Kolme porsasta ja koronahukka

Olipa kerran – ei niin kaukana täältä – porsaiden maa, jossa kolme pientä porsasta Tenkku, Rumppi ja Sanni asuivat possuäidin kanssa. He viettivät sikamaista elämää viljaa ja papuja syöden sekä mutakylvyistä nauttien. Huolta porsaiden maan asukkaille aiheutti kuitenkin joulun lähestyminen, sillä joka vuosi ennen joulua porsaita hävisi tuhatmäärin teille tietymättömille. Niinpä porsaiden maan hallitsija päätti selvittää, mitä porsaiden maan asukkaille oikein jouluna tapahtui, ja lähetti tiedustelijoita aina maan ääriin asti selvittämään asiaa. ”Kuulkaa, kuulkaa kaikki”, huusivat retkiltään palanneet tiedustelijat: ”Kauhea koronahukka on liikkeellä. Se tulee ja suuhunsa syö kaikki kiinni saamansa porsaat.” Possuäiti huolestui uutisesta ja kutsui lapsensa luokseen. ”Lapsikullat menkää maailmalle ja rakentakaa itsellenne oma koti. Onnea matkaan! Mutta muistakaa varoa koronahukkaa.”

Kolme porsasta laittoivat reput selkään ja lähtivät matkaan. He kävelivät maantietä pitkin, kun vastaan tuli vanha eukko kori kädessään: ”Terve teille hyvät porsaat – mihin oikein olette matkalla.” ”Omaa kotia rakentamaan ja suojaan koronahukalta”, possut vastasivat. ”Ottakaa tästä kasvomaskeja”, eukko sanoi. ”Sellaisen kun laittaa kasvoille, niin ei mikään korona tartu.” ”En minä tuollaista naamalleni laita”, sanoi Tenkku-possu. ”Sehän peittää naamani, kun telkkarissa esiinnyn.” ”Tuolle voi olla käyttöä”, ajatteli kuitenkin Sanni-possu, ja otti maskipaketin reppuunsa.

Porsaat jatkoivat matkaansa. Ei aikaakaan, kun vastaan tuli toinen eukko kori kädessään. Terve teille hyvät porsaat – mihin oikein olette matkalla.” ”Omaa kotia rakentamaan ja suojaan koronahukalta”, possut vastasivat. ”Ottakaa tästä desinfiointiainetta”, eukko sanoi. ”Sitä kun levittää käsille tai pinnoille, niin ei mikään korona tartu.” ”En minä tuollaista sorkilleni laita”, sanoi Rumppi-possu, ”Sehän haisee pahalle, kun kannattajia kättelen.” ”Tuolle voi olla käyttöä”, ajatteli kuitenkin Sanni-possu, ja otti desipullon reppuunsa.

Porsaat jatkoivat taas matkaansa. Ei aikaakaan, kun vastaan tuli kolmas eukko kori kädessään. Terve teille hyvät porsaat – mihin oikein olette matkalla.” ”Omaa kotia rakentamaan ja suojaan koronahukalta”, possut vastasivat. ”Ottakaa tästä testipata mukaan”, eukko sanoi: ”Sieltä kun keittää negatiivisen tuloksen, niin ei mikään korona tartu. Kannen kun laittaa padan päälle, jäävät positiiviset karanteeniin padan pohjalle.” ”Emme me tuollaiseen usko”, sanoivat Tenkku-possu ja Rumppi-possu, ”Kuka niitä karanteeneja valvoakaan jaksaa.” ”Tuolle voi olla käyttöä”, ajatteli kuitenkin Sanni-possu, ja laittoi testipadan reppuunsa.

Possut jatkoivat matkaansa ja tulivat tienristeykseen. ”Minä lähden tästä länteen”, sanoi Tenkku-possu ja jätti muut porsaat kulkemaan kohti pohjoista. Hetken päästä häntä vastaan tuli ukko olkikuorman kanssa. ”Myy minulle oljet, niin rakennan niistä itselleni talon”, Tenkku-possu sanoi. Ukko myi porsaalle oljet ja Tenkku-porsas rakensi niistä itselleen talon. Kun olkitalo oli valmis, kutsui hän kaikki lähiseudun eläimet paikalle: ”Tulkaa kaikki talooni asumaan. Kun meitä on monta yhdessä, saamme laumasuojan, eikä koronahukka voi meille mitään.” Mutta koronahukka kuuli Tenkku-possun olkitalosta ja siellä asustavasta eläinlaumasta ja ajatteli, että siinäpä herkullinen ateria. Olkitalon nähtyään hukka puhkui ja puhalsi niin, että kaikki oljet lensivät taivaan tuuliin. Muut eläimet juoksivat karkuun, mutta Tenkku-possun koronahukka pisti poskeensa.

Rumppi-possu ja Sanni-possu jatkoivat matkaansa ja tulivat tienristeykseen. ”Minä lähden tästä länteen”, sanoi Rumppi-possu ja jätti Sanni-possun yksin kulkemaan kohti pohjoista. Hetken päästä häntä vastaan tuli ukko risukuorman kanssa. ”Myy minulle risut, niin rakennan niistä itselleni muurin”, Rumppi-possu sanoi. Ukko myi porsaalle risut ja Rumppi-possu rakensi niistä itselleen muurin. Kun muuri oli valmis, kutsui hän kaikki lähiseudun eläimen paikalle. ”Katsokaa kaikki korkeaa ja kaunista muuriani. Se on maailman hienoin muuri. Sen takana voimme kaikki asua, eikä koronahukka voi meille mitään.” Mutta koronahukka kuuli Rumppi-possun risumuurista ja sen takana asustavista eläimistä ja ajatteli, että siinäpä herkullinen ateria. Risumuurin nähtyään hukka puhkui ja puhalsi niin, että kaikki risut lensivät taivaan tuuliin. Muut eläimet juoksivat karkuun, mutta Rumppi-possun koronahukka pisti poskeensa.

Sanni-possu jatkoi matkaansa pohjoiseen. Hetken päästä häntä vastaan tuli ukko tiilikuorman kanssa. ”Myy minulle tiilet, niin rakennan niistä itselleni talon.” Ukko myi porsaalle tiilet ja Sanni-possu rakensi niistä itselleen talon. ”Vieraita en minä tänne kyllä heti kutsu – ties mitä supertartuttajia sellaiseen joukkoon voi tulla.” Koronahukka kuuli Sanni-possun talosta ja ajatteli, että siinäpä taas herkullinen ateria tiedossa. Kun hukka näki tiilitalon, veti se syvään henkeä ja puhkui ja puhalsi minkä jaksoi. Mutta Sanni-possu pisti kasvomaskin päähänsä, eikä tiilitalo hievahtanutkaan, vaikka hukka kuinka puhalsi.

”Ilman ateriaa en minä jää”, ajatteli koronahukka ja haki tikapuut: ”Minä kiipeän sisään savupiipun kautta ja pistän possun poskeeni.” Sanni-possu näki hukan tulevan tikapuut tassuissaan. Hän kaivoi desipullon repustaan ja levitti sitä kaikkialle savuhormiin. Sitten hän laittoi testipadan kiehumaan liedelle savupiipun alle. Koronahukka ryömi tiilitalon savupiipuun, muttei saanut otetta desinfiointiaineen liukastamasta pinnasta ja tippui suoraan liedellä olevaan pataan. Sanni-possu laittoi pataan kannen päälle ja siellä on koronahukka karanteenissa vieläkin, jollei ole sitten negatiivista testitodistusta jostain saanut.

Sanni-possu kutsui nyt lähiseudun eläimet kylään. Joulupöydässä syötiin rosollia ja lanttulaatikkoa. He kaikki elivät päiviensä loppuun asti tuossa pohjoisessa maassa, jota monet pitävät maailman onnellisimpana

 

Englantilaista kansansatua ”Three Little Pigs” koronajouluun soveltuvasti mukaillen.

Riemukasta joulunaikaa kaikille blogini lukijoille. Viettäkää joulua vain lähiomaisten kanssa muistaen käsidesin ja kasvomaskin käyttö sekä riittävät turvavälit.

+8
LasseLehtonen
Sitoutumaton Espoo

Toimin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtajana ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professorina. Olen osallistunut terveydenhuollon kehittämiseen mm. Sosiaali- ja terveysministeriön asettamassa sote-uudistuksen valmistelun ja toimeenpanon tuen asiantuntijaryhmässä sekä Euroopan unionin komission eurooppalaisen terveydenhuollon kehittämisen asiantuntijaryhmässä (EXPH). Kuulun myös Eroon koronasta -tutkijaryhmään. Jaan tässä blogissa tietoa ja omia ajatuksiani suomalaisen terveydenhuollon kehitysnäkymistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu