Miksi sotaakäyvän maan lentokenttä saa kadunnimen naapurimaansa pääkaupunkiin?

Venäjä hyökkäsi kaksi vuotta sitten Ukrainaan vallatakseen Donetskin, Luhanskin, Zaporizzjan ja Hersonin alueet sen lisäksi, että jo kymmenen vuotta sitten se oli riistänyt Ukrainalta Krimin niemimaan. Tämän jälkeen ihmetyttää, miksi tätä sotaa vastustavan naapurimaan Suomen pääkaupunki Helsinki lakkauttaessaan vanhan lentokenttänsä nimeää sen tilalle rakennettavalle asuntoalueelle tulevan kadun nimelle Pulkovonkatu. Pulkovo on Pietarin eli entisen Leningradin kansainvälisen lentokentän nimi. Kyseinen lentokenttä sijaitsee siis saman Venäjän alueella, joka Ukrainaan on hyökännyt.

Ehdotanpa parempaa nimeä tälle kadulle. Mielestäni parempi nimi olisi Mathias Rustin katu. Mathias Rust oli saksalainen lentäjä, joka pari päivää ennen ylioppilasjuhliani lähti Malmin lentokentältä ja valehdeltuaan lentävänsä Tukholman Brommaan suuntasikin Moskovaan ja siellä Punaiselle Torille.

Mutta koko ajatus lentokentän muuttamiseksi asuinalueeksi on järkeä vailla. Tässä Microsoft Flight Simulatorissa ottamani kuva Cessna 172:n lähdöstä kyseisen lentokentän pääkiitotieltä.

Helsinki-Malmin lentoasema on vajoavaa suomaata. Se on erittäin soveltumatonta asuntorakentamiseen. Silti kaupungin päättäjät itsepäisesti ajavat lentokentän alasajoa ja asumalähiön rakentamista tälle tarkoitukseen täysin soveltumattomalle alueelle. Eivät ole oppineet mitään läheisen Alakiventie 8:n tapauksesta. Alakiventie 8:ssa jouduttiin 2010-luvulla purkamaan 1970-luvulla rakennettu elementtikerrostalo ja poismuutattamaan sen kaikki asukkaat purkutyön tieltä muualle. Syy tähän olivat ongelmat, jotka aiheutuivat kyseisellä paikalla aiemmin sijainneesta kaatopaikasta ja siitä että sinne tuodut jätteet olivat saastuttaneet maaperän. Sama olisi Malminkin asuntoalueen kohtalona ennemmin tai myöhemmin maan vajoamisen takia.

Lisäksi kaupungin päättäjien tulisi huomioida se tosiasia, että lentokone on hyvä keino löytää asuntorakentamismaata. Hyvä esimerkki tästä oli Helsingin entinen kaupunginjohtaja, ylipormestari Raimo Ilaskivi. Hänellä oli itsellään lentolupakirja. Kun hän tarvitsi tiedon mihin uusia asuntoja voisi rakentaa, hän ajoi illalla työpäivän jälkeen Malmille ja nousi siellä lentokoneeseen ja kävi yläilmoissa katsomassa mihin nuo asunnot rakennettaisiin, ja asunnot rakennettiin sitten siihen. Vastaavanlaista johtamistapaa soveltavia pormestareita Helsinki saattaa valita virkaan tulevaisuudessakin.

Edellä olevilla perusteilla en missään nimessä haluaisi asua koskaan Pulkovonkadulla. Enkä myöskään paikassa, jonka tiedän ennen vanhaan olleen lentokenttä. Toivoisin, että Malmin lentokenttä voitaisiin säilyttää lentokenttänä ja avata uudelleen lentokenttäkäyttöön. Ja että lopetettaisiin asuntoalueen rakentamisen valmistelu paikalle kuin käärmettä pyssyyn.

Vertailukohtina muista Euroopan maista mainitsen Tukholma-Bromman, joka jo suljettiin mutta avattiin lentokäyttöön uudestaan, ja London City Airportin, joka on täysin uusi pienkonekenttä Lontoon keskustan tuntumassa. Samaan suuntaan haluaisin kehittää myös Malmia.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu