Soten rahoitusmallin ongelmat alkavat näkyä
Petteri Orpon hallitus sai 20.10. odotetusti eduskunnassa luottamuksen äänin 101–85 Keskustan ja Liike Nytin tekemästä välikysymyksestä, joka koski sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitusta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitus vuodelle 2024 perustuu Sanna Marinin hallituksen sote-rahoituslakiin (617/2021), jonka eduskunta hyväksyi kesäkuussa 2021. Marinin hallituksen sote-uudistus sisälsi useita toistensa kanssa ristiriitaisia tavoitteita. Keskeisimpänä haasteena on kustannusten kasvun hillinnän ja yhdenvertaisten palveluiden paremman saatavuuden välinen ristiriita. Soten rahoituslainsäädäntö on varsin monimutkainen ja on todennäköistä, että harva edellisen vaalikauden kansanedustajista jaksoi kahlata läpi kokonaisuudessaan yli tuhannen sivun hallituksen esitystä, jossa rahoituslainsäädännön malli kuvattiin. Mallin väitettiin olevan ”tarveperusteinen”, vaikka todellisuudessa Marinin hallitus nimenomaisesti rajasi sote-rahoituksen kasvun 80 %:iin ennakoidun palvelutarpeen aiheuttamista kustannuksista.
Kuten useimmat eduskunnassa kuullut terveystaloustieteen asiantuntijat totesivat, oli jo alun perin epätodennäköistä, että soten rahoitusmalli onnistuisi kustannusten kasvun hillinnässä. Kun sote-palveluiden rahoitus siirtyi kunnilta valtion vastuulle ja rahoitus sidottiin lähinnä väestömäärään ja väestön sairastavuuteen, oli asiantuntijoille selvää, että lainsäädännöllä oli luotu hyvinvointialueille rahoitusautomaatti, jossa alueiden päättäjien onnistumista aluevaaleissa arvioitaisiin lähinnä sen perusteella, kuinka paljon rahaa he olivat onnistuneet valtiolta alueilleen saamaan. Ilmiöstä käytetään nimeä ”moral hazard”. Siinä kustannukset omasta toiminnasta taikka riskinotosta voidaan siirtää jonkun toisen maksettavaksi. Niinpä kaikki hyvinvointialueet – ehkä Pohjois-Karjalan Siun sotea lukuun ottamatta – tekevät vuonna 2023 alijäämäisen tuloksen. Alijäämien yhteissumman ennakoidaan olevan n. 1,5 miljardia euroa hyvinvointialueille budjetoidun n. 23 mrd euron rahoituksen lisäksi. Myös vuodelle 2024 ennakoidaan samantasoista alijäämää.
Vaikka valtion hallinnon ulkopuoliset asiantuntijat varoittivat useaan kertaan siitä, että sote-malli ei sisällä kannustimia tuotannon lisäämiseen taikka tehostamiseen, painoi Marinin hallitus uudistuksen eduskunnassa läpi. Valtion viranomaiset sen sijaan olivat toiveikkaita sen suhteen, että uudistus johtaisi sote-palvelujen paranemiseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä STM uskoivat kovasti siihen, että hyvinvointialueiden ”leveät hartiat” ja keskitetty ohjausmalli auttaisivat toteuttamaan yhdenvertaiset palvelut koko maassa – näin siitä huolimatta, että suunnitelmatalouden ei tiedetä missään muuallakaan onnistuneen. Valtiovarainministeriö taas uskoi, että uhka hyvinvointialueiden arviointimenettelystä, jossa hyvinvointialueen päätöksenteko kriisikuntien tapaan alistettaisiin valtiovarainministeriölle, riittäisi hillitsemään kustannuskehitystä. Arviointimenettelyn uhka ei kuitenkaan paljoa hyvinvointialueita pelota, kun käytännössä kaikki hyvinvointialueen tekevät alijäämää eikä palvelujen leikkaamisesta ja hoitojonoista seuraa aluepäättäjille kuin korkeintaan valvovan viranomaisen kirje siitä, että potilaiden pitäisi ajoissa saada hoitoa. Pahimmassa tapauksessa voi toki käydä niin, että valtion viranomainen määrää toiselle valtion rahoittamalle taholle uhkasakon, jonka valtio sitten maksaa itselleen.
Sanna Marinin hallituksen sote-uudistuksen rahoitusmalli on varsin puhtaasti ns. kapitaatiomalli, jossa rahoitus perustuu väestömäärään ja väestön ominaisuuksiin (esim. ikärakenteeseen). Rahoitusmalli ei mitenkään kannusta lisäämään palvelutuotantoa taikka parantamaan sen tehokkuutta tai vaikuttavuutta. Palvelutuotanto on itse asiassa tässä mallissa vain kulu, ja kun tiukennettu valtion ohjaus tähtää ensi sijassa alijäämien pienentämiseen, onkin palveluja helppo leikata. Rahoitusmallin vaikutus näkyykin nyt hyvinvointialueiden suunnitelmissa, joissa sen sijaan, että yritettäisiin purkaa hoitojonoja palvelutuotantoa lisäämällä, mieluummin leikataan lähipalveluja, vaikka tuloksena ovat entistä heikommin saavutettavat palvelut. Ottaen huomioon, että sote-uudistus tehtiin tilanteessa, jossa tiedettiin koronapandemian aiheuttaneen merkittävän terveyden- ja sairaanhoidon ylikuormittumisen sekä pitkiä hoitojonoja, on rahoitusmallin valintaa pidettävä melkoisena asiantuntemattomuuden osoituksena. Vastuuta uudistuksen virheistä tuskin mikään ministeriö taikka THL haluaa kuitenkaan ottaa, vaan mieluummin ongelmat kuitataan väitteellä, että tilanne ehkä ajan myötä korjaantuu.
Lopputuloksena Marinin hallituksen sote-uudistuksesta on siis melkoinen terveyspalvelujärjestelmän katastrofi, jossa samalla kun kustannukset kasvavat, palvelut – ja lopulta väestön terveys – heikkenevät. En itse usko, että sote-uudistus tulee saavuttamaan yhtäkään sille asetetuista tavoitteista. Uudistuksen onnistumiselle ei ole asetettu mitään virallisia mittareita, josta tilanteen kehitystä voisi arvioida. Mielenkiintoista lisäksi on, että esimerkiksi muutoksia väestön terveydentilasta ei nyt aktiivisesti seurata, vaikka tiedossa on, että suomalaisten eliniänodote jo vuosina 2021 ja 2022 lyheni, mikä on erittäin poikkeuksellista Länsi-Euroopassa.
Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmassa sote-uudistuksen arviointi on jätetty vasta vuodelle 2025. Pidän soten korjaussarjan viivästymistä isona virheenä, koska hyvinvointialueiden suuret alijäämät tulevat varsin suurella todennäköisyydellä vaarantamaan hallituksen taloustavoitteiden toteutumisen. Tarvitsisimme nyt kipeästi kannustimia tuotannon tehokkuuden ja vaikuttavuuden parantamiseen, jotta väestön terveys voitaisiin kohtuullisin lisäkustannuksin turvata. Jos hallituksella on v. 2026 valittavanaan 5–6 mrd. euron sote-alijäämien kattaminen taikka vaikkapa n. 30 000 sote-työntekijän irtisanominen sote-kulujen vähentämiseksi, arvaan kyllä, että mieluummin otetaan lisää valtion velkaa, kuin juuri ennen seuraavia eduskuntavaaleja tehdään sote-henkilöstöä koskevia vähentämispäätöksiä. Oppositiopuolueet tulevat ennen v. 2027 eduskuntavaaleja varmasti ehdottamaan maakuntaveroa ja veroasteen nostoa sote-alijäämien kattamiseksi. Onkin hyvin mahdollista, että sote-korjaussarjan viivästymisestä seuraa lopulta hallituksen epäonnistuminen sekä valtiontalouden tasapainottamistavoitteissa että työn verotuksen keventämisessä.
Lehtosen olisi syytä pohtia haluaako hän kirjoittaa asiantuntijan vaiko poliitikon roolissa.
Molemmissa rooleissa ei kannata kirjoittaa – oman uskottavuutensa säilyttämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Politiikkaa se terveyspolitiikkakin on. Sitä on parempi tehdä asiantuntemuksella kuin ilman sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko asiallisempaa kritisoida itse tekstiä kuin sen kirjoittajaa?
Vaikuuttaa siltä että blogistilla on enemmän sekä asiantuntemusta että poliitikkoa kuin kommentoijalla.
Ilmoita asiaton viesti
Rantanen ei taaskaan ymmärtänyt kommenttini pointtia – mutta sehän ei Rantasta pidättele.
Ilmoita asiaton viesti
Lehtoselta hyvin selkeä ja asianmukainen kirjoitus. Toivottavasti leviää mahdollisimman suurelle joukolle.
Lasse Lehtonen oli ainoa uskottava lausuntojen antaja myös Koronan aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Oli erinomaista, että Marinin hallitus sai sote-raamit kuntoon 20 vuoden sähläämisen jälkeen ja se vasta maksanut onkin.
Nyt on aika rakentaa toiminnallisuus ja kaikkien tuottajien välillä kuntoon päivystysvastuineen, mahdollisine yrittäjävetoisine omalääkärimalleineen kuntoon. Jatkuva julkinen rääpiminen ja syyttäminen pitää lopettaa.
Ilmoita asiaton viesti
Karjalaisen, kuten satojen tuhansien suomalaisten, ”julkinen rääpiminen” kyllä käynnistyy viimeistään silloin kuin terveyspalvelut jäävät omalla kohdalla saamatta ja tästä huolimatta alueen verot nousevat.
Ilmoita asiaton viesti
Välikysymyskeskustelussa tuli todistetuksi, että Suomessa on
sosialistinen kepun tukema yhtynyt oppositio.
Monissa sivistysmaissa asiakkaan eli veronmaksajan/kansalaisen annetaan valita käyttääkö tietyissä talouspuittteissa julkisen vai avoimen sektorin palveluja.
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa on laaja terveysvakuutusmalli, jonka turvin pääsee nopeasti omalääkärille ja kulu on hyvin pieni vakuutuksen ollessa kunnossa.
Suomen terveydenhuolto on edelleen huippuluokkaa kaikesta valituksesta huolimatta.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006017132.html
Ilmoita asiaton viesti
Kuka tai mikä taho Suomessa estää kansalaista valitsemasta kumman tahon julkisen tai avoimen palveluita kansalainen käyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Susi jo syntyessään, koko paletti on vain hajotettava ja kasattava uudelleen järjellä, ei ahneudella. Käytän yksityistä terveydenhoitoa, toimii hyvin, siis siitä esimerkkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Yksityiset ja julkinen ovat kilpailukykyisiä ja vrt.kelpoisia toistensa kanssa vasta, kun molemmilla on samat vastuut taloudellisesti arvioituina kuten päivystys 24/7, ambulanssit/ ensihoitajat/ nopea traumakirurgia, tietojärjestelmät, koulutusvastuu.
Tuntuu mahdottomalta pitää kahta järjestelmää päällekäin. Pitää limittää, lomittaa ja sovittaa molemmat yhteen tavoitteeseen ja osittaa kustannusvastaavasti kokonaisuudeksi.
Molempia tarvitaan ehdottomasti.
Sitten tarvitaan lisäksi ns. terveysvakuutus kaikille. Sen vakuutuksen korvausvastuu ja hinta ovatkin sitten pähkinä purtavaksi.
Vai voitaisiinko vakuutus ostaa osin kelakorvausten kautta?
Ilmoita asiaton viesti
Pelkistetyssä Sotessa on esitetty yksinkertainen ratkaisu, jossa julkinen ja yksityinen puoli olisivat tasavertaisessa asemassa. Siinä ei yksityisen pitäisi vastata päivystyksestä, ensihoidosta tai koulutuksesta, mutta hoidon komplikaatioista kyllä.
Mitään muuta terveysvakuutusta ei tarvittaisi kuin sote-vero, joka takaisi lääkkeineen maksuttoman terveydenhoidon.
Ilmoita asiaton viesti
Uskon myös, ettei tehty sote-uudistus tule saavuttamaan ainuttakaan sille asetetuista tavoitteista. Mitä todennäköisimmin tulos on päinvastainen.
Uudistuksen tavoitteina oli taata yhdenvertainen palvelujen saatavuus kaikkialla Suomessa, hillitä kustannusten kasvua ja varmistaa yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut tuleville sukupolville. Tällä hetkellä ilmeisin poikkeama on taloudessa, jossa menojen paljon puhuttu kuvitteellinen 3 mrd € säästö on osoittautumassa vähintään yhtä suureksi lisämenoksi. Toimipaikkojen mittavat sulkemiset puolestaan merkitsevät palvelujen saatavuuden eriarvioistumista entisestään. Tässä valossa ei ole toivoakaan yhdenvertaisten palvelujen varmistamisesta tuleville sukupolville.
Tilanne on niin absurdi, ettei nykyjärjestelmällä ole edes toivoa tavoitteita koskaan saavuttaa. Syy on edellisen hallituksen, joka teki terveydenhuoltouudistuksen sijaan hallintouudistuksen. Tällä kikkailulla uudistuksen tavoitteet ulkoistettiin toiveiksi, joiden toteuttamistavat hyvinvointialuiden piti itse keksiä. On käsittämätöntä, että valtakunnalliset linjaukset saatettiin heterogeenisten alueiden poliittisten valtuustojen kontolle. Se oli hallitukselle helppo tapa pestä kätensä vaikeasta asiasta.
Olen jo vuosia yrittänyt saada keskusteluun helppoja rakenteellisia ratkaisuja, mutta kun ne eivät hyödyttäisi puolueita, niistä ei ole haluttu kuulla.
Ensimmäiseksi hv-alueet pitää korvata Terveyshallituksella. Yhtä ”aluetta” kohti mennään joka tapauksessa, mutta yhdistämismenettelyllä se kestää aivan liian kauan ja tulee liian kalliiksi. Terveyshallitusratkaisusta löytyvät myös kirjoittajan kaipaamat kannustimet. Sen erityinen kehitys ja innovaatioyksikkö vastaisi soten organisoidusta kehityksestä osallistamalla mukaan kaikki tahot. Hieman yksinkertaistaen kaikkien työntekijöiden työpanoksesta vaikkapa vain 1 % vuosittaisesta työajasta käytettäisiin kehitystyöhön. Käyttöön asti päätyneistä ideoista voitaisiin maksaa yksikölle tai yksilölle kannustinpalkkio. Näin tavoitettaisiin työssä kypsyneitä ideoita ja saavutettaisiin selkeästi yksityisiä yrityksiä suurempi kehityspotentiaali.
Seuraavaksi pitää oikaista lääkkeiden jakeluketju viemällä ”Ruotsin ja Norjan malli loppuun asti niin, että valtio hankkisi reseptilääkkeet ja jakaisi ne suoraan terveyskeskusten varmuusvarastoista. Toimitusvarmuus kattaisi niin globaalit katastrofit kuin valtiolliset hybridihyökkäyksetkin. Saavutettaisiin siis paras mahdollinen turvallisuus ja useimpien lääkkeiden hinnat ainakin puolittuisivat.
Toinen miljardiluokan vuotuinen säästö saadaan rahoituksen yksikanavaistamisesta. Lääkkeineen maksuton terveydenhoito poistaa valtavan määrän laskutus-, korvaus- ja sääntelybyrokratioita.
Edellä mainitut toimenpiteet poistaisivat ristiriidan kustannusten kasvun hillinnän ja yhdenvertaisten palveluiden paremman saatavuuden välillä, joten niiden kannatuksen pitäisi olla itsestään selvää. Pitää myös huomata, että rakenteellisilla uudistuksilla luodaan samalla perusta vieläkin tärkeämmille terveydenhuollon parannuksille, kuten ennaltaehkäisyn ja omalääkäriperiaatteen, toteuttamiselle. Tavoitettavissa on ihmisten entistä terveempi elämä ja sujuvampi terveydenhoito minimikustannuksin. Maailman ylivoimaisesti tehokkain terveydenhuoltojärjestelmä on käden ulottuvilla. Nyt pitäisi vain huolehtia, etteivät puolueiden tavoitteet aja kansalaisten etujen ohi.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän tuo arviosi ole synkän ja mahdottoman väliltä.
Sen sijaan käytännön sote-junailussa mennään ensimmäisiä kuukausia.
Pirkanmaalla Pirha etenee mallikkaasti eikä käyttäjätasolla sekä yhdistettyinä ostopalveluina ole valittamista.
Uusimaa ja Helsinki-Espoo on täysin sekaisin potilaiden kannalta.
Talousongelmat johtuvat vuosia jatkuneesta alibudjetoinnista ja kansankunnon kiihtyvästä rapautumisesta.
…ja tämä hallitus näyttää 4-vetojarruttamalla estää onnistumista missään.
Sinun jälkimmäinen osio tekstistäsi on kelpo asiaa, hyvä !
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ”Moral hazard”-meininki on täyttä puppua. Alueiden edustajat kilpailevat nyt siitä, tämän hallituksen avittamalla, kuka SÄÄSTÄÄ eniten.
Ja tuloksena on: potilasta pompotellaan eri momenttien välillä eikä haluta sisään mihinkään momenttiin. Vaivaa kyllä tutkitaan, mutta kun asia ei etene sille ”hutkimisen” asteelle. Näin vaivat kroonistuvat ja hoidon tarve, ja HINTA, tulevat kasvamaan.
Ilmoita asiaton viesti