Rokottaa vaiko eikö rokottaa – siinä pulma
Koronarokotusten tehosteannosten laajentaminen Suomen alle 60-vuotiaaseen perusterveeseen väestöön on syksyllä ja talvella 2022 muistuttanut lähinnä shakespearelaista tragediaa, jossa tahtonaiset ministeri Krista Kiuru toisaalla ja THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek toisaalla yrittävät houkutella joukkoja puolelleen (Ministeri Kiuru ajaa neljänsiä koronarokotuksia: Haemme mahdollisuutta koko kansalle, odottaa sopua tänä iltana (yle.fi)). Kamppailun keskellä koronatartunnat ja koronakuolemat ovat nousseet korkealle tasolle, mikä on osaltaan kuormittanut jo valmiiksi kriisiytynyttä sairaanhoitoa. Koronavirus kehittää myös jatkuvasti uusia variantteja, jotka kiertävät aiemman tartunnan tai rokotuksen tuomaa suojaavaa immuniteettia, mikä vaikeuttaa edelleen tehosterokotusten hyötyjen arviointia.
Tragedian viime käänteeseen ministeri Kiuru on saamassa apua yksityisestä terveydenhuollosta, joka voisi viimein antaa kohta muutoin vanhentuvia koronarokotteita myös työikäiselle väestölle (Lääkäriyritykset valmistautuvat koronarokotuksiin: ”Hintaan emme voi tässä vaiheessa vielä ottaa kantaa” | Uusi Suomi). Hanna Nohynek taas puolustaa THL:n linnaketta ministeriön strategioilta ja ohjaukselta vedoten suoraan myös lääkärikuntaan. Terveydenhuollon päätöksenteko kun ei saisi olla ”poliittista”. Sote-uudistusta THL on kuitenkin ollut aktiivisesti tukemassa ja se jos mikä on lisännyt poliittista ohjausta koko terveydenhuollon järjestelmässämme, kun päätösvaltaa sairaanhoidon toteutuksesta on siirretty isosti STM:lle ja valtiovarainministeriölle.
Suomessa on hyvin koulutettu lääkärikunta, joka on tottunut seuraamaan sekä kansallisia että kansainvälisiä hoitosuosituksia. Meillä jopa lainsäädäntö edellyttää, että julkisen terveydenhuollon antamien hoitojen tulee olla vaikuttavia. Terveydenhuoltolain 8 § toteaa nimittäin, että terveydenhuollon toiminnan on perustuttava näyttöön ja hyviin hoito- ja toimintakäytäntöihin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ja sen viranhaltijoilla ei kuitenkaan ole mitään monopolia määrittää, mikä on hyvää ja vaikuttavaa hoitoa. Lääkevalmisteiden osalta lääkkeiden teho ja turvallisuus arvioidaan osana niiden myyntilupaprosessia. Suomessa yleisesti käytetyt koronarokotteet ovat saaneet myyntiluvan yhteiseurooppalaisessa menettelyssä. Myyntiluvan lääkkeille myöntää Euroopan komissio sen saatua arvion Euroopan Lääkevirasto EMA:lta.
THL ei pitänyt mitenkään ongelmallisena koronarokotteiden antamista laajasti väestölle kolmen rokotuksen osalta ja se oli tältä osin tyytyväinen EMA:n linjauksiin. THL:lle on kuitenkin muodostunut ongelmaksi sen jälkeisten tehosterokotusten edistäminen. Haasteena menettelyssä on, että Suomessa on kansallisen rokotusohjelmamme toteuttamista varten asiantuntijaelin KRAR, johon tuskin kukaan terveydenhuoltomme tilannetta seuraavaa oli ennen koronaepidemiaa kiinnittänyt mitään huomiota. KRARissa on mukana useita merkittäviä kansallisia asiantuntijoita, mutta lääkkeiden/rokotteiden myyntilupien kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. KRAR vain suosittaa STM:lle, onko joku rokote syytä ottaa osaksi kansallista rokotusohjelmaamme. Päätöksen rokotusohjelmasta tekee sitten Tartuntatautilain 44 §:n mukaisesti sosiaali- ja terveysministeriö.
THL:n roolia koronarokotusten osalta on vahvistanut noiden rokotteiden erityinen hankintatapa. Rokotteet hankittiin Suomen valtiolle osana EU:n yhteishankintamekanismia, jolloin THL:n tehtäväksi tuli huolehtia rokotteiden jakelusta rokotuksia suorittaville sairaanhoitopiireille ja kunnille (nyttemmin hyvinvointialueille). Normaalisti myyntiluvan saaneet rokotteet jakaa rokotteen valmistava lääkeyritys ja rokotteen saa lääketukusta taikka apteekista lääkärin määräyksellä ao. rokotusta haluava.
Monissa muissa maissa koronan tehosterokotuksia on annettu selvästi aktiivisemmin ja laajemmalle väestölle kuin Suomessa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa presidentti Biden muistutti ennen vuodenvaihteen lomakautta, että uusia virusvariantteja vastaan kehitetyn tehosterokotteen ottaminen on varmin tapa varmistaa turvallinen joulunvietto (Advisory: The White House Hosts a Virtual Event on COVID-19 and the Holiday Season | The American Presidency Project (ucsb.edu). Muistutukseen oli varmasti syytä, sillä lääketieteessä korkealle arvostetussa JAMA-lehdessä julkaistussa 21 maan kuolleisuusvertailussa Yhdysvallat oli kaikkein huonoin ja siellä ylikuolleisuus keskittyi juuri niihin osavaltioihin, joissa rokotuskattavuus oli alhaisin (COVID-19 and Excess All-Cause Mortality in the US and 20 Comparison Countries, June 2021-March 2022 | JAMA | JAMA Network). Valitettavasti tuossa vertailussa, jossa tarkasteltiin eri maiden ylikuolleisuutta koronarokotusten käyttöönoton jälkeen, Suomi oli sitten se toiseksi huonoin. Syyksi arviotiin nimenomaan tehosterokotusten viivästyminen keväällä 2022.
On sinänsä perusteltua vaatia myös rokotusten osalta näyttöä niiden vaikuttavuudesta. Koronarokotusten osalta näyttö niiden kuolleisuutta ja vaikeaa covid-tautia vähentävästä vaikutuksesta on vakuuttava. Näyttö koronarokotteiden tehosta ja turvallisuudesta on EMA:n arvioissa jo katsottu niin hyväksi, ettei uusia virusvariantteja kehitetyiltä rokotteilta enää vaadita laajoja kliinisiä tutkimuksia, vaan ne saavat tuotantoprosessin laatudokumentaation ja immunogeenisen datan perusteella myyntiluvan (kuten influenssarokotteiden osalta on jo aiemmin ollut käytäntö) (Adapted vaccine targeting BA.4 and BA.5 Omicron variants and original SARS-CoV-2 recommended for approval | European Medicines Agency (europa.eu)). Varianttirokotteita todennäköisesti jatkossa myös tarvitaan: Aiempaa rokotussuojaa kiertävää Kraken-varianttia odotetaan kevääksi Suomeen seuraavan epidemia-aallon aiheuttajaksi eikä Kiinassa kiertävistä virusmuunnoksista saada luotettavaa tietoa. Moneen kertaan loppuneeksi julistettu koronapandemia siis jatkuu edelleen.
Jos Suomessa noudatettaisiin jatkossa THL:n linjaa ja vaatisimme kansallisesti omaa vaikuttavuusdataa EMA:n hyväksymiltä koronarokotteilta, jäisivät uusia virusvariantteja kohtaan kehitetyt rokotteet meillä kokonaan hyödyntämättä ja tehosteet antamatta. Seurauksena olisi todennäköisesti vielä pahempi koronakuolemien aalto, kuin mitä olemme v. 2022 kokeneet.
Lääketieteessä toimitaan monien muiden tekijöiden tavoin väittämillä ja valikoiduilla faktoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Ei aukee, kuten ei yleensäkään Lamminpään jutut.
Ilmoita asiaton viesti
Lehtonen jättää nyt käsittelemättä kotoisen tavan kirjata koronakuolemat, joista -joidenkin arvioiden mukaan- jopa 60% ei ole ollut koronatartuntaan liittyviä.
Ilmoita asiaton viesti
Varsinkin kun juuri rokotetut kuolleet kirjataan rokottamattomiksi (”rokotesuojaa ei ole vielä saavutettu”, heh).
Ilmoita asiaton viesti
Mahtaako kiertää myös sairastetun taudin tuomaa suojaavaa immuniteettia,.. Eilen la 7.1.2023 oli jossain mediassa oli juttu aiheesta.
Sen mukaan nimen omaan sairastettu tauti parantaisi immuniteettia. Lupaavaa, sanoo entinen potilas.
Ilmoita asiaton viesti
Koronarokotteet eivät kelpaa tällä hetkellä edes ilmaiseksi joihinkin maihin, mutta täällä vain jatketaan rokotuksia. Salaliittohörhöt ovat olleet oikeassa monessa asiassa koronaan liittyen, koska joku poliitikko tai julkinen taho uskaltaa myöntää, että koronarokotteet ei olleetkaan ihan niin hyviä kuin mainostettiin?
Ymmärrän hyvin, että virheitä tehdään, itsekin olen elämässäni tehnyt niitä paljon, mutta virheiden myöntäminen ja anteeksi pyytäminen on usein se ainoa tie eteenpäin ja kohti parempaa.
Ilmoita asiaton viesti
Voisi ostaa Sveitsistä käyttämättömiä piikkejä. (*) Jos sieltä ostaisi 10 miljoonaa vanhaa rokotetta, jokainen yli 2 -vuotias voitaisiin rokottaa Suomessa 2 kertaa lisää. Tarvitsisi vain säätää pikapikaa pakkoruiskauslaki!
(*) https://www.eugyppius.com/p/switzerland-slated-to-destroy-millions
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä hyvä THL! Ajatelkaa siellä omilla aivoillanne ja seuratkaa tarkasti mitä muut maat tekevät. Kiinankin äskettäinen päätös oli looginen, tosin melkein 2 vuott myöhässä. Sattuuhan sitä.
Jos joku Mehiläinen saisi luvan tuikata piikkejä 120-150 € per laaki halukkaille, se olisi kiva. Sitten meillä olisi tutkimusmateriaalia alkaen 0 kertaa rokotetuista aina 8 kertaa pistettyihin. Jossain vaiheessa varmaan ryhmien eroja alettaisiin verrata tilastollisesti? Vai eikö ehkä koskaan? Ei ainakaan ihan vielä.
Ilmoita asiaton viesti
Luin pelkän otsikon,koska aiemmat arvonnat on muistissa.
Kannattaako pyrkiä kansanedustajaksi kun ei osaa päättää?.Ja paino sanalla ”KUN”.
Ilmoita asiaton viesti
Kahden vaiheilla mennäkkö ottamaan nelospiikki ja influenssarokote mitä Lasse suosittelee.
Muistelen että olet kansanedustaja ehdokkaana eduskuntaan pitääkö paikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos Suomessa noudatettaisiin jatkossa THL:n linjaa ja vaatisimme kansallisesti omaa vaikuttavuusdataa EMA:n hyväksymiltä koronarokotteilta, jäisivät uusia virusvariantteja kohtaan kehitetyt rokotteet meillä kokonaan hyödyntämättä ja tehosteet antamatta.”
Tässä on niin tyypillinen julkishallinnon siiloutumisilmiö, josta kärsitään monella sektorilla julkishallinnossa. Ei luoteta muihin, vaan tehdään itse, se on tehotonta julkisten varojen käyttöä.
Olen aina ihmetellyt sitäkin miksi noin Pietarin kaupungin kokoisen väestölle pitää rakentaa melkoinen lääke- ja hoitobyrokratia? Mitä erityisen hyödyllistä se tuottaa verrattuna siihen, jos vaikka otettaisiin suoraan pitkälle kehittyneiden valtioiden käytönnöt käyttöön? Mitä lisäarvoa Suomalaisen byrokratian pyörittäminen siinä päällä oikein tuottaa kansan koolla mitattuna kääpiövaltion tarpeisiin?
Siitä siiloutumisesta, niin samalla tavalla kunnat toimivat, jokainen on viritellyt eri sektoreilla omat syystemminsä ja toimintatapansa samanlaiseen tekemiseen, jota tehdään kuitenkin joka kunnassa.
Omalla julkishallinnon työkokemuksella niin väittäisin, että näissä on kyse ihmisten yleisestä asenteesta, ei luoteta toisiin vaan kuvitellaan itse tekevämme paremmin. Olen tämän niin monta kertaa nähnyt julkishallinnossa.
Ilmoita asiaton viesti
Adults must decide about their bodies and the bodies of their children
Ilmoita asiaton viesti
Olishan se nyt hyvä jos edes ns asiantuntijat osaisivat olla yhtä mieltä, mutta avaajakin politisoi välittämättä kansan parhaasta.
Ilmoita asiaton viesti
Yxi mahdollisuus on se tavallinen: tehdään niin kuin Saksakin. Sanotaan (salaiset) rokotussopimukset irti.
https://www.nakedcapitalism.com/2023/01/germany-the-birthplace-of-the-pfizer-biontech-covid-19-vaccine-now-wants-to-cancel-its-vaccine-deal.html
EU:n tasolla 330/553 (~60 % ) piikkitoimituksista on vielä toimittamatta.Jospa pieni Suomi tilaisi ne tientäytteeksi Suomeen? Meillä kun on tuo routa ja moottoritien veto suon yli maksaa.
Ilmoita asiaton viesti