Jäästä, jäätiköistä ja Joulusta
Suomen ja Euroopan talviajan ilmastoon vaikuttaa oleellisesti sääilmiö nimeltään NAO (North Atlantic Oscillation), jolla ymmärretään (yleensä) Azorein ja Reykjavikin välistä ilmapaineen eroa. Alla olevassa kuvassa_1 on esitetty NAO:n vaiheiden ilmastovaikutuksia Pohjois Atlantin ympäristössä.
Kuva_1. NAO ilmastovaikutuksia.
Kuvassa_2 on esitetty NAO talvi-indeksin historiaa. Talvi-indeksin on todettu korreloivan Euroopan ja eritysesti Pohjois Euroopan säähistorian kanssa.
Kuva_2. NAO-indeksin historiaa.
Alla olevassa kuvassa_3 on esitetty Itämeren jääpeitteen historiaa vuosikymmenittäin. Vaihtelua on, mutta selvää korrelaatiota on havaittavissa NAO-indeksin ja Itämeren jääpeitteen välillä.
Kuva_3. Itämeren jääpeitteen historiaa.
Alla olevassa kuvassa_4 on esitetty alppijäätikön vetäytymistä 1800-luvun loppupuolella. Toipuminen Pikku Jääkaudesta on aivan selvää.
Kuva_4. Alppijäätikkö 1800-luvun loppupuoliskolla.
Alla olevassa kuvassa_5 on esitetty 1970-luvun ja 1980-luvun alkupuolen negatiivisen NAO-indeksin vaikutus Sveitsin ja Italian alppijäätiköihin. Jäätiköt kasvoivat negatiivisen NAO-indeksin aikana.
Kuva_5. Aikasarja Sveitsin ja Italian alppijäätiköiden vaihtelusta.
Alla olevassa kuvassa_6 on esitetty NAO-indeksin vaikutus PDSI-indeksiin (Palmer drought severity index). Tarkasteluväli on 1900 – 2005. Yläosassa on negatiivinen NAO-indeksi ja alaosassa positiivinen NAO-indeksi. Välimeren alue ja Pohjois Amerikan luoteisosat näyttäisivät reagoivan samalla tavalla.
Kuva_6. PDSI aikaväliltä 1900- 2005. Ylhäällä NAO- ja alhaalla NAO+.
Alla olevassa kuvassa_7 on esitetty NAO-indeksi Tammi-, Helmi-, ja Maaliskuulle. Kuvassa_8 on esitetty Jyväskylän lämpötila poikkeamat. Viimeisin kylmäjakso osuu yhteen vuoden 2010 ympärillä olevaan negatiiviseen NAO-indeksiin.
Kuva_7. Tammi-, Helmi- ja Maaliskuun NAO-indeksi.
Kuva_8. Jyväskylän lämpötilan poikkeamat.
Lähihistorian kylmät jaksot osuvat alhaiseen auringon aktiivisuuteen, kuva_9 alla.
Kuva_9. Pohjoisen pallonpuoliskon (65N) saama auringon säteily Juhannuksena.
Alla olevassa kuvassa_10 on yläosassa esitetty aurinkotuulen nopeus ja alaosassa Oulun neutronilaskurin arvoja. Vuoden 2010 kohdalla aurinko näyttäisi olleen ”vähemmän aktiivinen”.
Kuva_10. Aikasarja aurinkotuulen nopeudesta ja neuronivuon tiheydestä.
Alla olevasta kuvasta_11 selviää, että vuonna 2010 aurinko oli hiljaisessa vaiheessa. Vastaavasti kuvasta_12 selviää, että tällä hetkellä aurinko on ruvennut kesken kaiken ”säästelemään” pilkkujen määrässä. Jotakin poikkeavaa on tapahtumassa?
Kuva_11. Lyhyt aikasarja auringon pilkuista.
Kuva_12. Auringon pilkut viimeisen kuukauden ajalta.
Yndestad on viimeisessä julkaisussaan tuonut esiin kuun aiheuttamat lämpötilan oskillaatiot (74 v. ja 298 v.), sekä auringosta johtuva 178 v. oskillaation, kuva_13.
Voimakas lämpeneminen 1980-luvun lopulta aina 2020 luvulle on johtunut siitä, että oskillaatioiden amplitudit ovat olleet samanaikaisesti positiivisessa vaiheessa.
Nyt ollaankin siirrytty laskevien trendien aikakaudelle. Ja kylmempää on odotettavissa.
Kuva_13. Kuun ja auringon aiheuttamat lämpötilan oskillaatiot. NAO on sininen.
Yhteenvetoa
NAO vaihe on siirtynyt (tai siirtymässä) negatiiviseen vaiheeseen:
- Ilmavirtaukset muuttuvat ja tuulet heikkenevät
- Pohjois Atlantti oli kesällä 2023 vähätuulinen, mikä edesauttoi korkeisiin lämpötiloihin.
- Suomessa kylmemmät talvet ja vähäsateisemmat vuodet edessä.
- Alpeilla sataa enemmän lunta ja jäätiköt kasvavat.
- Sateet lisääntyvät Keski Euroopassa ja Välimeren alueella.
Koska ilmasto on hyvin stabiili ja vastustaa muutoksia, tapahtuvat ym. muutokset hissukseen.
Ilmaston stabiilisuus selviä hyvin alla olevasta kuvasta_14, joka kuvaa Etelä Mantereen jäätilannetta:
- vuonna 2014 ei alkanut uusi jääkausi
- vuonna 2023 ei tullut mitään ”hot housea”.
Näyttäisi tulevan vanhanajan Joulu.
Kattava analyysi, kiitos.
Ihmisen ininästä piittaamaton polarpyörre toivottavasti tuo kuivan ja kylmän pohjoisvirtauksen iloksemme. Pohjoisesta puhaltelee nyt todella hyytävästi.
https://www.xn--sneuvos-5waa.fi/saakartat/polaaripyorre-kartta/
Ilmoita asiaton viesti
Polaaripyörteen voimakkuudella (tuulten nopeudella) on vaikutus talviajan säähän. Tämä on loogista, koska pyörre esiintyy/vahvistuu arktisen talven aikana.
Aaltomainen liike tarkoittaa, että jossain pohjoisessa on normaalia lämpöisempää, ja toisaalla kylmempää.
NAO aikana pyörre on heikko eli se pyrkii asettumaan etelämmäksi.
Oheisessa linkissä on polaaripyörteen seurantaa. Joulukuu näyttäisi alkavan heikko tuulisena, joten nykyinen sää tyyppi jatkuisi alkutalveen.
https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/hgt.shtml
Talviseen polaarisäähän vaikutta satunnaisesti myös ilmiö SSW (Sudden Stratospheric Warming), joka koettiin esim. Helmi- Maaliskuussa 2022. Muistaakseni viimetalven pakkasennätys mitattiin poikkeuksellisesti Maaliskuussa?
Tammikuulle 2024 ennustetaan uutta, eli poikkeuksellisen kylmät tulisi käymään?
https://www.climate.gov/news-features/event-tracker/disrupted-polar-vortex-brings-sudden-stratospheric-warming-february#:~:text=The%20event%20seems%20to%20have%20destabilized%20the%20polar,late%202022%20into%20early%202023%20%28dark%20purple%20line%29.
Luettavaksi Joulun takatulen ääreen tilasin Adlibrisestä
Javier Vinos
Solving the Climate Puzzle: The Sun’s Surprising Role
Löytyy myös Amazon.se.
Ilmoita asiaton viesti
”Jotakin poikkeavaa on tapahtumassa?”
Ei ole, auringon aktiivisuus vaan vaihtelee usean sadan vuoden aikana, edellisellä kerralla täysin sama aktiivisuuden väheneminen oli ”pikkujääkausi”. Vastaava oli myös kansainvaellusaikana.
Ilmoita asiaton viesti
Kuva_9 kertoo myös nämä hiljaiset jaksot.
Mielestäsi olemme siis menossa kohti uutta pikkujääkautta?
Ilmoita asiaton viesti
Auringon puolesta kyllä, ei epäilystäkään. Eikä se ole mitään poikkeavaa. Auringon aktiviisuus vaihtelee satojen vuosien aikana syklisesti ja se näkyy holoseeniin lämpötiloissa: https://i0.wp.com/judithcurry.com/wp-content/uploads/2017/04/figure-37.png
Vuorottelee lämmin ja kylmä jakso, eli aktiivinen ja vähemmän aktiivinen aurinko. Tuhansien vuosien aikana nähdään että mitä aiemmin ne lämpimät ja kylmät jaksot olivat lämpimämpiä joka johtuu tuosta violetista käyrästä.
Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos paljastuukin tästä että ilmasto nyt lämpenee, eikä ole menossa kylmemmäksi mitä oli pikkujääkaudella, mikä tarkoittaisi tietenkin uutta jääkautta mutta se on nyt peruttu.
Ei holoseenin luontaisilla sykleillä pitäisi kestää näin pitkään vaan lämpötilat ovat nyt helposti pari astetta lämpimpiä mitä luontaisilla sykleillä olisi. Ihmiskunta on nähdäkseni päästöillään estänyt jääkauden että jotain hyötyä siitäkin ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Linkkisi alkuperä on teoksesta
Javier Vinos: Climate of the Past, Present and Future.
Löytyy sivulta 48/279.
En tiedä, onko sinulla ongelmia luetun ymmärryksessä, mutta toistetaan:
”Yndestad on viimeisessä julkaisussaan tuonut esiin kuun aiheuttamat lämpötilan oskillaatiot (74 v. ja 298 v.), sekä auringosta johtuva 178 v. oskillaation, kuva_13.
Voimakas lämpeneminen 1980-luvun lopulta aina 2020 luvulle on johtunut siitä, että oskillaatioiden amplitudit ovat olleet samanaikaisesti positiivisessa vaiheessa”.
Tämä ”ihmisen aiheuuttama ilmaston lämpiäminen” osuu samaan ajanjaksoon 1980 – 2020.
Aivan hyvät lämpötilan korrelaatiot saadaan mallinnettua ilman CO2 vaikutusta.
https://andymaypetrophysicist.com/climate-blog/
Se siitä Homo Sapiens efektistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä ”ihmisen aiheuuttama ilmaston lämpiäminen” osuu samaan ajanjaksoon 1980 – 2020.”
Ei päde, lämpeneminen alkoi näyttää oudolta jo 1960-luvulla ja ilmaston pitäisi olla viileämpi nyt kuin pikkujääkaudelle siirryttäessä.
Ilmoita asiaton viesti
”ilmaston pitäisi olla viileämpi nyt kuin pikkujääkaudelle siirryttäessä”.
Ja mihinkäs tämä perustuu?
Ilmoita asiaton viesti
Milankovitchin syklit ja jääkairauksista saatu data satojen tuhansien vuosien ilmastohistoriasta.
Ei ne interglasiaalit ole kestäneet kuin jotain 10k vuotta, lämpötilojen ollessa interglasiaalin alussa lämpimimmillään, viilentyen sitten ja muljahtaa takaisin jääkauteen.
Holoseenin ilmastohistoria on ilman viimeaikojen voimakasta lämpenemistä ollut poikkeuksellisen tasainen ja pitkäkestoinen verrattuna aikaisempiin interglasiaaleihin että mitä ilmeisimmin ihmisen toiminta (metsien raivaus + riisinviljely + fossiilisen hiilen poltto) lämmittänyt tässä tuhansien vuosien ajan niin että ilman ihmisiä jääkausi olisi alkanut jo.
Eli onhan sen varsin kummallista että ilmasto interglasiaalin aikana lämpenee niihin aikoihin kun jääkausi alkaa, täysin poikkeavaa koko siltä ajalta mitä ollaan kairausnäytteitä saatu.
Olennainen kysymys on, että mitä maapallolla on olennaisesti muuttunut viimeisen 10k vuoden aikana mitä ei ole ollut satoihin tuhansiin vuosiin?
Vastaus on ilmeinen että apinainsuvun määrä räjähti, paskoen maat, meret ja ilmat. Jos miljoonan vuoden kuluttua alettaisiin maata tonkia niin ihmisen vaikutuksen alkaminen näkyisi kun tulisi kerros missä alkaa olla muovia, metallia yms.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan vaan tiedoksi.
Seuraava jääkausi ei ole lähelläkään. Vielä n. 50 000 vuotta odotettavaa.
”An often-cited 1980 orbital model by Imbrie predicted ”the long-term cooling trend that began some 6,000 years ago will continue for the next 23,000 years.”[40] Another work[41] suggests that solar insolation at 65° N will reach a peak of 460 W·m−2 in around 6,500 years, before decreasing back to current levels (450 W·m−2)[42] in around 16,000 years. Earth’s orbit will become less eccentric for about the next 100,000 years, so changes in this insolation will be dominated by changes in obliquity, and should not decline enough to permit a new glacial period in the next 50,000 years.[43][44].
Koska kyseessä on useamman aikasarjan oskillaatiosta, edellinen ei kerro seuraavaa.
https://en.wikipedia.org/wiki/File:InsolationSummerSolstice65N.png
Toki voit paskoa ihan rauhassa omaan pesääsi, mutta älä työnnä tapojasi muille.
Ilmoita asiaton viesti
”Seuraava jääkausi ei ole lähelläkään. Vielä n. 50 000 vuotta odotettavaa.”
Luontainen sykli näkyy tästä: https://www.antarcticglaciers.org/wp-content/uploads/2013/10/Ice_Age_Temperature.png
10k vuotta lämpökautta
100k vuotta jääkautta.
Tuo että nyt kestäisi 50k vuotta ennen jääkautta tarkoittaisi rajua muutosta ilmastossa.
Eli sitä ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta.
”Toki voit paskoa ihan rauhassa omaan pesääsi, mutta älä työnnä tapojasi muille.”
Voit ihan rauhassa uskoa vähäjärkisten roskaa mutta hölynpölyn toistaminen ei faktoja muuta. Useat jääkairausnäytteet näyttävät että jos olisi mennyt kuten viimeisen puolen miljoonan vuoden aikana, jäätiköiden pitäisi olla kasvassa skandinavian ja Suomen pääälle.
Sen sijaan jäätiköt kutistuvat, eli on se ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos mikä on seurausta mm. ilmakehän paskomisesta CO2 päästöillä.
Ilmoita asiaton viesti
Wikipedia sanoo
” Earth’s orbit will become less eccentric for about the next 100,000 years, so changes in this insolation will be dominated by changes in obliquity, and should not decline enough to permit a new glacial period in the next 50,000 years”.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä on ristiriita tämän kanssa: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f7/Five_Myr_Climate_Change.svg
Datan mukaan jotain 2,7 miljoonaa vuotta sitten alkoi 41k vuoden sykli jääkausivaihtelussa, 1,1 miljoonaa vuotta sitten muuttui 100k vuoden sykliin.
Nyt sitten yks kaks tulisi 50k vuoden tauko ei ihan täsmää tuon kanssa.
Tuossa mainittiin että olis 80-luvun julkaisu että hyvin paljon mahdollista, että ymmärrys on kasvanut sen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
”Pohjois Atlantti oli kesällä 2023 vähätuulinen, mikä edesauttoi korkeisiin lämpötiloihin.”
Juurikin näin, mitä vähemmän tuulee sen myötä myös haihdunta vähenee, jolloin jää enemmän energiaa ilman lämmittämiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiinnolla odotetaan tutkimuksia aiheesta.
Muutakin kuin mallinnuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Siis koska NAO indeksi on nyt negatiivinen, on odotettavissa kylmä ja vähätuulinen talvi? (Lupaa aika huonoa Suomen energiajärjestelmän näkökulmasta).
Mutta voidaanko tuosta NAO indeksistä paljoa päätellä, se kun vaihtelee jatkuvasti?
Tulee mieleen vuosi 1987, jolloin tammikuu oli poikkeuksellisen kylmä. NAO indeksit noina aikoina:
Lokakuu 1986 +1.55
Marraskuu 1986 +2.29
Joulukuu 1986 +0.99
Tammikuu 1987 -1.15
Lähde https://www.ncei.noaa.gov/access/monitoring/nao/
Tammikuun 1987 kokemusten valossa ei oikein vakuuta tuo loppuvuoden NAO indeksistä vedettävät johtopäätökset tammikuun säähän.
Ilmoita asiaton viesti
NAO:ssa on kyse syklistä jonka kesto on n. 74 vuotta. Eli viimeiset 37 vuotta ollaan oltu +puolella ja nyt ollaan menossa kohden minimiä, joka saavutetaan n. 37 vuoden kuluttua.
Tarkoittaa, että kylmien talvien todennäköisyys lisääntyy.
Tammikuussa 1987 oli päällä SSW (sudden stratospheric warming), jossa polaari pyörre hajoaa ja kylmää ilmaa valahtaa ”alas”.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sudden_stratospheric_warming
Oulun yliopisto on kehittänyt mallin, jonka avulla pystyisi arvioimaan SSW esiintymisen tulevana talvena.
https://www.researchgate.net/publication/365790443_Long-term_prediction_of_Sudden_Stratospheric_Warmings_with_Geomagnetic_and_Solar_Activity
Nyt ollaan QBO:n itätuulivaiheessa ja auringon aktiivisuus on heikko, joten talvien 1987 ja 2010 kaltaiset kylmät olisi edessä?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos blogista, siinä oli oikein mainioita kuvia.
Varsinkin kuva 9 oli mielenkiintoinen. Jos kuvan päälle vetää keskiarvolinjan, käy ilmi että auringon aktiivisuus on ollut laskussa kuvan näyttämän ajanjakson ajan, eli noin 2000 vuotta (jostain kumman syystä kuva näyttää yltävän 2100-luvulle, jota minun tietääksemme emme vielä elä).
Samaan aikaan globaali lämpötila on nousussa. Auringon aktiivisuus ei siis selitä nykyistä lämpenemistä, vaan joku muu tekijä.
Tässä NASA:n artikkelissa kerrotaan myös että sellaista kuin minijääkaudesta tai viime jääkaudesta ”toipumista” ei olekaan, vaan että ilmaston pitäisi olla nyt viilenemässä uuteen jäätiköitymiskauteen. Sen sijaan että viilenisi (puhun edelleen globaalilla tasolla, en siitä miten NAO-vaihtelu vaikuttaa pohjoisen ilmastoon), maapallon lämpötila nousee. Jokin erittäin voimakas tekijä lämmittää maapallon ilmastoa, ja se ei liity auringon säteilyn vaihteluun millään tavalla.
https://climate.nasa.gov/explore/ask-nasa-climate/2953/there-is-no-impending-mini-ice-age/
Tässä tietoa siitä, kuinka poikkeuksellisen lämmintä nyt on globaalisti:
https://climatereanalyzer.org/clim/t2_daily/?dm_id=world
”Koska ilmasto on hyvin stabiili ja vastustaa muutoksia, tapahtuvat ym. muutokset hissukseen.”
Aivan oikein. Merissä muutokset ovat vielä hitaampia. Ja siellä lämpeneminen näkyy vielä selvemmin:
https://climatereanalyzer.org/clim/sst_daily/
Summa summarum: NAO-vaihtelu on globaalilla tasolla vain kohinaa. Se ei ole niin voimakas tekijä, että se vaikuttaisi merkittävällä tasolla koko maapallon ilmastoon.
Ilmoita asiaton viesti