Koronavirus on Marinin hallituksen musta joutsen
Pääministeri Sanna Marin antoi 27.2.3020 pääministerin tiedonannon eduskunnalle siitä, miten hallitus on varautunut koronaviruksen mahdollisesti aiheuttamaan epidemiaan Suomessa. Pääministeri totesi, että yleisesti ottaen Suomi on hyvin varautunut epidemiaan. Suomessa on olemassa vuoden 2009 sikainfluenssaepidemiaa varten laaditut pandemiasuunnitelmat tällaisen tilanteen varalle, joita mm. HUS on nyt osaltaan päivittänyt. Pääministerin ilmoituksen mukaan hallitus myös luottaa Suomen terveydenhuoltojärjestelmän kykyyn hoitaa sairastuneet asianmukaisesti.
Tätä kirjoitettaessa koronavirus on levinnyt n. 50 maahan. Tautiketjuja, joiden lähteenä eivät ole Kiinan epidemia-alueella käyneet matkailijat, on jo kuvattu useissa Euroopan maissa ja Lähi-idässä. Toisin sanoen virus on kotiutunut vapaan liikkuvuuden alueelle Euroopan unionissa. Tämän vuoksi on epätodennäköistä, että sen leviämistä pystyttäisiin enää estämään matkustamiseen kohdistuvilla rajoituksilla taikka asettamalla sairastuneita ja heidän kontaktejaan karanteeniin. Pidän itse todennäköisenä, että tautitapausten määrä Suomessakin lisääntyy merkittävästi lähiviikkoina, sillä asiantuntija-arvioiden mukaan yksi koronavirukseen sairastunut tartuttaa 2-3 henkilöä.
Pääministerin tiedonannossa eduskunnalle Sanna Marin vertasi koronavirusta influenssavirukseen, joka tartuttaa vuosittain n. 5 % aikuisväestöstä. Suomessa tämä lukumäärä merkitsisi sitä, että virukseen sairastuisi n. 200 000 – 300 000 henkilöä epidemiakauden aikana. Joka kuudes koronaviruksen sairastanut potilas (ts. pääministerin esittämällä luvulla arvioiden n. 35 000 – 50 000 henkeä) tarvitsee sairaalahoitoa. Hoitoaika koronaviruksen aiheuttamaan keuhkokuumeeseen sairastuneille on tyypillisesti pari viikkoa ja merkittävä osa potilaista tarvitsee hengityslaitehoitoa. WHO:n tietojen mukaan n. 2 % sairastuneista (edellisen arvion perusteella 4000 – 6000 henkeä Suomessa) kuolisi epidemian iskiessä koronavirusinfektioon. Toisenlaisiakin arvioita viruksen tartuttavuudesta on kuitenkin esitetty, eli on yhtä lailla mahdollista, että sairastuneiden määrä nousee yli 50 % tasolle väestöstä, jolloin tautiin kuolleidenkin määrä on 10 kertaa pääministerin influenssavertausta suurempi. Vaikka tauti on vaarallisin vanhuksille, on kuolleisuus arvostetun New England Journal of Medicine –lehden mukaan perusterveiden keski-ikäistenkin osalta n. 1 %.
Pääministeri totesi tiedonannossaan, että hallitus on talousarviossaan varannut 8,9 milj. euron määrärahan tällaisten tilanteiden varalle. Ts. summa, joka hallituksella on välittömästi käytössään ilman lisätalousarviota, on vain 1,6 euroa jokaista suomalaista kohden. Tällä summalla pystyy kaikille suomalaisille hankkimaan kaksi litraa Pirkka-kevytmaitoa taikka hammastahnatuubin Tokmannilta. Pääministeri totesi edelleen, että Suomen varmuusvarastoissa on riittävästi suojavarusteita terveydenhuoltohenkilökunnalle. Tosin STM:n kansliapäällikön antaman tiedon mukaan nuo varusteet ovat niiden käyttöpäivämerkintöjen mukaan vanhentuneet. Uusia suojaimia ei enää ole maailmanmarkkinoilta saatavissa, mutta STM on teettänyt VTT:llä tutkimuksia, joiden mukaan varusteet kelpaavat edelleen käytettäväksi. Kiinan ja Italian esimerkkien valossa on kuitenkin selvää, että koronaviruspotilaita hoitava terveydenhuoltohenkilöstö on melkoisen suuressa riskissä sairastua ja kuolemanriski terveydenhuoltohenkilöillä ei Kiinan kokemusten valossa oleellisesti poikkea muun väestön kuolleisuudesta.
Pääministerin tiedonannossaan kuvaamia rahapanostuksia ja toimenpiteitä on hyvä verrata joihinkin muihin talousarvion menoeriin. Hallitus on luvannut 90 milj. euroa terveyskeskusten kehittämishankkeisiin (ns. tulevaisuuden terveyskeskus –hanke). Ehkä valtioneuvostossa on jäänyt huomaamatta, että terveydenhuollon tarkoituksena ei lopultakaan ole kehittämishankkeiden pyörittäminen, vaan potilaiden hoitaminen ja väestön terveyteen kohdistuvien uhkien torjuminen mm. pandemian uhatessa. Vertailun vuoksi muistettakoon myös, että hävittäjä- ja sotalaivainvestointeihin ollaan Suomessa valmiita käyttämään miljardeja euroja samaan aikaan kun terveydenhuollon rahoitusta on jatkuvasti leikattu. Uusimmatkaan hävittäjälentokoneet eivät valitettavasti pysty torjumaan koronavirusta.
Koronavirusinfektio muuttaa Suomessa merkittävästi tilannekuvaa siihen verrattuna, mikä tilanne oli Rinteen hallituksen puolueiden käydessä keväällä 2019 hallitusneuvottelujaan. Tällöin ”tulevaisuusinvestoinneille” eli käytännössä mm. sosiaali- ja terveydenhuollon sinänsä hyvin perustelluille menolisäyksille haettiin neuvotteluissa oikeutusta. Samalla kuitenkin sitouduttiin siihen, että kehysbudjetista pidetään kiinni eli jos valtion tulot vähenevät, myös menoja karsitaan. Hallitusneuvotteluissa ei kuitenkaan varauduttu koronaviruksen aiheuttamaan pandemiaan, jolla on nyt merkittäviä vaikutuksia sekä talouskehitykseen että julkisiin menoihin.
Koronavirus on aiheuttanut valtavia vaikutuksia maailmantalouteen. Osakekurssien laskun aiheuttamat menetykset lasketaan tuhansissa miljardeissa euroissa. Kansainvälisen kaupan hidastumisella/pysähtymisellä on suuria vaikutuksia myös Suomen valtiontalouteen. Koronavirus onkin musta joutsen (so. ennakoimaton tekijä joka muuttaa vallinnutta viitekehystä) budjettikehyksen osalta. On melko helppoa perustella äänestäjille, että koronaviruksen aiheuttaman taloustilanteen muutoksen takia, ei ole mahdollista pitää kiinni hallitusneuvotteluissa sovituista budjettikehyksistä. Valitettavasti tämä ajattelumalli ei auta koronaviruspotilaita hoitavaa terveydenhuoltoa. Vaikka Marinin hallitus voi käyttää koronavirusinfektiota verukkeena sille, että menolisäysten ei tarvitse enää vastata valtion tulopohjaa, ei se kuitenkaan pääministerin ilmoituksen mukaan nyt kohdenna viruksen aiheuttamiin sairaanhoitokustannuksiin kuin 1,6 euroa asukasta kohden.
Toki Marin on jo valmiiksi vedonnut ” maailman talouden ongelmiin ” , joilla Suomen surkeaa kehitystä on selitely erikseen v. 2008 lähtien monen tyhjäpäisen puhuvan suun toimin. Suurin satusetä tässä oli aikanaan Jyrki Katainen, nyt ilmeiseti jatkossa Marin. Varsinkin sateenkaarihallitus perusteli maan kurjuutta ja velkaantumista maailman markkinoiden kasvun olemattomuudella, vaikka juuri tämän hallituksen aikana maailman markkinat kasvoivat suorastaan kohisten.
COVID-19 tarjonnee nyt Marinille selityksen talouden mahalaskuun v. 2020, eikä sitä varmasti jätetä hyväksi käyttämättä rakenneuudistusten sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
1,6 eurolla ei saa käsidesiä mutta palan saippuaa jolla voi pestä kätensä.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksessa arvostellaan hallitusta, mutta ei anneta ratkaisuja. Mikä olisi suuntaa antava summa, jonka hallitus tulisi tähdätä corona virukseen liittyviin kuluihin?
Milloinkaan hallitusneuvotteluissa ei olla otettu huomioon mahdollista pandemiaa. Jos niin on tehty, voi linkata asiasta. Tästä syystä ihmettelen, miksi hallitusneuvottelut ja tehty budjetti on otettu kirjoitukseen mukaan.
Menojen lisäys viruksen takia on teitysti helppo perustella äänestäjille. Oikeastaan äänestäjänä suorastaan vaadin, että viruksen hoitoon esitetään lisää varoja.
Mielenkiintoinen tapa arvostella hallitusta lisäbudjetista, sillä mikä tahansa hallitus kohdentaisi varoja viruksen takia eri asioihin.
Jos kirjoituksen pohjimmainen syy on arvostella rahoituksen vähyyttä, niin mitä tekemistä hallitusneuvotteluilla on asian kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Hallitusohjelmassa on etukäteen otettu huomioon kansainvälisen talouden mahdolliset muutokset:
”Kansainvälisen talouden odotettua heikomman kehityksen aiheuttamaa kasvun, työllisyyden ja julkisen talouden heikentymistä ei ole syytä tulkita tavoitteista poikkeamiseksi. Sen sijaan kotimaisista syistä syntyvä poikkeama on tällainen ja sen toteamisen tulee johtaa politiikan tarkistamiseen” (Pääministeri Antti Rinteen hallituksen ohjelma 6.6.2019, Valtioneuvoston julkaisuja 2019:23, 18)
Ulkomaisesta mutaatiosta aiheutunut virus nyt ei ainakaan ole ”kotimaisista syistä syntyvä poikkeama”, joten hallitusohjelmassa sovittuja menonlisäyksiä ei tarvitse sen takia tarkastella uudelleen.
Saksan liittohallitus julkisti perjantaina linjauksensa koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Liittohallitus ei aio, eikä edes pystyisi koska vastuu on osavaltioilla, kieltää suurtapahtumia, mutta suurtapahtumien järjestämisen tai peruuttamisen tulee perustua kattavaan koronavirus-riskiarvioon Robert-Koch-Instituten ohjeiden mukaisesti. Perjantaina peruttiin tai siirrettiin tuonnemmaksi Covid-19 -kehityksen vuoksi FIBO Global Fitness -messut, jotka oli määrä järjestää Kölnissä 2.-5.4.2020.
Jos Saksan kauko- tai seutujunissa ilmenee koronavirusepäily, ohjeiden mukaan kaikkien matkustajien on täytettävä ”Aussteigekarte”, joka avulla heidät voidaan myöhemmin tavoittaa. Bundespolizei vahvistaa ulkorajojen valvontaa 30 kilometrin säteellä rajoista ja tarkkailee erityisesti mahdollisia koronavirustapauksia.
(Die Welt 29.02.2020: ”Bundesregierung legt Krisen-Leitlinien fest – Merkel für Vorgehen mit „Maß und Mitte“”)
Ilmoita asiaton viesti
Aivan turhaa populismia.Jäljittäminen tulee mahdottomaksi ellei jo ole sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun noin merkittävä terveydehuollon asiantuntija lausuu, on pakko höristää korviaan.
Kuitenkin: itse en usko Koronan näyttelevän kuvatun dramaattista roolia. Toistaiseksi suurin efekti on ollut markkinoiden, tuon mimosanherkän prinsessan, tyypillisen yliampuva reaktio, sekä matkustamiseen ja joukkotilaisuuksiin tehdyt rajoitukset.
Mutta kirjoittajan arvio julkisen talouden kehityksestä lähivuosina leikkaa mielenkiintoisella tavalla, toisesta vinkkelistä, samaa asiaa, josta Etlan Kangasharju vastikää kirjoitti.
https://www.talouselama.fi/uutiset/asiantuntija-ennustaa-etta-sanna-marinin-hallitus-kaatuu-pian-julkisen-talouden-tasapainotavoitetta-ei-saavuteta/186004f7-e7b2-4e53-a546-8bf7b38d2a42
Toki Kangasharju lausuu kriittisiä arvioita jo viran puolesta.
Mutta lienee ilmeistä, että Suomen julkinen talous tulee olemaan 20-luvulla suurissa vaikeuksissa. Kaataako se hallituksia, ja mikä on Koronan osuus siinä, jää nähtäväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka hyvin valtioiden terveydenhoito viranomaiset seuraavat WHO:n julkaisemia (siis, jos ovat julkaisseet) ennusteita mahdollisista epidemioista. Pyrkivätkö he edes varautumaan mahdollisuuteen, joka esimerkiksi nyt on toteutunut. Lääkitystähän näihin ei pystytä ennakoitavasti mitenkään valmistamaan, vaikka olisikin kokemuksia samankaltaisista taudeista ja viruksista.
”SARS-virus oli yksi useista viruksista, jotka WHO tunnisti vuonna 2016 todennäköiseksi syynä tulevaan epidemiaan ebola epidemian jälkeen kehitetyssä uudessa suunnitelmassa kiireellistä tutkimusta ja kehittämistä varten ennen diagnostisia testejä ja sen aikana, rokotteiden ja lääkkeiden kanssa. Ennuste tapahtui 2019–20 koronavirusepidemian myötä.”
https://en.wikipedia.org/wiki/Severe_acute_respiratory_syndrome-related_coronavirus
Ilmoita asiaton viesti
«Kuinka hyvin valtioiden terveydenhoito viranomaiset seuraavat WHO:n julkaisemia (siis, jos ovat julkaisseet) ennusteita mahdollisista epidemioista. Pyrkivätkö he edes varautumaan mahdollisuuteen, joka esimerkiksi nyt on toteutunut. »
Eiköhän se yksi yksi perustehtävä, vai ajatteletko, että siellä olisi pieniä lapsia johdossa? Lisäksi meillä on Huoltovarmuuskeskus, joka keskitetysti varmistaa eri tahojen varautumista.
Ilmoita asiaton viesti
En todellakaan ajattele, että siellä on pieniä lapsia johdossa. Yritän hahmottaa, sitä kuinka hyvin kulloinkin johdossa olevat viranomaiset seuraavat esimerkiksi WHO:n raportteja ja toteuttavat heidän suosituksiaan. Toivottavasti heillä on voimia ja aikaa tehdä myös sitä.
Tässä on heidän viimeisestä tutkimuksesta ote, kohdasta The Global Response & Next Steps, ja mitä se on mitä se ei ole.
”The COVID-19 virus is a new pathogen that is highly contagious, can spread quickly, and must be considered capable of causing enormous health, economic and societal impacts in any setting. It is not SARS and it is not influenza. Building scenarios and strategies only on the basis of well-known pathogens risks failing to exploit all possible measures to slow transmission of the COVID-19 virus, reduce disease and save lives.”
Seuraavassa on vapaa käännös edellisestä.
”COVID-19-virus on uusi patogeeni, joka on erittäin tarttuva, voi levitä nopeasti, ja sen on katsottava aiheuttavan valtavia terveys-, talous- ja yhteiskunnallisia vaikutuksia missä tahansa ympäristössä. Se ei ole SARS eikä se ole influenssaa. Skenaarioiden ja strategioiden laatiminen vain tunnettujen patogeenien perusteella saattaa epäonnistua hyödynnettäessä kaikkia mahdollisia toimenpiteitä COVID-19-viruksen tarttumisen hidastamiseksi, tautien vähentämiseksi ja ihmishenkien pelastamiseksi.”
En ole vielä lukenut raporttia, ainoastaan jutun jonka yhteydessä raportti oli esitetty.
Ilmeisesti viranomaiset ovat alkujaan hyvinkin seuranneet kuinka sitä ehkäisemistä täytyy suorittaa, olipa siihen sairastunut tai ei, koska myös täällä suositellaan sitä käsien pesemistä sekä oppia yskimään ja aivastamaan asianmukaisesti.
https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-joint-mission-on-covid-19-final-report.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Tämä arvovaltainen lehti on uutisoinut suurista uhkakuvista viruksen leviämiseen.
https://www.economist.com/leaders/2020/02/27/the-virus-is-coming
Markkinat hermostuvat lisää.
Olen täällä muistuttanut monta kertaa, että miten kävi vuoden 2009 eduskunnalle annetulle – silloin tasapainossa olleelle – valtion budjetille. Vuonna 2009 valtio joutui ottamaan velkaa 10 mrd.
https://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2009&lang=fi&maindoc=/2009/LTAE2/he/he.xml&opennode=0:1:71:161:163:
Alunperinkin Rinteen/Marinin hallituksen ohjelma oli taloudellisesti tyhjän päällä.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen väite toi että tämä virus on ”rotuhakuinen” . Onkohan jo tehty tilastoja viruksen tappamista huhun kumoamiseksi tai varmistamiseksi?
Ilmoita asiaton viesti
Etelä-Koreassa Hyundai sulkenut ainakin yhden tehtaansa, kun yksi tehtaan työntekijä sairastui koronaan. Ilmeisesti siellä ollaan eri linjoilla kuin Suomessa. Sosiaali- ja terveysministeri Pekosen korona-uutisoinnin osalta moittiman klikkiotsikon aikaansaamiseksi tuskin yksi maailman suurimmista autonvalmistajista noin päättää toimia. Jos on populisteja syytetty viime vuosina asioiden liioittelusta, niin Suomessa on poliittinen johto kunnostautunut nyt oikein toden teolla asioiden vähättelyssä. Vallalla ilmapiiri, että kuka vähiten reagoi todellisuuteen, on vastuullisin päättäjä. Asenne tuttu muista kuin demokraattisista järjestelmistä. Muun maailman poliittiset johtajat tyhmiä ja pelkkiä poliittisten irtopisteidenkerääjiä ja Suomessa sen sijaan viisaat ja vastuulliset, hienot ihmiset.
Ilmoita asiaton viesti
Niin mitä tekee Kokkila, kun Ukissa saadaan ensimmäinen positiivinen testi.
Ilmoita asiaton viesti
Sikaviruksen aiheuttaman STM laati Marinin kehuman pandemiasuunnitelman, jossa lyhykäisyydessään (julkisuudessa esitetyn tiedon pohjalta) lähinnä kyse on siitä, miten asteittan otetaan muita resursseja käyttöön. Eli tavallisia osastoja muutetaan teho-osastoiksi jne.
Osaako Lasse kertoa, onko tuon suunnitelman pohjalta aidosti varauduttu resurssien sunnanmuutokseen? Kuten kirjoitit, henkityskoneet ovat kovassa kysynnässä keuhkokuumeessa. Onko siis esim. HUS hankkinut lisää hengityskoneita (tai voiko se nyt muutaman kuukauden varoitusajalla vielä hankkia) varastoon tuon suunnitelman pohjalta? Onko väliaikaisten teho-osastojen avaaminen todellisten resurssien pohjalta edes mahdollista tuon yleisluontoisen suunnitelman mukaisesti? Eli mitä hyötyä tuollaisesta osastosta on, jos hengityskoneita ei ole varastoissa lisää? Voidaanko yhtä konetta käyttää vuorotellen usealla potilaalla tms? Tai voidaanko pelkällä lisähapella auttaa?
Kiitos, jos joku osaa vastata.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmalla yritetään kaikin keinoin selvitä mahdollisimman vähäisillä tartunnoila ennen pohjoisen pallonpuoliskon kesää, jolloin lämpimät kelit (ultavioletti säteily) tuhoavat viruksen RNA rakenteen.
Suomessa ei uskalleta populismin pelossa rajoittaa kansalaisten liikkumista ja kokoontumisia. Koronaviruksesta tuli poliittinen ase, sekä Amerikassa että Euroopassa. Aasiassa suhtaudutaan vakavasti sekä omien kansalaisten terveyteen että kansainvälisen maineen turvaamiseen.
Suomen hallituksella olisi ollut ’tuhannen euron’ paikka näyttää Suomen olevan johtava esimerkillinen valtio niin terveyden kuin johtotähdeksi otetun ilmastonmuutoksen torjunnan saralla. Mutta nyt ei näytetty maailmalle miten korona ja muut virusepidemiat Suomessa taltutetaan esimerkillisesti … populismin nousun pelosta.
Ilmoita asiaton viesti
«jolloin lämpimät kelit (ultavioletti säteily) tuhoavat viruksen RNA rakenteen.»
Virusepidemioiden vuodenaikavaihteluun vaikuttavat monet tekijät, joista UV-säteily on vain yksi, mutta ei kovin merkittävä. Ehkä merkittävämpi on ilmankosteus, mutta se vaikuttaa etupäässä aerosolisoituviin viruksiin; koronavirukset leviävät pääasiassa pisaratartuntana ja aerosolisoituminen on niissä vähäisempi tekijä. Joka tapauksessa UV-säteily ei juuri auta sisätiloissa, jossa me kuitenkin vietämme suurimman osan ajasta. Kesäntulon vaikutusta uuteen koronavirukseen ei siten varmuudella osata ennustaa. Toivossa on hyvä elää, sanoi koronavirus.
«Suomessa ei uskalleta populismin pelossa rajoittaa kansalaisten liikkumista ja kokoontumisia.»
Voi olla, että se vaikuttaa. Nyt täytyy kuitenkin muistaa, että hallitus toimii tämänhetkisessä tilanteessa, ei tulevassa. Tällä hetkellä ei ole tarpeellista tehdä yhtään mitään rajoituksia, vaikka ensi viikolla olisikin. Kyllä hallituksen on mahdollista vaikka julistaa poikkeustila, jos tartuntatauti on vakava ja tilanne akuutti. Nyt se ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta nyt ei näytetty maailmalle miten korona ja muut virusepidemiat Suomessa taltutetaan esimerkillisesti…”
Ei ole ollut vielä juurikaan mitään taltutettavaakaan. Tunnistetut tapaukset on eristetty ja heidän kontaktejaan jäljitetty. Kuumeiden mittaukset lentokentillä ja hätätilojen julistukset olisivat joutavaa rummunpäristystä.
Sitä kieltämättä ihmettelen, ettei Ulkoministeriössä ei ole asetettu Kiinan lisäksi kovimmille epidemia-alueille matkustusrajoituksia. Viranomaiset eivät kuitenkaan suosittele matkustamista koronaviruksen riskialueille.
Ilmoita asiaton viesti
«Toisenlaisiakin arvioita viruksen tartuttavuudesta on kuitenkin esitetty, eli on yhtä lailla mahdollista, että sairastuneiden määrä nousee yli 50 % tasolle väestöstä, jolloin tautiin kuolleidenkin määrä on 10 kertaa pääministerin influenssavertausta suurempi.»
Viruksen piirteeksi on myös esitetty, että tartunta olisi yleensä täysin oireeton, jolloin kuolemantapaukset olisivat huomattavan yleisiä oireita saaneilla, mutta ovat oikeasti vain jäävuoren huipun huippu. Tämä selittäisi ongelmat leviämisen estämisessä. Eli sinällään luultavasti tartuttaisi sen 50 %:n luokkaa, mutta kuolemantapausten prosentti olisi selvästi pienempi kuin nyt arvioitu päälle 2 %. Tuossa arviossa arvioitiin, että täysin oireettomia olisi jopa 6/7:stä, jolloin kuolleisuudeksi tulisi Suomessa 8 000 luokkaa.
Silti määrä olisi aika suuri. Suurin ongelma taitaisi olla, miten terveydenhuollon resurssit riittäisivät pahimmassa vaiheessa, jolloin kuolleisuuskin voisi nousta, kuten Wuhanissa on ilmeisesti tapahtunut.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä tulee mieleen, olikos se 2008 kun valtionvelkaministeri käteinen julisti että lama menee heittämällä tämän maan ohi eikä vaikuta pätkääkään.
Huhut villiintyy koko ajan ja liekö vain sattumaa että tämä virus tappaa vanhuksia? Ja tämä virushan lähti leviämään Wuhanista jossa on Kiinan bioaselaboratorio joka on myös pelkkää sattumaa 🙄 .
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö uusia sairaaloita rakentaa eripuolille Suomea Kiinan tavoin?
Ilmoita asiaton viesti
Virus parantaa työllisyyttä ja kauppaa?
Ilmoita asiaton viesti
Alarmistinen, runsas uutisointi viruksesta ympäri maailmaa, saa aikaan myyviä otsikoita ja saattaa aiheuttaa ehkä turhaakin paniikkia sijoitusmaailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri niin.
Ilmoita asiaton viesti
WHO on julistanut uuden viruksen korkeimmalle riskitasolle. Sitä ei tehdä perusteetta. Virus vaikuttaa tarttuvan varsin helposti ja tällä hetkellä yli 3 % varmistetuista tartunnan saaneista on kuollut, mikä on vuoden 1918 espanjantaudin luokkaa.
Kiinassa epidemian leviäminen on toistaiseksi saatu taittumaan käyttämällä poikkeuksellisen vahvoja toimia. Kysymys lienee, kuinka pitkälle Suomessa halutaan mennä, jotta voidaan turvata monien vanhusten ja keski-ikäistenkin henki.
Alarmisteja suurempi riski saattaa olla vähättelijöissä, jotka voivat osaltaan edesauttaa epidemian leviämistä, kun ei ryhdytä riittäviin suojatoimiin. Sinällään sillä ei vielä ole Suomessa suurta merkitystä, mutta kohta voi jo olla.
Ilmoita asiaton viesti
”Alarmisteja suurempi riski saattaa olla vähättelijöissä, jotka voivat osaltaan edesauttaa epidemian leviämistä, kun ei ryhdytä riittäviin suojatoimiin.”
WHO:n julistukseen luotetaan ja siihen yleensä reagoidaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tulihan sekin nyt selväksi, että koronavirus on nykyisen hallituksen keksintö!
Ilmoita asiaton viesti
Kun kirjoittaja on terveysoikeuden professori, niin huomio koronaviruskriisistä tältä sektorilta.
Miksi kehon puolustusjärjestelmät eivät ole suurella osalla Suomen väestöä hyvässä vastaiskukunnossa ulkoisia pöpöjä, viruksia ja bakteereja vastaan?
Vastaus on jodin puutteen seurauksena.
THL vuoden 2012 ja 2017 selvitysten ja valtion ravitsemusasiain neuvottelukunnan vuoden 2015 selvityksen mukaan Suomessa kansalaisten ravinnostaan saamat jodin määrät ovat laskeneet kuun lehmän häntä viimeiset 40 vuotta.
Jodi ja sen molekyylijohdannaiset; kiipirauhadhormoonit, ovat tärkeä osa immuunipuolustusjärjestelmäämme. Jos jodia on jatketusti vuosi kaupalla liian vähän elimistössä, niin pyolustusjärjestelmällämme käy kuin öljyttömälle autolle: se sakkaa.
Jodin T3-molekyylimuotoinen kilpirauhashormoonit, tiedon kehomme tunkeutuneesta pöpöstä saatuaan, tukeutuu verenkierrostamme solukalvon läpi solun sisälle ja aktivoi solun voimalaitoksen, nitikondrion, hyökkääjän tuhoamiseksi.
THLn tulee nyt heti jakaa ensiapuna 30 ml jodipullot (15 prosentin jodi-potassium mikstuura). Homma, kaksi miljoonaa jodipulloa maksaa noin miljoona euroa.
Jodihan on erittäin halpa ja patenttivapaa luonnontuote ja alkuaine, jonka lukuisat terveyshyödyt ovat olleet osa ihmiskunnan yleissivistystä jo tuhansia vuosia.
Martti Pelho
suuhygienisti
Kuopion KOn lautamies virkarikosjutuissa 1993-97
Saundersfoot
Cymru (Wales)
Ilmoita asiaton viesti
Lääkärinne ovat julkisuudessa antaneet ohjetta käsien pesemisestä runsaalla saippualla mikä sinällänsä on perusteltua kun Suomessa miespuoliset kansalaiset on opetettu olla pesemättä käsiään huussimalleja asioidessaan. Jokainen meistä tietää miten suomalainen mies toimii kapakan tai hotellin aulan huussissa.
Mutta mitä muuta hyödyllistä kansalaiset viivat tehdä kotonaan kun ulkoiset pöpöt uhkaavat Suomennientä?
Meillähän on edelleen käytettävissämme mummon vanhat kotikonstit immuunipyolustuksemme iskukyvyn kohentamiseksi: riittävä uni ja lepo, runsas nesteytys, sipuli, valkosipuli, kotikunnan mehiläistarhaajan aito luonnon hunaja, inkivääri (gingen-juuri) ja joditipat.
Martti Pelho
suuhygienisti
Saundersfoot
Cymru (Wales)
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittajan viittaus valtion puolustushankintoihin vaatii pienen täsmennyksen.
Puolustutydvoimsin johto ja Pentagon huijasivat jo tammikuusssa eduskuntaa antamaan tilausvaltuudet valtioneuvostolle hankkia 9 miljardilla matkalla valtiolle 67 torjuntahävittäjää Yhdysvalloista ilman aseistusta.
Koneet, aseet ja reilut sata muuta lisähankintaa sekä koneitten huikeat elinkaarikustannukset tulevat makssmssn valtion budjetteihin noin 26 miljardia euroa. Lisäksi Suomen valtiolla on nyt Moskovan kantaman hyökkäyspommittajat vastoin eduskunnan tilausvaltuutuspäötöstä.
Pentagonin edustajien kongressin vuotuisissa puolustuskomitean julkisissa kuulemisessa, viimeksi 13.11.2019, lausuntojen Suomen valtion jo syksyllä 2007, samanaikaisesti Norjan ja Tanskan kanssa, ostamien F-35A-tyypin hyökkäyspommittajien elinkaarikustannukset ovat poikkeuksellisen korkeat ja voivat olla kymmenkertaiset koneen hankintahintaan nähden. Kun eduskunta ei ole antanut hallitukselle tilausvaltuutusta tai määrittänyt sen tasoa, niin nyt kenraalien ja Pentagon ovat sopineet 64 F-35A-pokkareina hankintahinnan olevan 19 miljardia euroa ja sen päälle tulevat vielä 100 miljardin elinkaarikustannukset 30 vuodelta.
Kun maavoumienne komentajan V.vesterisen mukaan vuoden 1992 hävittäjökaupalla puolustusvoimat ajettiin konkurssiin, niin vuoden 2007 F-35A-pommareiden hankinnalla Suomen valtio ajettiiin konkurssiin. JS hävittjähankinnan päälle tulevat 6 miljardin euron ohjuspuolustusjärjestelmää ja 3 miljardin euron ilmatankkauskoneen.
Martti Pelho
suuhygienisti
Kuopion KOn lautamies virkarikosjutuissa 1993-97
Saundersfoot
Cymru (Wales)
Ilmoita asiaton viesti
Kommentissa viitataan vuoden 1992 tammikuussa eduskunnan päättämään tilausvaltuutukseen torjuntahävittäjien hankkimiseksi Suomen valtiolle.
Martti Pelho
Ilmoita asiaton viesti
Arvelen, että koronavirus kausi-influenssan mutaationa kevään edetessä katoaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ja kun menoja pitää ryhtyä leikkaamaan maailmalla leviävän viirusuhan takia, niin leikkuriin hetimiten hävittäjähankinnat.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomalaisten tulisi nyt olla ennemmin huolissaan kausi-influenssasta, sanoo Husin apulaisylilääkäri – ”Kausi-influenssa on todellinen ongelma joka talvi”…
Meneillään oleva kausi on tämänhetkisten tietojen mukaan jäämässä laimeaksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Niina Ikonen.”. . .
Hus:n apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen: ”KAUSI-INFLUENSSAAN sairastuu vuosittain hyvin erilaisia määriä ihmisiä. Sairastumismäärä riippuu viruksen tyypistä, epidemian voimakkuudesta ja kestosta sekä rokotteen ottaneiden määrästä ja rokotteen tehosta.
Euroopassa influenssa sairastuttaa arvioiden mukaan vuosittain 4–50 miljoonaa ihmistä ja tautiin kuolee noin 15 000–70 000 ihmistä.”. . .
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan influenssan aiheuttamiin hengitystiesairauksiin kuolee vuosittain maailmanlaajuisesti noin 290 000–650 000 ihmistä. WHO:n arvioissa ei ole otettu huomioon tapauksia, joissa ihminen kuolee johonkin muuhun influenssan aiheuttamaan sairauteen. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006423279.html
Ilmoita asiaton viesti
”Infektiotautiopin emeritusprofessori Heikki Peltola sanoo olevansa hämmentynyt koronaviruksen aiheuttamasta paniikista. – Koronavirus on yksi hengitystieinfektioiden aiheuttaja monen muun joukossa. Meillä on 135 000 tautitapausta maailmanlaajuisesti ja n 4 000-5 000 kuollut. Tavallinen influenssaepidemia tappaa maailmanlaajuisesti noin puoli miljoonaa. Hellekesä 2018 tappoi Suomesa 500 henkeä, vaikka silloin ei ollut mitään flunssa tai muita tauteja liikkeellä. Kausi-influenssaan kuolee Suomessa vuosittain useita satoja ihmisiä. https://www.verkkouutiset.fi/infektiotautiopin-emeritusprofessori-olen-poyristynyt-tasta-paniikista/?fbclid=IwAR24Z4FAVf1xRDcd8Umhb-GbBw0MZZP2WhGmq1DREtl2O5gpKzlDZy4Q4Gs
Ilmoita asiaton viesti
Lehtonen arvostelee Marinia siitä, että tämän kertoi 27.2.3020 pääministerin tiedonannon eduskunnalle WHO:n, THL:n, Hus:n asiantuntija-arviosta koronaviruksen vaarallisuudesta. Eikö Lehtonen ole lainkaan seurannut aiheesta käytävää keksustelua meillä ja muualla❓❓❓
Kausiflunssan arvioidaan aiheuttavan 500 000 – 600 000 kuolemaa vuosittain.
Vielä ei voi varmuudella sanoa onko koronavirus pahempi vai lievempi kuin kausiflussavirukset.❗️ ❗️ ❗️
Ilmoita asiaton viesti