Mitä sanomatta jää

Bon Jovi, kuuluisa amerikkalainen laulaja ja lauluntekijä julkaisi uuden albumin, joka sisälsi kappaleen, jossa kuvattiin George Floydin kuolemaa. Lukuisat hänen ihailijansa arvostelivat kriittisesti ko. kappaleen sanomaa, koska heidän mielestään laulussa olisi pitänyt tulla esiin todellinen tilanne eikä tehdä Floydista sankaria. Ryhdyin tutkimaan asiaa lähemmin ja löysinkin The New York Timesin artikkelin ja koosteen tapahtumista. 

Toukokuun 25. päivä klo 20.00 illalla poliisi kutsuttiin paikalle koska Floyd oli maksanut ostoksensa 20 dollarin väärennetyllä setelillä. Poliisin tullessa paikalle hän oli istumassa autossaan ja poliisi huomasi, että hän oli voimakkaasti huumeitten vaikutuksen alaisena. Hän oli ilmeisesti nauttinut mukanaan olleita huumeita ja siten yrittänyt piilottaa ne poliisilta. Poliisit soittivat ambulanssin paikalle. Sillä aikaa poliisit yrittivät laittaa hänet poliisiautoon mutta hän kieltäytyi ja heittäytyi maahan vastustaakseen pidätystä. Hän alkoi hokemaan “ en voi hengittää” samalla kun poliisi laittoi polvensa hänen päälleen. Poliisi oli käyttänyt samaa menetelmää 7 aikaisemmassa pidätyksessä ilman ongelmia. Ambulanssi tuli paikalle ja hänet vietiin sairaalaan, jossa hän kuoli tunnin kuluttua pidätyksestä. Kuolinsyyksi ei todettu kuristumista eikä hengitystieongelmaa. 

Tutkintapöytäkirjoissa todettin, että George Floydilla oli lukuisia “underlying conditions” kuten vaikea sydänvika ja huumeitten käyttö, jotka yhdistettynä stressaavaan pidätystilanteeseen oli myötävaikuttamassa hänen kuolemaansa. 

Se, miksi tilanne politisoitui oli Minneapoliksen demokraattisen kaupunginjohtaja Freyn ilmoitus “ olla musta Amerikassa ei saisi olla kuolemanrangaistus”. Siitä alkoivat protestit ja mellakat 150 kaupungissa ja jo kesäkuun 8. päivään mennessä oli mellakoissa kuollut ainakin 19 ihmistä, 170 taloa oli poltettu maan tasalle, tuhansia liikkeitä ja yrityksiä on tuhottu ympäri maata ja mellakat jatkuvat edelleen. Poliisia vihataan rasisteina ja heiltä ollaan viemässä toimintaedellytykset ja heidän toimistoihinsa on yritetty hyökätä aseellisesti. Tilalle ollaan perustamassa kansalaisesten omaa kaartia. Ääriliikkeet ovat nousseet aseisiin ja välienselvittelystä voidaan lukea päivittäin.  

Teon tehnyt poliisi on syytettynä murhasta ja tutkintavankeusajan jälkeen hän on päässyt vapaaksi 1 miljoonan dollarin takuita vastaan. Jos hänet tuomitaan hän voi saada 40 vuoden vankilatuomion. Muut kolme mukana ollutta poliisia sanottiin irti välittömästi ja heitäkin syytetään osallisuudesta murhaan. 

George Floyed, vuodesta 1998 on ollut vankilassa lukuisista rikoksista josta viimeisen hän sai aseellisesta ryöstöstä kun oli jengiläisten johtajana murtautuessaan raskaana olevan naisen kotiin ja osoittanut asellaan naisen vatsaa, sillä välin kun jengiäiset varastivat naisen omaisuutta. Candace Ovens, musta naisvaikuttaja on kirjoittanut, että mikään muu ryhmä Amerikassa ei nosta sankariksi heidän rikollisiaan, vain mustat tekevät sen. 

Joskus se, mitä poliittisesti värittyneissä tiedoitusvälineissä jätetään sanomatta, onkin se totuus.  

 

   

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu