Miksi?

 

Pääsin viikko sitten Amerikan koronavankeudesta ja sen jälkeen olen kuullut pelkkiä järkyttävia uutisia mellakoinneista. Oma kotini on aivan Philadelphian keskustassa, City Hallin vieressä. 

Saan päivittäin viestejä taloyhtiön johtajalta, kuinka ovet suljetaan, talon ympärillä on 30 poliisia ja ulkonaliikkumiskiellon rikkominen johtaa pidätykseen. Kaikki julkinen ja yksityinen liikenne on kielletty, koko kaupunki on suljettu. Yksin Philadelphiassa on poltettu 170 taloa maan tasalle, ikkunat rikotaan, kaupat ryöstetään ja järjetön vandalismi kukoistaa. 

Miksi? Oli tapahtunut todella ikävä kuolemantuottamus. Poliisi, joka oli vastuussa kuolemaan johtaneesta pidätyksestä, vangittiin välittömästi ja hän sai syytteen murhasta. Tarkemman tutkimuksen jälkeen on todettu, että uhrilla oli huumausainetta veressään ja sairasti sydänvikaa. No, oikeuslaitos reagoi nopeasti, mutta ketkä ja millä valtuuksilla nyt protestoidaan? Väistämättä tulee mieleen OJ Simpsonin tapaus, jossa kuuluisa musta urheilija murhasi vaimonsa ja tämän ystävän. OJ Simpsonin puolustajat tuhosivat viikkokausia Los Angelesia ja lopputuloksena oli että häntä ei tuomittu. Muistan vieläkin Simpsonin valkoisen, juutalaisen puolustusasianajajan, joka totesi julkisesti, että “tämän jälkeen en voi enää luottaa amerikkalaiseen oikeuslaitokseen.”   

Puhutaan niinsanotusta valkoisen miehen taakasta jossa yli kolme vuosisataa sitten tapahtuneilla asioilla on vieläkin vaikutuksensa. Mustia on vain 12.6 % kansasta, mutta millekään muulle rodulle ei anneta samanlaista painoarvoa. Onko se edelleen valkoisen syy, että suurin osa vankiloiden vangeista on mustia ja onko se valkoisen syy, että mustat ovat huumekauppiaita ja väkivaltarikollisia, kun muut rodut eivät aiheuta läheskään niin paljon ongelmia ja kustannuksia yhteiskunnalle. Presidentti Obama yritti valtakautensa aikana erityisesti vedota mustiin miehiin ja isiin ja perusti kaupunkeihin “turvaryhmiä” hillitsemään väkivaltaisuuksia. Mutta, jos kulttuuri on sitä, että musta nuori mies ei ole mikään mies ellei ole hankkinut kannuksia vankilasta, mitä vakavampi rikos sen paremmin hyväksytään jengiin. Tämän kuulin mustalta naiselta, joka toimi taksin kuljettajana.  

Yleistäminen ei ole oikein, sillä todellisuudessa me tavalliset keltaiset, latinot, mustat ja valkoiset eletään tasa-arvoisesti yhteiskunnassa eikä tule edes miettineeksi asiaa. Ihminen itse on tärkein, eikä ihonvärillä ole merkitystä. Meissä kaikissa roduissa on sekä hyviä ja pahoja ihmisiä. Valitettavasti osa mustia aiheuttaa paljon vakavia ongelmia ja poliisit joutuvat työnsä puolesta, päivittäin, oman henkensä uhalla vastaamaan rikollisuuteen kun he yrittävät suojella  kansalaisia ja pitää järjestystä yllä. Siitä, kuinka moni poliisi menettää henkensä mustien luodeista vuosittain, siitä ei puhuta – “white life does not matter”  Kuulin eilen netistä hyvin voimakkaan mustan naisen puheen, jossa hän vetosi että “pystymme parempaan ja te häpäisette Martin Luther Kingin muiston.”   

Noin 30 vuotta sitten oli vastaava tilanne New Yorkissa, jolloin silloinen poliisipäällikkö sanoi mielenosoittajille, että teillä on perustuslakiin nojautuva oikeus osoittaa mieltä, mutta heti kun teette mitään vakivaltaista tai laitonta teidät pidätetään. Oikeusvaltio ei toimi, kun asioita ei ratkaista lainmukaisesti vaan poliittiisin perustein. Vaikka alku näille mellakoille oli mustan nuoren kuolema, näihin mellakoihin osallistuu muitakin kuin muistia. Aina on nuori, innokas, vihainen, kovaääninen porukka valmiina varsinkin kun organisaattorit tukevat heitä ja heille kerrotaan, että ei teille mitään seuraamuksia tule, kunhan vaan saatte paljon pahaa aikaiseksi. 

Kuten tiedetään, Amerikan talous toimii pitkälti ahkerien pienyrittäjien voimin. Ensiksi suljetaan 8 viikoksi liiketoiminta koronaviruksen vuoksi ja kun sitä ollaan avaamassa tulevat mellakoitsijat ja tuhoavat perheen ainoan elinkeinon ja elämän työn. Seuraamukset mellakoinnista saattavat olla erittäin vahingollisia ja antaa uudelle koronavirusepidemialle vauhtia. Tällä hetkellä tietyt poliittiset piirit ovat onnellisia, että  tapahtuu paljon negatiivisia asioita, mutta ajatteleeko kukaan, kuinka paljon tuhoa aiheutetaan ihmisille, joiden toivotaan innokkaasti menevän valitsemaan uutta presidenttiä. Asiaa varmistellaan ehdotuksella postiäänestyksestä -laitetaan vaan muutama miljoona kirjettä postiin olemattomilta äänestäjiltä. 

Meillä Suomessa demokratiaa ja äänioikeutta kunnioitetaan ja säännöt ovat ankarat. Siksi, olin ihmeissäni, kun kadulla tulee “vaalityöntekijä” kysymään minulta haluaisinko äänestää. No, mikä ettei, jonkinlainen formaatti täytetään. Kävin vielä varsinaisesti vaaliuurnilla äänestyspäivänä mutta ei minulta mitään henkilöpaperita kyselty. Viime vaaleissa muutama satatuhatta laitonta maahan muuttajaa antoi äänensä… minäkin tosin laillisesena Amerikan kansalaisena annoin ääneni Hillary Clintonille… mutta silti Trump voitti. Alan itsekin ymmärtämään miksi.        

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu