Linja-auton kanssamatkustajilta ei ymmärrystä, vaan Facebookin vihapuhetta

Kirjoitin muutama päivä sitten Puheenvuorossa linja-autosta, jolla olin tulossa yöaikaan Tampereelta Helsinkiin. Matkan oli järjestänyt IFK Helsingforsin kannatusyhdistys, ja IFK Helsingfors oli ollut jääkiekon SM-Liigassa kyseisenä iltana Tampereen Ilveksen vieraana. Ottelu oli päättynyt Ilveksen voittoon 3-1. Linkkasin kyseisen Puheenvuoron, jossa kerroin että vaihto Pirkkolan pysäkillä kyseisestä linja-autosta linjan 15 raitiovaunuun ei onnistunut, myös kyseisen kannatusyhdistyksen Facebook-sivulla käytyyn kyseistä matkaa koskeneeseen keskusteluun. Siitä valitettavasti alkoi kanssamatkustajieni minuun kohdistama vihapuhe.

Kyseiset kanssamatkustajat ottivat ääriesimerkin että jos jokainen linja-auton matkustajista haluaa poistua eri pysäkillä kuin muut ja linja-auton pysähtyminen yhdelle pysäkille viivyttää linja-autoa minuutin, tästä minuutista kasvaa helposti lähes tunti. Heillä oli kiire Helsingin keskustassa Forumin ostoskeskuksessa sijaitsevaan yökerhoon bilettämään. Kerroin keskustelussa muun muassa että kehäkolmen ja oopperan, jossa vihdoin pystyin vaihtamaan vastakkaissuuntaiseen runkolinjavuoroon, välillä linja-autopysäkkejä on yhteensä 21, joista 12 on runkolinjapysäkkejä ja 9 on muita pysäkkejä. Jos linja-autoja on yhdeksän ja matkustajat jaettaisiin linja-autoihin siten, että samalla pysäkillä poistua haluavat ohjattaisiin samaan linja-autoon ja eri pysäkeillä poistua haluavat ohjattaisiin eri linja-autoihin sen mukaan missä haluavat pois kyydistä, muut kahdeksan linja-autoa voisivat ohittaa tuon pysäkin pysähtymättä, eikä siten pysäkkejä, joilla yhden tietyn linja-auton olisi tarpeen ennen oopperaa pysähtyä, olisi kuin enintään 2-3.

Keskustelu suututti huolimatta näistä matkantekoa nopeuttavista ja helpottavista ehdotuksista lopulta myös kannatusyhdistyksen virallisen edustajan, joka tämän jälkeen sanoi että vastedes heidän tilaamansa linja-autot eivät saa Helsinkiä lähestyessään enää koskaan pysähtyä missään ennen oopperaa, ja oopperan jälkeenkin vain nykytaidemuseon kohdalla lähellä Forumissa sijaitsevaa edellä mainitsemaani yökerhoa, ja että ”kukaan ei saa erityiskohtelua”. Lisäksi kannatusyhdistys kertoi että tämä vatvominen loppuu tähän ja että vastaiset siihen liittyvät kommentit tultaisiin poistamaan. Tällöin katsoin parhaaksi poistaa linkin tänne edelliseen Puheenvuorooni ja osan muutakin asiaa koskevaa keskustelua, enkä tätäkään sinne aio linkata, mutta omalle yksityiselle ja henkilökohtaiselle sivulleni kyllä.

Keskustelussa jotkut ehdottivat yksityisauton käyttöä linja-auton asemesta niille, jotka haluavat jäädä pois kyydistä Helsingin lähestymisen oopperaa aikaisemmissa vaiheissa. Huolimatta siitä että tämän vaihtoehdon laskennalliset kustannukset ovat suuremmat, aion jatkossa tällä tavalla tarvittaessa menetellä. Minulta meni yli puoli tuntia ylimääräistä siihen, että jouduin sen sijaan vaihtamaan linja-autosta toiseen linja-autoon oopperan kohdalla, verrattuna siihen kuinka nopeasti olisin päässyt kotiini vaihtamalla Pirkkolan kohdalla raitiovaunuun, mikäli tämä olisi ollut mahdollista.

Onneksi kannatusyhdistyksen järjestämänä vierasotteluihin on mahdollista mennä muillakin tavoilla kuin kannatusyhdistyksen tilaamilla linja-autoilla, ilmoittamalla matkaa varatessa että varataan pelkkä lippu otteluun ilman matkaa, sekä halutaanko istuma- vai seisomapaikka. Olen tämän välikohtauksen johdosta tehnyt omat johtopäätökseni, ja niiden nojalla ensimmäisessä vaiheessa käyn ainoastaan Nordiksella ja sitten jos joskus tulevaisuudessa matkustan kannattamani joukkueen vieraissa pelaamaan otteluun, ainakin suuntaryhmien 1 (TPS), 2 (Lukko, Ässät) ja 3 (HPK, Ilves, Tappara, Sport) tapauksissa tulen käyttämään kulkuneuvona omaa autoani linja-auton asemesta. Myös suuntaryhmissä 4 (Pelicans, JYP, Kärpät), 5 (Jukurit, KalPa) ja 6 (KooKoo, SaiPa) tätä harkitaan, vaikka näiden suuntaryhmien osalta Helsingin lähestymisreitti onkin Jakomäen ja Töölön väliseltä osaltaan sellainen, että ooppera on muutenkin kannaltani järkevin vaihtopysäkki. Suuntaryhmässä 1 ja siltä osin suuntaryhmässä 2 jos ajetaan Lohjan lentokentän itäpuoleinen reittiosa Turun moottoritietä järkevimmät vaihtopysäkit olisivat Niemenmäki tai Lokkalantie, jos linja-auto jommallakummalla näistä voisi pysähtyä. Suuntaryhmässä 2 jos lähestymisreitti on Vihdintie, järkevin poistumispysäkki sijaitsee kotoani kävelyetäisyydellä Vihdintiellä, ja tuolta pysäkiltä on kotiini suora lyhyt metsäpolku. Suuntaryhmässä 3 järkevin vaihtopysäkki on edellä mainitsemani Pirkkolan pysäkki. Mutta näillä nuo linja-autot siis eivät pysähdy.

Kannatusyhdistys tekee kyllä hyvää työtä huolehtiessaan, että kannattajat pääsevät myös vieraissa pelattaessa kannustamaan joukkuettaan joutumatta kyseisten vastapuolten sähköpostipommitusten kohteiksi. Sen jälkeen kun käytyäni ennen kannatusyhdistykseen liittymistäni kerran sellaisessa ottelussa, jonka kotijoukkue oli myöhemmin konkurssiin päätynyt Espoo Blues ja vierasjoukkue IFK Helsingfors, alettuani saamaan sellaista markkinointisähköpostia Espoo Bluesilta, joka koski sellaisia otteluita, joissa Espoo Bluesin vastapuoli ei ollut IFK Helsingfors, selvitin jo mahdollisuuksia hankkia liput siten että yhteystietoja ei lippuja hankittaessa tarvitsisi antaa, ja silloin kun Espoo Blues ja IFK Helsingfors olivat loppuotteluissa vastakkain ja loppuottelujen pääsylippujen saanti siitä syystä täysin mahdotonta, keskusteltuani erään sellaisen minulle tutun Blues-fanin kanssa siitä miten hän oli saanut loppuunmyytyyn otteluun hankittua lippuja päädyin liittymään IFK Helsingforsin kannatusyhdistykseen vastaavien tulevaisuuden pääsylipunsaantiongelmien varalta. Sillä tiellä olen vielä nyt. Tulevaisuuden vaihtoehtoja pohditaan sitten erikseen. Onneksi nyt ainakin Ticketmaster kysyy haluaako liput ostava henkilö kieltää saman tapahtumajärjestäjän muiden tapahtumien markkinoinnin. Joka tapauksessa on selvitettävä lippuja itsenäisesti hankittaessa myös se, että se katsomonosa, johon lippuja hankitaan, ei ole varattu yksinomaan vastapuolen kannattajille.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu