Riittävätkö rahat sekä sisäiseen että ulkoiseen turvallisuuteen
Suomen hallitus päätti budjetin kehysriihen 5.4.2022 varsin nopeassa, vain yhden päivän neuvotteluaikataulussa. Hallitus lisää jo valtion vuoden 2023 talousarvioon puolustusvoimien, rajavartiolaitoksen sekä maamme kyberturvallisuuden rahoitusta kaikkiaan noin 2 miljardilla eurolla. Lisäykset olivat Ukrainan sodan ja Euroopan heikentyneen turvallisuustilanteen takia odotettuja. Puolustusvoimien ylipäällikkö, Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesikin lisäyksistä, että jos joskus, niin kyllä ne nyt ovat paikallaan.
Budjettiriihen yhteydessä julkistettu julkisen talouden suunnitelma merkitsee kuitenkin Suomen valtion lisääntyvää velkaantumista (Hallituksen julkisen talouden suunnitelma vuosille 2023–2026: Linjauksia Suomen tulevaisuuden, kestävän kasvun ja turvallisuuden takaamiseksi (valtioneuvosto.fi)). Valtion talouden alijäämä on suunnitelmassa lähivuodet noin 7 miljardin euron tasolla. Summan pitäminen edes tuolla tasolla voi olla haasteellista, kun inflaatio nostaa hintoja ja tuo sitä myötä paineita myös erilaisten etuuksien tason nostamiselle. Ukrainan sodan vaikutukset Euroopan unionin jäsenmaiden talouteen voivat edelleen supistaa Suomenkin talouskasvua ja myös verotuloja. Mikäli valtion lainojen korkotaso nousee (tai oikeammin normalisoituu), pahenee budjettialijäämä entisestään. Kun seuraavat eduskuntavaalit käydään runsaan vuoden päästä, jäävät julkisen talouden pahentuneet ongelmat pääosin seuraavan hallituksen ihmeteltäväksi ja ihmeteltävää julkisen taloutemme kestävässä kehityksessä todellakin on.
Suomen turvallisuusstrategia perustuu ns. kokonaisturvallisuusajatteluun (Kokonaisturvallisuus – Turvallisuuskomitea), jossa yhteiskunnan eri sektorit työskentelevät tiiviissä yhteistoiminnassa eri uhkia torjumassa. Koronapandemian alkuvaiheessa kokonaisturvallisuusstrategian toteuttaminen merkitsi mm. pyrkimystä nopeasti nostaa omavaraisuusastetta erilaisten kriittisten tarvikkeiden osalta. Vaikka Suomeen ei juuri nyt kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa, tullaan valtioneuvoston 14.4. eduskunnalle antamassa turvallisuusselonteossa varmasti arvioimaan mahdollisen Nato-jäsenyyshakemuksen vaikutuksia Suomen kokonaisturvallisuudelle. Erilaisia hybridiuhkia maahamme todennäköisesti kohdistuisi jäsenhakemuksen käsittelyn aikana.
Kokonaisturvallisuuden kannalta keskeistä on, että viranomaisten toiminta ja väestön tarvitsemat välttämättömät palvelut (vesi, energia, sairaanhoito) pystytään turvaamaan tilanteessa kuin tilanteessa. Vakiintumattomat taikka muutoksen kohteena olevat järjestelmät ovat erityisen alttiina häiriöille ja häirinnälle. Valitettava tosiasia on, että tällä hetkellä sairaanhoidon järjestelmämme on melkoisissa vaikeuksissa. Koronapandemian kaksi vuotta toistuvine epidemia-aaltoineen on uuvuttanut sairaanhoidon henkilöstön. Parhaillaan käynnissä oleva hoitohenkilöstön lakko siirtää kiireetöntä hoitoa ja kasvattaa osaltaan hoitojonoja. Mikäli työtaistelun tulos ei hoitoalan järjestöjen jäseniä tyydytä, voi heitä olla vaikea saada sitoutumaan hoitojonojen purkamisen edellyttämään valtavaan urakkaan.
Koronapandemian ja Ukrainan sodan rinnalla Suomessa toimeenpannaan ”yhtä itsenäisyyden ajan suurimmista hallinnollisista uudistuksista” eli sote-uudistusta. Uudistusta valmisteltiin lähes 20 vuotta tietäen, että suurten ikäluokkien vanheneminen tulisi Suomessa lisäämään sairaanhoidon ja vanhustenhuollon palvelutarvetta. Tiedossa oli myös, että ikäluokkien pieneneminen tulisi vähentämään työvoiman tarjontaa samaan aikaan kun työvoiman tarve sosiaali- ja terveydenhuollossa kasvaisi. Ratkaisuna ongelmaan esitettiin hallinnollista uudistusta suuremmista palvelujen järjestäjistä ja sote-palvelujen integrointia, joiden muutosten piti vähentää palvelujen kustannuksia. Todellisuudessa uusi hallintoporras lisää kustannuksia ja palvelujen integrointi on pääsääntöisesti kalliimpi, joskin parempia tuloksia tuova tapa, palvelujen järjestämiseen, kuin yksittäiseen palveluun jonottaminen. Suomessahan tyypillisesti palvelujen saatavuutta ja kustannuksia on koetettu hallita juuri jonojen avulla. Valtion budjettitalouden kannalta sote-uudistus tehtiin vain jakamalla olemassa olevat sote-rahat uudestaan ilman pyrkimystä nostaa palvelujen rahoitusta muiden Pohjoismaiden tasolle. Esim. vanhustenhuollon osalta palvelutason pohjoismaistaminen olisi merkinnyt 1-2 mrd lisäkustannusta julkiselle taloudelle.
Sote-sektorin kustannukset ovat pääosin palkkakustannuksia. Merkittävää julkisen talouden suunnitelmassa on, ettei soten palkkakustannusten nousua ole siinä erityisesti huomioitu. Sanna Marinin hallituksen ajatuksena ilmeisesti on, että sote-uudistus toteutuu tavoitteidensa mukaisena sen vajavaisesta rahoituksesta huolimatta. Toinen vaihtoehto sitten on, että hallitus tietoisesti työntää soten rahoitusongelman seuraavan hallituksen syliin. Itse olen arvioinut, että nykylainsäädännön mukaisen palveluvelvoitteen toteuttaminen (syntynyt hoitovelka huomioiden) ja työvoimapulan aiheuttamat palkankorotukset tulevat nostamaan sote-kustannuksia n. 20 % muutaman lähivuoden kuluessa eli noin 4 miljardilla eurolla nykyisestä n. 21 miljardin euron tasosta.
Muutostilanteessa oleva sote-järjestelmä, sen vajavainen rahoitus sekä työvoimapula tekevät tällä hetkellä sote-sektorista varsin häiriöalttiin osan julkista palvelujärjestelmää. Tämä aiheuttaa huolta myös maamme kokonaisturvallisuuden kannalta. Koronapandemiasta on Suomessa selvitty suhteellisen hyvin, mutta epidemia paljasti myös puutteita sairaanhoidon kestokyvyssä. Ministeri Tuula Haataisen nimittämällä sovittelulautakunnalla (Työministeri asetti sovittelulautakunnan sovittelemaan kunta-alan työriitaa (valtioneuvosto.fi)) onkin melkoisesti pohdittavaa, minkälaisella esityksellä voidaan hoitajien lakko saada päätökseen ja samalla varmistaa, että sairaanhoidon järjestelmämme on toimintakykyinen myös mahdollisissa uusissa kriiseissä.
Julkinen terveydenhuolto on resurssitehokas, eikä virtaustehokas. Sitä käytetään esimerkkinä Lean-kursseilla.
Aliresurssointikierteessä oleva resurssitehokas organisaatio takaa itselleen työvoimapulan ajautuen pysyvään negatiiviseen kierteeseen. Ei kannata hakeutua töihin huonoihin työoloihin.
Yhtenä esimerkkinä mainitsen erään tuntemani henkilön jonka pitää päästä kotihoidon lääkärille. Asiaa on nyt käsitellyt ainakin neljä henkilöä ja jokainen käsittely on käytännössä ollut Leanista tuttu ”uudelleen aloitus”. Siinä on siis käytetty verovaroja hukan kustannuksia, siis toimintaan joka ei tuota lisäarvoa.
”Tehokkuusparadoksiko?”
Ilmoita asiaton viesti
Sote-uudistuksen täytäntöönpanoa tulisi siirtää vuodella tai kahdella – toki perustetut hyvinvointilalueet voivat jatkaa valmistelevia töitään (esim. IT-järjestelmät, kiinteistöjen myynnit ym.), vaikka sote-uudistusta siirrettäisiinkin.
Nyt olisi keskityttävä Suomen ulkoiseen turvallisuuteen ja huoltovarmuuteen sekä maatalouselinkeinojen tukemiseen ja maatalouden ahdinkoon kallistuvien tuotantokustannusten paineessa. Nämä kaikki kulkevat käsikädessä.
Ilmoita asiaton viesti
”Muutostilanteessa oleva sote-järjestelmä, sen vajavainen rahoitus sekä työvoimapula tekevät sote-sektorista varsin häiriöalttiin osan julkista palvelujärjestelmää.” Totta, mutta kysymys ei todellakaan ole vain häiriöalttiudesta vaan terveydenhuollon jo olemassa olevasta kriisistä ellei jopa katastrofista. Siitä huolimatta hallitus on Ruususen unessa kuvitellen sote-uudistuksen toiveiden ulkoistamisen merkitsevän niiden ratkaisua. Kuten Lehtonen toteaa toiveiden toteutumisen sijaan tilanne vain pahenee päivä päivältä.
Terveydenhuoltouudistuksen ulkoistus hyvinvointialueille siirtää päätöksenteon painopistettä yhä enemmän poliitikoille ja byrokratia lisääntyy, jolloin varsinaisen terveydenhuollon resurssit niukentuvat entisestään. Samalla kaventuu mahdollisuus hyödyntää maan parhaiden asiantuntijoiden kykyjä tehokkaan valtakunnallisen, kaikki mittakaava- ja synergiaedut hyödyntävän kokonaisuuden luomiseksi. Nyt hyvinvointialueilla toimitaan vertauskuvallisesti kuin oltaisiin valtakunnan liigan sijaan maakuntasarjatasolla. Järjestelmää ei ole myöskään suunniteltu vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin tai kriisitilanteisiin, vaikka uhat tunnetaan.
Poliitikot – oikeasti oppositiota myöten – jatkavat valtion velkaantumista, koska näin voidaan ostaa kansalaisten ääniä. Poliitikoille ei merkitse mitään mihin se johtaa vaikkapa kymmenen vuoden kuluessa. Kuitenkin vanha sanonta, ettei tyhjästä voida nyhjäistä, on luonnonlaki, jota ei voida kiertää. Puolueet huijaavat meitä täysin sumeilematta, mutta kun mediakin on käytännössä niiden vallassa, ei rehelliseen keskusteluun päästä vaan asioita vääristellään ja pimennetään mielin määrin. Tästä sote-uudistuksen toteuttaminen on oiva esimerkki. Terveydenhuollossa olisi mahdollisuudet miljardien eurojen säästöihin joka vuosi laatua heikentämättä, mutta sellaisista keskustelu ei poliitikkoja kiinnosta, koska puolueiden edut menevät kaiken muun edelle. Ainakaan tämän hallituksen aikana ei muutosta tapahdu, mutta tuskinpa nykyinen oppositiokaan auttaisi tilannetta. Näyttää todennäköiseltä, ettei realistiseen politiikkaan ole enää paluuta vaan totuus ja koko valtakunnan etu ovat antiikkisia käsitteitä niin Suomen kuin koko maailmankin politiikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Oli suorastaan vailla järkeä kun viime hallituskauden kärkihanke sote ja maakuntahanke nyykähti kalkkiviivoille. Tämän kurjuuden aiheutti SDP:n puhiksen Antti Rinteen voimakas vastustus ja Kokoomus lipesi lopussa.
Nyt olisi ollut jo toiminnassa ja vain päivitetty puutteita pois. Yksityiset sotekeskukset olisivat kilvan lisänneet potilaskiertoa ja tarkoitus oli että säästöä tulee pitemmällä aikavälillä 3-4 miljardia digitalisaation ja sosiaalikentän uudelleen organisoimalla.
Mitä tulee riittävätkö rahat kokonaispuolustukseen ja sosiaalitoimeen niin puolustus on etusijalla.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Sipilän hallituksenkaan sote-uudistus olisi säästöjä tuonut ja vaikka olisikin, Pelkistetyn Soten säästöt samassa ajassa olisivat olleet 30-40 miljardia. Nyt tuolle rahalle olisi suuri tarve, mutta puoluepoliittisista syistä ei helpon ratkaisun olemassaoloa haluta nähdä. Puolueet tulevat kansalaisille sikamaisen kalliiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Minä koen demokratian positiiviseksi toiminnoksi kun vaihtoehto diktatuuri.
Tällä hetkellä elämme inhottavien asioiden äärellä ja sote tuntuu toisarvoiselta asialta.
Toivottavasti kun vaalit on vuodenpäästä voimme jo hengittä vapaammmin.
Sori vaan kun rupesin sieluilemaan.
Ilmoita asiaton viesti