Asuntojen lämmitys asukkaiden tarpeiden mukaan, se on perusoikeus.
Korona-virus tykkää kuulemma kylmästä. Asukkaat eivät. Lämmin asunto on luovuttamaton perusoikeus.
Monet, vaikka eivät kaikki, asukkaat valittavat asuntojen olevan kylmiä. Normien mukaan asuntojen lämmityksen toimenpiderajat ovat 18-26 °C. Tavanomaisesti tulkittuna vasta silloin, kun lämpötila on noiden rajojen ulkopuolella, voidaan vaatia asunnon omistajalta toimia, joilla asia korjataan. Arkikokemuksen mukaan useimmat eivät viihdy, jos asunto on kylmähkö eli 18 – 22 °C. Siten lakinormi ja ihmisten kokemus eivät ole samalta planeetalta.
Sääennustajat ovat jo oppineet erottamaan lämpömittarin ja todellisen lämmön tuntuman toisistaan. Esimerkiksi tänään 2020-12-16 Helsingissä on 2 °C, mutta tuntuu kuin -6 °C. Eroa on siis kahdeksan astetta. Samaan aikaan Thaimaassa voi olla 29 °C ja tuntuu kuin 33 °C. Eroa voi siis olla molempiin suuntiin. Sama koskee myös asuinhuoneistoja. Nykyaikaiset kerrostalot esimerkiksi lämmitetään ensin puhalluksella. Sen päälle on käytettävissä (tai pitäisi olla) lämpöpatterit, joissa on termostaatti. Kun systeemi perustuu puhallukseen saadaankin aikaan veto, joka siis heikentää lämmön tuntua jopa useilla asteilla. Lisäksi lämpö vaihtelee huoneiden eri kohdissa. Lopputuloksena on sietämätön tilanne. Asukas palelee, vaikka olisi kerrospukeutunut ja villasukissa. Se ei ole hyväksyttävää eikä mikään säästövimma oikeuta tällaiseen.
Asuntoihin on saatava huoneittain asukkaan vaatima ja säädettävissä oleva lämpötila, jonka mittaamisessa otetaan huomioon eri tekijät, jotka vaikuttavat lämmön kokemukseen. Ihminen on se mitta. Kun on niitäkin, jotka tykkäävät 18 asteesta, niin heidän tulee myös voida säätää lämpötilansa ikkunoita liikaa availematta. Ratkaisu edellyttää enemmän termostaatilla tapahtuvaa huonekohtaista ohjausta eikä voi perustua saman lämpötilan puskemiseen joka asuntoon joka huoneeseen.
Apu on lähellä. Voit allekirjoittaa adressin: Asuntojen lämmitys asukkaiden tarpeiden mukaan – Adressit.com
Asiaa voi hiukan helpottaa ottamalla kuumaa vettä vesihanasta ja kierrättämällä siitä pienehkön patterin läpi akvaariopumpulla. Puhallin puhaltamaan tai imemää ilmaa patterista. En ole asiaa kokeillut, mutta kyllä tuollainen yhden hengen taloudessa väliaikaisesti toimii. Tosin suhteellinenkosteus saattaa nousta liian korkeaksi. Itse olen lämmittänyt konvektorilla mutta tuon huonona puolena on hinta. 1 kWh maksaa täällä n. 0,15€.
https://www.biltema.fi/rakentaminen/sahkotarvikkeet/lampopatterit/konvektorilammitin-2000w-2000041742
Ilmoita asiaton viesti
Oma lisälämmitys on hankalaa myös siksi. että uusiin taloihin asennettu lämmönhaistaja kantelee lisälämmöstä isännöitsijälle ja huoltoyhtiölle, jotka sitten vähentävät lämpöä entisestään.
Ja talot sentään on vielä rakennettu sellaisiksi, että ilman asukkaan temppuja ne voivat olla lämpimiäkin. Joka patterissa on termostaatti, joten ei ole teknisiä ongelmia toimia oikein. Oikein = asukkaiden perusoikeuden, lämpimän asunnon, takaaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Minun vuokra-asuntoyhtiö on temppuillut viimeiset 10 vuotta asuntojen lämpötilan pudottamiseksi. Alussa rajoittivat termostaatin säätöaluetta mekaanisesti ja lopulta sinetöivät säätöalueen. Tuon seurauksena oli se, että kaukolämmön paluuvesi olikin liian kuumaa ja tuohan ei Vantaan Energialle käynyt, vaan päädyttiin lämmönvaihtimen uusimiseen. Sitten tiivistettiin ikkunat ulkomaisella työvoimalla ja seurauksen oli, että nyt vetää niin perkeleesti jo näilläkin lämpötiloilla. Ennen asia korjaantui kun pakkasta tuli mittariin tuollaiset -15 celsiusta, niin lämpötilan säätöarvot muuttuivat aiheuttaen korkeamman lämpötilan huoneistossani. Luulisi että kaukolämpö on halpaa kun liki kaikki kerrostaloyhtiöt sitä käyttävät – ainakin Vantaalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrostaloja ei lämmitetä puhalluksella. Jos on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poisto, korvausilma otetaan suoraan ulkoa. Kovilla pakkasilla vedon tunnetta voi tulla. Koneellisen tulon tapauksessa ilmaa voidaan esilämmittää vedon tunteen poistamiseksi.
Kovin suuret lämpötilaerot eivät kerrostaloissa ole mahdollisia, huoneiden ja huoneistojen välillä ei ole lämpöeristystä.
Ilmoita asiaton viesti
Kalevi, Asukas on mitta. Jokainen voi kokeilla, että puhallettu ilma on viileää ja suorastaan kylmää, eikä tarvitse olla ”kovia pakkasia” eikä ”pakkasia”. Mutta on se sisääntuleva ilma sentään lämpimämpää kuin ulkoilma. Sillä miten muuten asunnot ovat edes jonkin verran lämpimiä vaikka patterit ovat täyskylmiä.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmanvaihdon tehtävä on vaihtaa ilmaa. Mitenkäs se olisi mahdollista jos ilma ei saisi liikkua?
Jos patteri on täyskylmä, lämmittää asuntoa viereiset asunnot.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkällä tähtäimellä Suomi on kilpailukyvytön maa jo ilmastonsa puolesta. Lopulta tulemme kaikki asumaan Afrikassa savimajoissa, koska verovarat eivät muuhun riitä. Ellemme sitten vaihda talousjärjestelmää ennen sitä.
Ilmoita asiaton viesti