Olisiko aika alentaa rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa

Tänä aamuna Vantaan Viertolan koulun Jokivarren opetuspisteessä jälleen kerran tragedia. Kuudesluokkalainen 12-vuotias ampui kolme luokkatoveriaan, joista yksi kuoli ja muut loukkaantuivat vakavasti. Poliisi tutkii asiaa yhtenä murhana, kahtena murhan yrityksenä, kahtena törkeänä vammantuottamuksena ja ampuma-aseen oikeudettomana hallussapitona. Rikoskokonaisuus, josta rikosoikeudellisessa vastuussa oleva rikollinen saisi ilman muuta elinkautisen vankeusrangaistuksen. Tuusulassa vastaava tragedia seitsemäntoista vuotta sitten johti siihen, että rikosoikeudellisesti vastuullisessa iässä oleva ampuja rangaisi itseään vieläkin ankarammin, teki itsemurhan. Viertolan tapauksessa kouluammuskeluun ei liity itsemurhaa, mutta kylläkin yksi murha.

Koska asetta käytti henkilö, joka ei tekohetkellä ollut täyttänyt viittätoista vuotta, hän ei joudu rikosoikeudelliseen vastuuseen teostaan. Syytä kuitenkin olisi – muutoin lapset helposti toteavat että kun rikoksesta ei mitään seuraa niin sitten rikos tehdään. Näin lienee nyt käynyt. Ja vielä, missä ovat tämän lapsen vanhemmat? Poliisin kertoman mukaan rikoksessa käytettyyn aseeseen oli toisella saman perheen jäsenellä laillinen lupa poliisilta. Todennäköisesti jommankumman ampujan vanhemmista nimissä, aseluvan ikäraja kun on 18 eikä rinnakkaislupaakaan saa alle 15 vuoden iässä. Vähemmän todennäköistä on että vanhempi sisarus, joka on täysi-ikäinen, on aseluvan haltija.

Joka tapauksessa asetta on säilytetty siten huolimattomasti, että alaikäinen on saanut aseen käsiinsä ja mennyt sen kanssa kouluun. Näin ei pitäisi missään tapauksessa tehdä.

Toivottavasti Suomen valtio ottaa tästä tapauksesta opikseen ja säätää että rikosoikeudellisessa vastuussa ollakseen liian nuorten tekemistä henkirikoksista voidaan rangaista saman asteikon mukaan kuin rikosoikeudellisessa vastuussa ikänsä puolesta jo olevien tekemistä. Menetettyä henkeä kun ei saa takaisin ja siksi henkirikos ei koskaan vanhene.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu