Työllisyysaste ei ratkaise talouden ongelmia

Tuntuu kuin koko poliittinen kenttä ja etenkin tämä maamme nykyhallitus keskittyy vain työllisyysasteen nostamiseen taikakeinona saada Suomen talous kuntoon.

Ensinnäkin, mikä on työllisyysaste.  Työllisyysaste on vähintään tunnin verran ansiotyötä viikoittain tekevien osuus 15-64-vuotiaasta väestöstä. Ansiotyötä tehdään rahapalkkaa tai luontoisetua vastaan tai tarkoituksena tuottaa voittoa omalle tai perheenjäsenen omistamalle yritykselle.

Hyvä, jos työllisyysaste ratkaisee kaiken niin laitetaan kaikki työttömät tekemään ansiotyötä, konsulttityötä, toiselle työttömälle pari tuntia viikossa vaikkapa ”Himas” hintaan 7000 euroa tunti ja tämä laskuttaa sen toiselta työttömältä joka puolestaan tekee vastaavasti konsulttityötä tuolle toiselle. Näin laskut kuittaantuu ja näin kumpikin on tienannut hyvän liksan ja liikevaihdon. Ja BKT siinä samassa kasvaa. Ongelma on vain siinä, että kansantalouteen ei tullut yhtään lisää rahaa ja konsulttiparat ovat yhtä rahattomia kuin ennenkin.

Vain aitoa lisäarvoa tuova työ pelastaa Suomen. Tästä hyvä esimerkki on metsäteollisuus joka jalostaa eri tuotannon tekijöistä tuotteen joka sisältää uutta lisäarvoa ja kaiken lisäksi tuo tuote, vaikkapa paperi, myydään ulkomaille ja saadaan kallisarvoista ulkomaan valuuttaa Suomen talouteen.

No, en rupea taloustietoa sen kummemmin tässä opettamaan mutta sen sanon loppupäätelmänä, että Suomen hallitus täysin pihalla niistä keinoista joilla Suomen talous saadaan kuntoon.  Ja työllisyysasteesta jankuttaminen osoittaa vain hallituksen äärimmäisen tyhmyyden.

kunniatohtori

En ole sitoutumaton, kannatan omia mielipiteitäni joita olen valmis päivittämäänkin. Historian, kosmologian ja taloustieteen tutkija Purjehtija ja merenkulkija kaikilla merillä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu