EU:n ulkopuolelta tulevan postin tullaustarve lisääntynyt liikaa

Aluksi sitaatti Georges Remin alias Hergén piirtämästä sarjakuvasta Tintin seikkailut – Päämääränä Kuu. Syldairin lento on saapunut Syldavian pääkaupungin Klowin lentokentälle. Tintti ja kapteeni Haddock ovat matkalla tapaamaan professori Tuhatkaunoa, joka vie heidät edelleen Kuuhun. Tullivirkailija sanoo kapteeni Haddockille: ”Entäs tämä? Alkoholia! Maksaa paljon tuontilupa, herra… Syldaviassa pelkkiä mineraalivesiä.” Tullista maksujen suorittamisen jälkeen kapteeni tokaisee Tintille: ”875 khoria tullia. Ryöväreitä! Valuuttakurssin mukaan siitä tulee … öh …”.

Samanlaisia ryöväreitä nykyään on Suomen ja monen muun EU-maan tullissa, direktiivit kun säätelevät tuota toimintaa varsin voimakkaasti. Tavalliset suomalaiset joutuvat tullin hampaisiin tuon tuostakin asioidessaan esimerkiksi yhdysvallatlaisten tai nykyään jopa englantilaisten nettikauppojen kanssa, Englanti kun äänesti Euroopan Unionista eroamisen puolesta.

Vielä joitain vuosia sitten Englannista tuleva paketti ja muualtakin tuleva alle 22 euron arvoinen paketti pääsi tullista läpi ilman että saajalta pyydettiin tulliselvitystä saatikka maksuja. Joskus tullin haaviin saattoi jäädä vähempiarvoinenkin paketti. Esimerkiksi muistan kuinka kerran kauan sitten hankin eBay-nettihuutokaupasta pitemmälle lumilaudalleni kantolaukkua, jonka onnistuin löytämään kalifornialaiselta myyjältä 17 dollarin alias 12 euron hintaan aikana, jolloin alle 22 euron arvoisia tavaroita ei tarvinnut tullata. Saapumisilmoituksessa oli kuitenkin tavara ohjattu tullattavaksi tästä huolimatta. Siihen aikaan tullaus ei myöskään vielä onnistunut netissä. Jouduin menemään henkilökohtaisesti tullipostiin Helsingin päärautatieaseman naapuriin hakemaan lähetystä. Kun osoitin että laukun hinta oli ollut vain 17 dollaria, sain laukkuni joutumatta maksamaan mitään. Arvo ja sisältö oli merkitty vihreään tullitarraan totuudenmukaisesti. Lähetin samalla postikäynnillä lähellä tullipostia sijaitsevaan eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan asiasta tuolloin kantelun. Tulli vastasi siihen myöntäen että virhe oli tapahtunut ja että lähetystä ei olisi kuulunut ohjata lainkaan tullattavaksi vaan suoraan vastaanottajaa lähimpään postitoimipaikkaan, kymmenen minuutin junamatkan tai kahdenkymmenen minuutin automatkan päähän siitä tullipostista, johon lähetys oli virheellisesti ohjattu.

Toisin on nyt. Vaikka alle 150 euron arvoiset lähetykset on nykyään vapautettu muista tullimaksuista, arvonlisäverosta niitä ei ole vapautettu. Päinvastoin arvonlisäverolle on säädetty myös alle 22 euron arvoiset lähetykset. Kärjistäen voidaan sanoa että yhden sentin arvoisesta paketista joutuu maksamaan neljännessentin arvonlisäveron nykyään. Täysin vailla järkeä tämä touhu!

Lisäksi myös Englannista tulleita postipaketteja on alettu ohjaamaan tulliselvitettäviksi kun ennen vanhaan ne tulivat suoraan vastaanottajalle ilman että tulli pysäytti mitään. Tämän syynä on Englannin äskettäinen eroaminen Eurooopan Unionin jäsenyydestä. Toivottavasti kuningas Charles III tekee viisaasti ja ohjaa saarivaltakuntansa takaisin EU:n jäseneksi ja ruotuun, monet eroa äänestäneet kun ovat nähtyään mitä siitä seuraa alkaneet katumaan eron puolesta äänestämistä koskeneita päätöksiään. Muutoin vaarana on että ne Ison-Britannian Yhdistyneen Kuningaskunnan osavaltiot, joissa enemmistö kansasta kannatti EU:n jäsenenä pysymistä, eroavat Yhdistyneestä Kuningaskunnasta liittyäkseen jälleen EU:iin, Skotlanti itsenäisenä maana ja Ulster EU:iin nykyäänkin kuuluvaan Irlannin tasavaltaan liittymällä, ja siten, että molemmat nämä maat vaihtavat rahansa punnasta euroon.

Kaiken huippu tapahtui minulle maaliskuun 2024 alussa. Core Ericssonin ohjaama elokuva Voittamattomat, joka kertoo amerikkalaisjalkapallojoukkue Philadelphia Eaglesin 1970-luvulla riveihinsä rekrytoiman Vince Papalen taipaleesta tuossa joukkueessa ja jossa Vince Papalen roolissa näyttelee Mark Wahlberg, on elokuva, jonka olisin halunnut nähdä täkäläisessä elokuvateatterissa, mutta maahantuoja ei ymmärtänyt että muusikkonakin tunnetun näyttelijä Mark Wahlbergin tuotannolle olisi täällä kysyntää, ja elokuva meni huomattavasti muiden Euroopankin maiden ensi-iltoja myöhäisemmin suoraan vuokravideoksi täällä. Onneksi sain selvitettyä tämän asian hyvissä ajoin ja painettua nappia, jolloin Delawaressa sijaitseva postimyyntiliike sai määräyksen toimittaa kyseinen elokuva katsottavakseni jo Suomen videovuokraamoensi-illan ajankohtana toiminutta helatorstaita edeltävänä loppiaisena. Neljä kuukautta eli noin puolet viiveestä Yhdysvaltain ja Suomen välillä pystyttiin tällä tavalla leikkaamaan. Tullia tai arvonlisäveroa en tuolloin vuonna 2006 joutunut lainkaan kyseisestä elokuvasta maksamaan, ja aluekoodivapaaksi muutetut laitteeni toistivat sen ongelmitta. Nyt vuonna 2024 Jersey Nation, jolta aiemmin olin ostanut elokuvassa Lämäri eräässä tärkeässä roolissa olevan jääkiekkoilija Hansonin pelipaidan, ilmoitti kauppaavansa monien elokuvissa esiintyneiden urheilutähtien pelipaitoja, ja joukossa oli myös Vince Papale elokuvasta Voittamattomat, joten tietysti tilasin. Helmikuun puolella kännykkääni tuli tekstiviesti, jossa oli kyseisen lähetyksen lähetystunnus ja ohjeet miten tullata lähetys jo ennen maahan saapumista, mutta koska en käytä OmaPosti-palvelua, odotin seuraavaa tekstiviestiä, joka saapui lauantaina, maaliskuun toinen päivä. Kun lauantai-iltana menin tullin nettisivuille tullaamaan tuolla lähetystunnuksella, kaikki meni siihen asti hyvin kunnes tulli oli ilmoittanut paljonko arvonlisäveroa piti maksaa, minkä jälkeen seuraava klikkaus olisi pitänyt viedä maksamaan sitä, mutta tässä kohtaa tullin järjestelmä antoi virheilmoituksen, että MRN-koodi on virheellinen. Siis mikä ihmeen MRN-koodi? Mitään MRN-koodia minulta ei prosessin aikana ollut kysytty.

Virheilmoituksessa luki että ottakaa yhteys kuljetusyhtiöön. Siispä soitin postille. Postin asiakaspalvelu sanoi että tullin ohjeistuksessa on virhe ja että posti ei virheellisiä MRN-koodeja lähetyksensaajan pyynnöstä korjaa vaan pitäisi soittaa tullille. Tulli vastaa puhelimeensa vasta maanantaina, eikä lauantaina tullin puhelimeen ole vastaamassa kukaan. Kerroin asian kuitenkin Facebookissa sellaisessa ryhmässä, jonka tarkoitus on haukkua postia sen viimeaikaisista epäluotettavuuksista kuten lähetyksistä jotka eivät ole tulleet perille. Kyseisessä ryhmässä sain vertaistukea toiselta henkilöltä, jolle oli ulkomailta tulevan lähetyksen kanssa käynyt täsmälleen samoin. Hän kertoi saaneensa seuraavana päivänä lähetyksen tullattua normaalisti, joten kokeilin uudestaan jo sunnuntaiaamuna, vaikka en ollut vielä tavoittanut puhelimeen ketään tullista. Nyt tullaus onnistui täysin ja arvonlisävero kyettiin lopultakin maksamaan.

Mutta kysymys sille euroopan unionin komission tai parlamentin jäsenelle, joka on kaikkitullataanin ja sen aiheuttavan arvonlisäverodirektiivimuutoksen keksinyt: miksi meidän täytyy nyt entistäkin halvemmat yhdysvallatlaisten ym. ja jopa englantilaisten nettikauppojen toimittamat lähetykset tullata ennen kuin saamme ne käsiimme ja maksaa arvonlisäveroja yhä halvemmista lähetyksistä? Tällaisen idean keksijä voisi myös mennä mielestäni vapaaehtoisesti kiljotiinin terän alle.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu