Poika joka sometti koronasta

Olipa kerran pienessä pohjoisessa maassa Eemeli-niminen poika, joka tykkäsi keppostella ja tallentaa kepposensa matkapuhelimensa kameralla. Eemelin kepposet saivat etenkin perheen isän usein niin suutuksiin, että hän laittoi Eemelin arestiin kodin varastohuoneeseen. Siellä yksin istuessaan Eemeli siirsi puhelimellaan kepposvideonsa TikTokin taikka Youtuben kanaviin – noita videoita olikin Eemelin aikuisikään mennessä kertynyt peräti 369 kappaletta. Seuraajia videoille oli tullut siinä määrin, että Eemeli oli somejulkkis aina naapurimaita myöten.

Eemelin äidillä oli kuitenkin kova huoli siitä, mitä pojasta tulisi isona. ”Työkokemusta poika tarvitsee”, sanoi Eemelin isä ja järjesti Eemelille joulukuuksi harjoittelupaikan tuttavansa vartiointiliikkeeseen. ”Se on helppoa hommaa – istut vain ruudun ääressä ja seuraat mitä valvontakamerat eri kohteista näyttävät. Jos jossain tulee ongelmia, teet hälytyksen ja pyydät apua.”

Eemeli sai päälleen vartiointiliikkeen uniformun, kaulalleen kulkuluvan ja hänet ohjattiin valvontahuoneeseen, jossa oli useita näyttöruutuja. ”Sinun valvontakohteesi on tuon sairaalan alue. Jos jotain epäilyttävää kameroilla ilmenee, laita sinne heti viestiä”, selvitti vartiopäällikkö. Hän antoi vielä paksun pinon ohjeita Eemelille luettavaksi ja lähti sitten eteenpäin. ”Minun täytyy nyt mennä auttamaan sairaalan henkilökuntaa liikenteen ohjaamisessa. Kauhea omikron-virusmuunnos leviää maassa ja he yrittävät nyt rokottaa ihmisiä niin paljon kuin vain ehtivät.”

Pari tuntia valvontamonitoreja katsottuaan Eemelille tuli aika pitkäksi. ”Laitanpa sairaalalle viestiä niin hölmöistä rokotehaitoista, että jos viestiä uskovat, saan heidän kustannuksellaan hauskan videon tehdyksi ja Youtubessa- jaetuksi.”

Eemeli laittoi tekstiviestin sairaalan päivystäjälle: ”Apua, apua – koronarokotteissa on jotain vikaa. Ne tekevät ottajansa magneettiseksi. Jotain mikrosiruja tai muita valvontavälineitä on rokotteisiin varmasti laitettu.” Sairaalan päivystäjä kiirehti rokotuspisteelle katsomaan tilannetta. Siellä rokotusjono eteni rauhallisesti, eikä päivystäjä löytänyt magneettisuutta rokotteissa taikka rokotetuissa. Mutta Eemeli kuvakaappasi päivystäjän hölmistyneen ilmeen valvontamonitorilta kännykkäänsä ja jakoi sen Youtubessa kertoen sairaalan siinä tutkivan koronarokotteisiin piilotettuja mikrosiruja. Työvuoron loputtua hän meni tyytyväisenä kotiinsa.

Seuraavana päivänä Eemeli tuli taas töihin virkapuku päällään. Pari tuntia valvontamonitoreja katsottuaan Eemelille tuli aika pitkäksi. ”Laitanpa sairaalalle viestiä niin hölmöistä rokotehaitoista, että jos uskovat, saan vielä eilistäkin hassumman videon Youtubeen. Edellisellekin on tullut jo tuhansia katselukertoja.”

Eemeli laittoi taas tekstiviestin sairaalan päivystäjälle. ”Apua, apua – koronarokotteissa on jotain vikaa. Kaikki sairaalaan synnyttämään tulevat rokotetut äidit saavat hännällisiä lapsia.” Sairaalan päivystäjä kiirehti synnytysosastolle katsomaan tilannetta. Siellä oli vilskettä, sillä synnytysten määrä oli koronasta ja rokotuksista huolimatta noussut ennätyslukemiin. Kaikki äidit ja lapset olivat kuitenkin terveitä ja hyvävointisia ja kiittelivät päivystäjää siitä, että olivat rokotettuina välttäneet maata kiertävän viruksen. Eemeli kuvakaappasi jälleen päivystäjän reaktion valvontamonitorilta kännykkäänsä ja jakoi sen Youtubessa kertoen sairaalan siinä tutkivan koronarokotusten aiheuttamia epämuodostumia. Työvuoron jälkeen hän meni tyytyväisenä kotiinsa.

Eemeli tuli seuraavanakin päivänä vartiointiliikkeeseen töihin. Pari tuntia valvontamonitoreja katsottuaan hänelle tuli jälleen aika pitkäksi ja uusi kepponen alkoi itää mielessä. Hän laittoi uuden tekstiviestin sairaalan päivystäjälle: ”Apua, apua – koronarokotteissa on jotain vikaa. Kaikki rokotetut sairaanhoitajat makaavat kuoleman kielessä päivystyksessä”. Nyt päivystäjän ei tarvinnut lähteä asiaa kauas tarkistamaan. Ainoa päivystykseen hoitoon joutunut sairaanhoitaja oli loukannut itsensä, kun oli kaatunut sairaalan portaissa koronarokotukseen kiirehtiessään. Sairaalan päivystäjä tallensi Eemelin numeron kännykkäänsä ja totesi, että tuon numeron viesteihin en enää reagoi. Eemeli kuitenkin kuvakaappasi jälleen päivystäjän toimet kännykkäänsä ja jakoi ne Youtubessa kertoen sairaalan siinä selvittävän hoitajien rokotuksista saamia vammoja. Työvuoron jälkeen hän meni tyytyväisenä kotiinsa, jossa Eemelin isä kuitenkin valitti huonoa oloa. Eemelin videot levisivät laajalle ja aiheuttivat jo melkoista hämminkiä, kun terveysviranomaisten aikaa kuului Eemelin videoiden tietojen oikaisemiseen.

Illan kuluessa Eemelin isän kasvot alkoivat sinertää ja hän valitti, ettei saa henkeä. ”Taitaa olla kyseessä tuo kauhea omikronvirus. Minä soitan sairaalan päivystäjälle ja pyydän tänne apua”, Eemeli päätti. Mutta kun sairaalan päivystäjä näki numeron, josta soitto tuli, ajatteli hän, että tässä on taas joku pilapuhelu, eikä ollenkaan vastannut Eemelin soittoon. ”Täällä on muutenkin kiirettä”, päivystäjä sanoi hoitajille. ”Noita omikron-potilaita tulee nyt sisään ovista ja ikkunoista enkä tiedä, millä ihmeellä me pystymme ne kaikki hoitamaan. Ei tässä ehdi pilapuheluita käydä tarkistamassa.”

Silloin Eemeli hätääntyi – mistä saada nyt isälle apua. Hän kuvasi äkkiä kamerallaan isän heikon tilanteen ja jakoi sen Youtubeen viestillä, että nyt tänne tarvitaan äkkiä apua. Videon näki myös terveysministeri Leivo, joka oli junamatkalla kotiaan kohti. ”Tuolla ollaan oikeasti veitsenterällä”, hän sanoi avustajalleen ja veti hätäjarrusta. ”Mennään nyt äkkiä järjestämään muista sairaaloista tuonne apua, jottei mies parka ihan tukehdu.”

Eipä aikaakaan, kun ambulanssi tuli pillit ulvoen noutamaan Eemelin isän sairaalaan. Siellä onneksi oli vielä tehohoitopaikka vapaana. Eemeliä hävetti nyt kovasti hänen aiemmat kepposensa ja hän poisti jakamansa valeuutiset Youtubesta. Eemelin isäkin tervehtyi sen verran, että pääsi happipullon kanssa jouluksi kotiin. Näin Eemelin perheellä oli kuin olikin onnellinen joulu.

 

Aisopoksen satua ”Poika joka huusi sutta” Astrid Lindgrenin hahmolla nykyhetkeen mukaillen.

Toivon rauhallista joulua kaikille blogini lukijoille. Omikron-variantin levitessä on tärkeää jokaisen hoitaa rokotussuojansa kuntoon ja käyttää kasvomaskia sisätiloissa kokoonnuttaessa.

+11
LasseLehtonen
Sitoutumaton Espoo

Toimin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtajana ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professorina. Olen osallistunut terveydenhuollon kehittämiseen mm. Sosiaali- ja terveysministeriön asettamassa sote-uudistuksen valmistelun ja toimeenpanon tuen asiantuntijaryhmässä sekä Euroopan unionin komission eurooppalaisen terveydenhuollon kehittämisen asiantuntijaryhmässä (EXPH). Kuulun myös Eroon koronasta -tutkijaryhmään. Jaan tässä blogissa tietoa ja omia ajatuksiani suomalaisen terveydenhuollon kehitysnäkymistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu