Fortumilta puuttui vain Putinin siunaus – Nyt vastaus tuli karulla tavalla

Fortumin Venäjän-toimintojen kaupoilta on puuttunut vain Vladimir Putinin allekirjoitus. Nyt vastaus tuli ilmeisen karulla tavalla.

Valtionyhtiö Fortumin tie on nyt kuljettu loppuun Venäjällä. Jos uutistoimistojen tiedot pitävät paikkansa, reissu päättyi mahdollisimman ikävästi. Venäjä ottaa Fortumin toimet haltuunsa Venäjällä.

Tässä vaiheessa Fortum ei ole saanut asiassa virallista vahvistusta Venäjän viranomaisilta, ja yhtiö arvioi parhaillaan asetuksen vaikutuksia.

Fortum viittaa omassa tiedotteessaan Venäjän kansallisen valtion omaisuudenhoitoviraston Rosimushchestvoon, jonka mukaan se on nimitetty väliaikaiseksi omaisuudenhoitajaksi, joka käyttää omistajan valtuuksia, mutta jolla ei ole oikeutta luovuttaa omaisuutta.

Tilanne on siis osin epäselvä.

Investointisuojaa rikottu?

Jos menetelmä rikkoo investointisuojasopimuksia, Fortumilla olisi mahdollisuuksia vaatia Venäjältä korvauksia investointisuojan rikkomisesta.

Tämä tie olisi varmasti pitkä ja epävarma.

Fortumilla ei ole enää ollut käytännössä toviin kontrollia Venäjän-toiminnoistaan. Ne ovat olleet myynnissä, ja ostajakandidaatteja on ollut useampia.

Kaupoilta on puuttunut vain Venäjän presidentin Vladimir Putinin allekirjoitus.

Nyt vastaus kauppoihin tuli ilmeisen karulla tavalla.

Venäjällä ote henkilöstöön

Fortum on investoinut Venäjällä arviolta noin viisi miljardia euroa. Vuosien saatossa Venäjältä on tullut tulovirtaa, mutta kaikkinensa Fortum ottanee Venäjältä takkiinsa.

Helmikuussa Fortum totesi, että yhtiön Venäjän-toimintojen nettovarallisuuden arvo on alaskirjausten jälkeen noin 1,7 miljardia euroa.

Yhtiön Venäjän-toiminnot ovat keränneet tuloja hyökkäyssodan aikana, mutta rahat ovat olleet naapurissa jäissä, ja sinne ne taitavat jäädäkin.

Tilanteen tekee kiperäksi se, että Suomesta ei ole kenelläkään toimivia puhevälejä Venäjän poliittiseen johtoon.

Venäjällä on myös selkeä kiristysote Fortumiin. Jos Fortum lähtee viemään mahdollista rikkomusmenettelyä eteenpäin, Venäjä voisi kenties kohdistaa vastatoimia Fortumin leivissä Venäjällä työskentelevään henkilöstöön.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu