka rajavalvonta. Ensinnäkin jokainen, joka matkustaa Kiinaan joutuu testaamaan itsensä lähtömaassa ja ilmoittamaan erillisellä selvityksellä matkan tarkoitus ja kohde, mihin hän matkustaa. Rajaviranomaiset ovat siten koko ajan tietoisia ketkä maahan tulevat ja he pystyvät seuraamaan heidän liikkeitään. 

Kiinan lentokentillä on suojavarustuksiin pukeutuneet virkailijat, jotka testaavat jokaisen matkustajan ja määräävät heidät kahden viikon karanteenin, jota valvotaan tiukasti eikä matkailija ei saa poistua karanteenista. Myöskään kukaan matkailija ei saa tulla suoraan Pekingiin vaan matkustajan on hoidettava karanteeni toisella paikkakunnalla. 

Myös Suomen terveysviranomaisia ja virkamiehiä haastateltiin ja he totesivat, että puolet Suomenkin tartunnoista saadaan ulkomailta. Kuitenkin todettiin, että edelleen testaus on vapaaehtoista. Olen ymmärtänyt, että erityisesti Romaniasta ja Ukrainasta tulleet työntekijät eivät ole halukkaita testiin koska sen jälkeen seuraa karanteeni ja siten työskentelyn aloittaminen viivästyy. 

Myöhemmin samassa aamulähetyksessä haastateltiin kultuuri-ihmisiä, jotka kipuilevat suurissa taloudellisissa vaikeuksissa, koska koronatartunnat ovat lisääntyneet, puhumattakaan laajoista lomautuksista eri yrityksissä. Olen hämmästynyt, että Suomessa ei ole valmiuksia vaatia kaikilta tänne matkustavilta samanlaista selvitystä ja testausta kuin Kiinassa. Erityisesti ihmettelen, että Suomessa ei ole resursseja testata kaikkia eikä valvoa tänne tulevia matkustajija varsinkin kuin oletan, että matkailijamäärät ovat promille siitä, mitä Kiinaan matkustetaan. Jos matkustajille kerrotaan, että kaikki testataan ja kaikki laitetaan valvottuun karanteeniin, niin jo tällä tiedolla on ennalta ehkäisevä vaikutus. Nyt, sen sijaan ulkomailla leviää tieto, että ei ole pakko mennä testiin ja voi kaikessa rauhassa tulla Suomeen työskentelemään. 

Tältä pohjalta voidaan kysyä, eikö tämä olisi oikea hetki ottaa tiukka linja ulkomailta tulleisiin matkailijoihin ja laittaa käytäntöön tartuntalain puitteissa tehtävät testit ja valvonta. Eikö tässä kohtaa voisi talkoohengessä testata ja valvoa kaikki tänne tulevat matkustajat. Siten päättäjät osoittaisivat, että tärkeämpää on suomalaisten hyvinvointi kuin tilapäisten, muualta tulevien työntekijöiden tilanne. Keväällä suomalaiset osoittivat ryhtiä ja noudattivat tunnollisesti ohjeita ja määräyksiä ja täytyy vain toivoa, että heidän uurastus ei valu hukkaan testauksen ja valvonnan resurssipulaan vedoten.      

 

  

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu