In memoriam Stockmann

162 vuotta sitten kauppias Stockmann perusti nimeään tähän päivään asti kantaneen kaupan Helsinkiin. Tänään hän varmaankin kääntyy haudassaan jos kuulee mitä yhtiökokous päätti. Tähän päivään asti oli niin, että Stockmann oli emoyhtiö ja Lindex oli lasten ja naisten vaatteisiin erikoistunut tytäryhtiö. Tämä asetelma kääntyi tänään päälaelleen Lindexiksi muuttuneen Stockmannin yhtiökokouksessa. Tavaratalo on edelleen nimeltään Stockmann ja uudessa organisaatiossa Lindexin tytäryhtiö.

Iltalehden uutisoitua näistä aikeista sosiaalisessa mediassa kyseinen uutinen herätti vilkasta keskustelua. Lupasin tuossa keskustelussa, että kerron siitä yhtiökokoukselle, minkä myös tein. Kerroin yhtiökokoukselle, että ”sosiaalisessa mediassa ollaan huolestuneita hallituksen aikeista muuttaa emoyhtiön perinteikästä jo 162 vuoden ajan vakiintunutta nimeä”. Tällä perusteella tein ehdotuksen että emoyhtiön nimenä säilyisi Stockmann. Äänestyksessä tämä vastaehdotus kuitenkin kaatui murskaavin luvuin.

Asiaan otti kantaa myös eräs yhtiökokouksessa paikalla ollut tavaratalomyyjä, jolla oli 30 vuoden kokemus myyntityöstä tavaratalossa. Hänen mukaansa Stockmann oli omistanut aiemmin lukuisia yrityksiä. Esimerkkinä niistä hän mainitsi muun muassa Pitäjänmäen Auto Oy:n jossa olleesta asiakassuhteesta minun tieni eteni ensin Stockmannin kanta-asiakkaaksi, sen jälkeen kommandiittiyhtiön äänetöntä yhtiömiestä vastaavaan asemaan silloin kommandiittiyhtiömäisessä osakeyhtiössä nimeltä Stockmann, ja siitä edelleen enemmän avoimen yhtiön yhtiömiestä vastaavaan asemaan kun osakeyhtiön yhtiöjärjestyksestä poistuivat kommandiittiyhtiömäiset piirteet kahdesta eri lajista osakkeita. Tämä tarina nimittäin sai alkunsa niiltä muinaisilta ajoilta jolloin autoni perässä luki Nissan Motorin nykyään kirosanaksi luokittelema sana Datsun, jota enää näkee vain museoautoissa. Pitäjänmäen Auto Oy korjasi tuota Datsunia, jolla oli kunniakas historia eduskunnan lakivaliokunnan silloisen sihteerin viimeisenä autona.

Nykyään minulla on Stockmann Oyj:n osakkeita 77 kappaletta. Niistä 22 on syntynyt minun käsiini ja loput 55 ovat aiemmin kuuluneet isälleni ja siirtyneet minulle isäni kuoltua. Näillä osakkeilla äänestin puheenvuoroni mukaisesti hallituksen esitystä vastaan 77 äänellä. Kun äänestyksen tulos julkistettiin, äänet jakautuivat 69345964 ääntä Lindexille, 23770 ääntä Stockmannille, 5349 tyhjää ja 89340472 poissa. Koska näin ollen Lindexin äänimäärä oli yli satakertainen Stockmannin äänimäärään verrattuna, on päädytty siihen ratkaisuun, että emoyhtiö on jatkossa nimeltään Lindex ja Stockmannin brändi säilyy sen tavaratalotoiminnan tytäryhtiöllä. Tämän kanssa on nyt vain sitten elettävä että asian laita on jatkossa näin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu