Perustuslaki, välttämättömyys ja koronan toinen aalto
Suomessa koronan ensimmäinen aalto tukahdutettiin toteamalla poikkeusolot ja ottamalla maaliskuussa käyttöön valmiuslain valtioneuvostolle antamat toimintavalmiudet. Poikkeustilan tuoma kriisitietoisuus lisäsi suomalaisten halua noudattaa viranomaisohjeita ja henkilökohtaisia suojatoimia, mikä johti monia muita maita parempaan onnistumiseen koronatartuntojen leviämisen estämisessä. Koronaepidemian toisen aallon osalta hallituksen tavoitteena on ollut, että epidemian hallinta tapahtuu alueellisten viranomaisten normaaleilla toimivaltuuksilla. Alueellisten viranomaisten toimivaltuuksia on epidemian tuomien kokemusten perusteella kuitenkin haluttu myös lisätä esittämällä tartuntatautilakiin määräaikaisia lisävaltuuksia.
Keväällä moni oikeustieteen asiantuntija oli huolissaan siitä, että yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämisessä joudutaan vetoamaan poikkeusoloihin ja käyttämään epidemian rajoittamiseen melko huonosti sopivia valmiuslain säädöksiä. Ns. normaalisuusperiaatteen mukaisesti tavallisen lainsäädännön pitäisi riittää epidemiatilanteessa ja antaa eri viranomaisille niiden tarvitsemat toimivaltuudet. Syyskuussa lausunnoilla ollut luonnos hallituksen esitykseksi tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta (https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=d52927fa-9c2e-4c31-9051-3693fe47f698), jossa viranomaisten toimivaltuuksia haluttiin lisätä pandemiatilannetta vastaaviksi, sai kuitenkin osakseen voimakasta kritiikkiä. Esityksessä ehdotettiin alueellisille viranomaisille mahdollisuutta esim. kauppakeskusten yleisten tilojen sulkemiseen sekä muita elinkeinovapauteen puuttuvia toimia. Tartuntatautilain väliaikaista muutosta pidettiin valtiosääntöasiantuntijoiden taholta mini-valmiuslakina ilman valmiuslakiin liittyvää mahdollisuutta eduskunnassa kontrolloida mahdollisten pakkotoimien asianmukaisuutta. Tartuntatautilakiin ehdotetut säädökset koskien matkustamisen terveysturvallisuutta taas tyrmättiin eduskunnan perustuslakivaliokunnassa huonosti valmisteltuina (https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Sivut/PeVL_32+2020.aspx). Ravintoloiden aukiolorajoituksia koskeva säädösmuutos onneksi sentään rukattiin kuntoon eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, kun hallituksen alkuperäinen esitys ei vastannut perustuslakivaliokunnan aiemmille rajoitustoimille asettamia edellytyksiä ( https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/LIVE-stv-mietintö-tartuntalaista-koskien-ravintoloiden-aukioloaikoja.aspx).
Tartuntatautilain muutosesitysten karu kohtalo on virittänyt jälleen keskustelua lainvalmistelun tasosta. On kieltämättä huolestuttavaa, jos sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan lainvalmistelu ei pandemiatilanteessa pysty sellaisen säädöskehyksen rakentamiseen, joka vastaisi sekä perustuslain vaatimuksia että mahdollistaisi tehokkaan epidemiatorjunnan. Myös pääministeri Sanna Marin on lausunnoissaan kiinnittänyt huomiota siihen, että lainsäädäntö ei mahdollista niitä toimia, joita hallitus pitää tarpeellisena koronaepidemian torjunnan kannalta (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007634067.html).
Suomen perustuslakia uudistettiin viime vuosituhannen lopulla. Perustuslain perusoikeussäännökset ovat kuitenkin peräisin vuoden 1995 perusoikeusuudistuksesta ja siirrettiin käytännössä muuttumattomina uuteen perustuslakiimme. Perusoikeusuudistuksen yhtenä keskeisenä tavoitteena taas oli saattaa omat kansalliset perusoikeussäännöksemme vastaamaan Euroopan ihmisoikeussopimuksen vaatimuksia. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausuntokäytäntö on kuitenkin viimeisen 20 vuoden aikana voimakkaasti muovannut niitä edellytyksiä, joilla perusoikeuksiin voidaan puuttua. Tartuntatautilain muutosten kannalta lainvalmistelijoille on erityisen haastavaksi osoittautunut ns. välttämättömyysvaatimuksen toteutumisen osoittaminen eli että jonkun perusoikeusjärjestelmälle hyväksyttävän syyn kannalta on välttämätöntä asettaa rajoituksia jokaiselle kuuluville oikeuksille ja vapauksille. Pääministeri Marin on tämän vuoksi ollut huolissaan siitä, ettei lainsäädäntö mahdollista ennakoivaa toimintaa koronaepidemian torjunnassa, vaan että toimenpiteet ovat perustuslain tiukan tulkinnan takia mahdollisia vasta, kun tartuntatauti on jo levinnyt. Esim. ravintola- ja matkailuala on omassa lobbauksessaan aktiivisesti tuonut esiin näkemystä, jonka mukaan elinkeinovapauteen puuttuminen ei saisi olla mahdollista, ennen kuin yleisvaarallinen tauti on osoitetusti levinnyt yökerhoista muuhun väestöön.
Olen itse tutkinut terveydenhuoltolainsäädännön ja perustuslain perusoikeussäännösten suhdetta jo neljällä vuosikymmenellä. On siksi hyvä muistuttaa siitä, että perusoikeuksien rajoittaminen terveysuhan (ml. tarttuvat taudit) takia on täysin mahdollista Euroopan ihmisoikeussopimukseen liittyneissä valtiossa. Useissa Euroopan maissa onkin asetettu testausvelvoitteita maahan saapuville, karanteeneja riskialueilta tuleville, suljettu baareja ja ravintoloita taikka asetettu ulkonaliikkumiskieltoja väestölle. 1990-luvun perusoikeusuudistuksessa Suomen perusoikeusjärjestelmän haluttiin vastaavan eurooppalaisen oikeusvaltion standardia – tarkoituksena ei silloin todellakaan ollut se, että väestön henkeä ja terveyttä ei jatkossa pystyttäisi suojaamaan erilaisilta terveysuhilta.
Tartuntatautilainsäädännön tarkoituksena on estää tartuntatautien leviäminen väestöön. Lainsäädäntö on siis lähtökohtaisesti luonteeltaan ennakoivaa. Jos tartuntataudin leviämistä estäviin toimiin ryhdytään vasta, kun osa väestöstä on sairastunut tai kuollut, on julkinen valta jo rikkonut velvoitettaan suojata jokaisen henkeä ja terveyttä. En siis missään nimessä allekirjoita sellaista perustuslain tulkintaa, että tartuntataudin rajoittamiseksi tehtäviä perusoikeusrajoituksia voitaisiin toteuttaa vasta, kun uhka on toteutunut.
Eri rajoitusten välttämättömyyden tarkastelusta tulee helposti juristeriaa. Euroopan ihmisoikeussopimuksen jäsenmaiden käytännöistä sekä kansainvälisten toimijoiden (WHO, ECDC) suosituksista on helppo löytää ns. hyvät käytännöt eli toimet, joita saatavilla olevan tiedon perusteella pidetään välttämättömänä koronaepidemian torjumiseksi demokraattisessa oikeusvaltiossa. En itse löydä mistään perusoikeusuudistuksen esitöistä taikka perustuslakimme valmisteluasiakirjoista tukea sellaiselle käsitykselle, että Suomessa olisi haluttu asettaa muita eurooppalaisia maita tiukemmat kriteerit tartuntatautien torjunnalle. Itse vertaisinkin tartuntatautien torjuntaa liikennesääntöjen liikkumisvapaudelle asettamiin rajoituksiin. Yleisen elämänkokemuksenkin perusteella on selvää, että holtittomalla ja korkealla nopeudella ajamiseen liittyy lisääntynyt riski liikenneonnettomuuksille. Julkisella vallalla ei kuitenkaan ole velvoitetta osoittaa jokaisen yksittäisen liikennemerkin välttämättömyyttä liikenneturvallisuuden kannalta. Olisikin todella eriskummallista juridiikkaa ajatella, että valmiuslain käyttöönoton edellytykset olisivat valtiosääntöoikeudellisesti helpompia kuin tartuntatautilaissa säädetyt toimet yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi.
Suomessa on ainakin 25 vuotta määrätietoisesti edetty kohti elämästä vieraannuttavaa liberaalia hegemoniaa, eikä kyllä yhtään yllätä, että kun nyt sitten liberaalit tulkitsevat akuuttia tilannetta, he toteavat, että he kyllä hoitaisivat kaiken, mutta pykälät/tulkinta estävät. Tätähän he ovat kuitenkin itse koko ajan ajaneetkin yksilön/elinkeinovapauden nimissä, koska elävät omassa utopiassaan, johon eivät kuulu ikävät asiat ja luonnonlait vaan ”jatkuva kehitys”. Utopiassa, johon haluaisivat kaikkien uskovan. Utopiassa, joka pysyy pystyssä vain uusliberalistisella lainataloudella. He eivät pysty perääntymään aiemmista kannoistaan sekä sitoutumisestaan siihen, että antavat tulkintavallan muutamille asiantuntijoille perustuslakivaliokunnassa. Asiantuntijoille, jotka eivät todellakaan ole tulossa sammuttamaan tulipaloa, jos se sattuu karkaamaan käsistä. Teoriat kun ovat teorioita. Korkeintaan he toimivat vasta sitten kun ei ole enää muuta vaihtoehtoa. Typerimmät utopiapoliitikot ovat luulleet, että asiantuntijat hoitaisivat poliitikkojen työt hädänkin hetkellä omalla hienolla ”asiantuntijuudellaan”. Perusongelma on se, ettei poliittisella kentällä ole tälle menolle vaihtoehtoa. Liberalismi jyllää ja muka vaihtoehtoina toisilleen ovat esiintyneet uusvasemmistolainen yksilöliberalismi ja uusliberalistinen markkinaliberalismi. Samaa asiaa eri paketissa. Molemmat pitävät pystyssä toisiaan, mutta luonnolle nekään eivät voi mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän Suomessa voidaan esimerkiksi Translain nojalla rajoittaa ihmisten oikeutta lisääntyä hoitojen hintana sekä tehdä ihmiselle laintulkinnassa yhtä sun toista jäynää, esimerkiksi kieltää käyttämästä omia sukusoluja. Samoin meillä on vakuutuslääkärijärjestelmä, joka eroaa valelääkäreistä siinä, että valelääkäri on ehtinyt nähdä hoitamansa potilaan. Eli ihmisoikeudet eivät ole niin tärkeitä vaan tärkeää on istua ja näyttää viisaalta, kuin Buddhan patsas.
STM varmaan käyttäytyisi nyt nähdysti myös hypoteettisessa tilanteessa, jossa Loviisan ydinvoimala jostain syystä losahtaisi ja saastuttaisi itäisen Uudenmaan radioaktiiviseksi. Kirsi Varhila sitten televisiossa sanoisi ettei liikkumista valtatiellä 7 saa rajoittaa, ei edes Loviisassa tai Porvoossa. Mutta vahvasti suositellaan ettei käynnin jälkeen halattaisi raskaana olevia. Säteilymittareista ei ole apua, koska niitä on riittämättömästi paitsi huoltovarmuuskeskuksessa, jossa niitä on säilytetty toisesta maailmansodasta asti samassa tilassa kuin käytöstä poistettua DDT:tä.
Jos Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljasella ei ole kapasiteettia testata lentokentällä, laitetaan lentokenttä kiinni. Jos on olemassa saman suojan tuovia muita vaihtoehtoja, käytetään sitten niitä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen täysin samaa mieltä prof. Lasse Lehtosen kanssa. Nyt Suomi on pahasti myöhässä koronan toisen aallon torjunnassa, koska ei ole matkailu- ja ravintolasektorin painostuksesta haluttu taikka kyetty toimimaan ennakoivasti.
Ennakoiva toiminta on tässä kulkutaudin torjunnassa kuten tulipalossa ja sodassakin perusasia. Nyt uhramme jopa arvaamattoman paljon ihmishenkiä ja veronmaksajien rahoja elinkeinovapauden nimissä annetulle itsekkälle voitontavoittelulle.
MARA ja Timo Timo Lappi ovat taluttaneet liian paljon päättäjiä. Tästä syystä olemme nyt tilanteessa, missä ovat katastrofin ainekset edessämme.
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa on piirikunnilla ja kaupungeilla ilman piiriä (yht 440) laajin päätäntävalta kaikkein tiukempien toimien suhteen.Britanniassa keskitetty hallinto päättää myös kaikista paikallisista rajoituksista.Kumpi parempi?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tulee ravintoloiden sulkemiseen, se on mahdollista Suomessa, mutta olennaista on, että siitä aiheutuvat vahingot on korvattava ravintoloitsijoille, eikä ravintoloita saa päästää valtiovallan asettaman kiellon seurauksena konkurssiin, jotta tällaiset lait voitaisiin käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä. Sama pätee kaikkiin tilanteisiin, joissa lailla ollaan kieltämässä tilapäisesti tai pysyvästi aiemmin laillista elinkeinoa, kuten vaikka turvetuotantoa tai turkistarhausta.
Ilmoita asiaton viesti
Miten erotellaan tästä joukosta ne, jotka olisivat menneet konkurssiin ilman koronaakin ? Jonkinlainen korvaus, ehkä lähinnä työntekijöiden ja yrittäjän työttömyysturva ok. Kyllä nyt on rahaa lapettu paikoin aika hulvattomasti kyseenalaisin perustein.
Ilmoita asiaton viesti
Se onkin vaikea erottaa, mutta perustuslakivaliokunta oli tästä keväällä tiukkana. Tällä hetkellä on voimassa myös lainmuutos, jolla yritysten hakemista velkojien puolelta konkurssiin on vaikeutettu ja se saanee myös jatkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä jos pyrittäisiin mahdollistamaan liiketoiminta muuttuneissa olosuhteissa, sen sijaan että maksellaan tukia? Nuo yrittäjäthän ovat luovia ja kokeilunhaluisia. Kyllä he keinon keksivät, kunhan sitä ei varta vasten kielletä. VAikkapa ruokaravintoloissa saattaa myyntikatteesta puolet olla juomista. Miksi ei mahdollistettaisi viinin myyntiä ravintoloista kuluttajille take-away ja toimitustilausten yhteydessä? Tuo ratkaisumahdollisuus nousi esille muistaakseni maaliskuussa, eikä hallitus ole kahdeksassa kuukaudessa pistänyt tikkua ristiin asian ratkaisemiseksi.
Eihän yksittäinen toimi tietenkään kesää tee, mutta jostain syystä hallituksessa kaikki ratkaisut perustuvat tukiaisiin, mahdollistamisen sijaan. Miksi?
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä mentaalisesti yhä Suuriruhtinaaksi Suuriruhtinaan paikalle Hevonen ja Kärry-yhteiskuntaa elävien Politiikkojen Perustavalaatuisin ongelma onkin kyky laittaa kaikki toimijat saman arvoisena, samalle viivalle, myöntää ja valvoa, että samat Perusoikeudet kuuluvat kaikille?
Kauppakeskuksia sätitään ja Poliittisilta piireiltä Aneita ostavia Mega kauppoja kiitellään. Toiselle maskin takaa vaiettuna esitetty vaatimus on toista kovempi?
Raha puhuu, Julkisella kulkeva on Automarketti-vierailijaa monin verroin Homosovjecticus yhteiskunnan saavuttaneille vaarallisempi?
Ilmoita asiaton viesti
”Tartuntatautilainsäädännön tarkoituksena on estää tartuntatautien leviäminen väestöön. Lainsäädäntö on siis lähtökohtaisesti luonteeltaan ennakoivaa. Jos tartuntataudin leviämistä estäviin toimiin ryhdytään vasta, kun osa väestöstä on sairastunut tai kuollut, on julkinen valta jo rikkonut velvoitettaan suojata jokaisen henkeä ja terveyttä. En siis missään nimessä allekirjoita sellaista perustuslain tulkintaa, että tartuntataudin rajoittamiseksi tehtäviä perusoikeusrajoituksia voitaisiin toteuttaa vasta, kun uhka on toteutunut.”
Hallinto on siis rikkonut velvollisuuksiaan, koska ei tehnyt mitään estääkseen viruksen saapumista maahamme. Hallinto on myös tahallaan sallinut lennot tartunta-alueilta ja edesauttanut epidemian pahenemista omilla toimillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomihan nimenomaan ei pannut rajoja kiinni epidemian alussa eikä ole tehnyt sitä vieläkään (eikä Suomi itse asiassa pystyisi estämään EU-maan kansalaista tulemasta Suomeen, koska tarvittava kansallinen lainsäädäntö puuttuu – on vain luotu mielikuva siitä, että rajavalvonta, siis henkilöllisyyden ja kansalaisuuden tarkistus, merkitsisi sitä).
Nyt ulkomailta tulee vain pieni osa tartunnoista, mutta alkujaan kyse on tuontitavarasta, ja kaikkien maahan tulevien määrääminen tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin olisi käytännössä torjunut taudin. (Toki valvonta aina vuotaisi, mutta seuraukset olisivat hallittavissa.) Sitä ei haluttu tehdä, ilmeisesti edes harkittu eikä ehdotettu. Se olisi maksanut hyvin paljon, mutta vähemmän kuin ne toimet, joita on tehty ja tehdään.
Kun nyt puhutaan menneistä ja tulevista keinoista, huomiota herättää, että minkään keinon vaikuttavuudesta ei ole esitetty tutkimustuloksia. Perustuslakihan edellyttäisi, että keinot todella vaikuttavat, ja lisäksi, että ne vieläpä ovat välttämättömiä.
On esitetty vain väitteitä siitä, mitä tarvitaan. Käytettyjen keinojen tehosta ei ole ainakaan julkistettuja tutkimuksia, vain epämääräisiä vertailuja ja arvioita. On esimerkiksi kerrottu, että koulujen sulkeminen ei vaikuta juuri mitään, mutta silti kouluja on suljettu. Tuntuu kuin logiikka olisi suunnilleen sellainen, että vaaditaan, että pannaan ***** kaikki kiinni mikä voidaan ja yritetään sulkea loputkin.
Ilmoita asiaton viesti
Stop quoting laws – we carry weapons
Lakatkaa toistamasta lakeja – me kannamme aseita
— Gnaeus Pompeius Magnus
Lakatkaa toistamasta lakeja – minä kannan kuolemaa
— Covid 19
Ilmoita asiaton viesti