Toista aaltoa odotellessa
Koronatartuntojen alhaisin lukema Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella saavutettiin heinäkuun alussa (viikolla 6.-12.7.), jolloin koronapositiivisia näytteitä oli vain 6 kappaletta 8998 tutkitussa näytteestä. Seuraavalla viikolla positiivisia oli jo 14 ja kuluneella viikolla yli 20 viikoittaisten testimäärien pysyessä 9000 testin tasolla. Onkin pelättävissä, että tartuntamäärät ovat alkukesän hyvän tilanteen jälkeen nyt lähtemässä uudelleen kasvuun Tyypillisesti koronavirustartuntojen määrän kasvu näkyy sairaalaan joutuneiden potilaiden määrän lisääntymisenä 2-3 viikon viiveellä.
Yhdysvaltain Tartuntatautiviraston CDC:n johtaja Anthony Fauci totesi 18.7. antamassaan haastattelussa koronaviruksen olevan hirmuinen vihollinen (”formidable foe”). Tämä on todettu monissa maissa, joissa koronaviruksen ensimmäinen aalto saatiin hyvin kuriin (esim. Israel, Australia, Japani). Rajoitusten purkamisen myötä tartuntamäärät lähtivät uudelleen kasvuun, mikä pakotti nuo hyvin selvinneet maat asettamaan uusia rajoituksia väestölleen. Koronavirusepidemian torjunta onkin kestävyyslaji, jossa hallitusten pitäisi malttaa ja väestön jaksaa ylläpitää tartuntoja estävää elämäntapaa, kunnes rokote tätä yleisvaarallista tartuntatautia vastaan on saatavilla. Mikäli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos onnistuu pysymään rokotehankinnan eturintamassa, rokote koronaa vastaan voi olla Suomessakin käytössä vuonna 2021.
Koronaepidemian torjunta väestötasolla on sinänsä varsin yksinkertaista. Kolmella perustoimenpiteellä eli hyvällä käsihygienialla, etäisyyden pidolla ja kasvomaskien käytöllä voidaan estää suuri osa tartunnoista. Kun noihin torjuntatoimiin yhdistetään mahdollisten koronapotilaiden testaus, altistuneiden onnistunut jäljitys sekä tartuntavaarallisten henkilöiden riittävän pitkä karanteeni (ts. Suomen hallituksen ns. hybridistrategia), on koronavirusepidemian toinen aalto täysin estettävissä. Kiina, Etelä-Korea ja Singapore ovat esimerkkejä maista, joissa uudestaan lisääntyneet koronatartunnat on pystytty menestyksellisesti tukahduttamaan.
Monien asiantuntijoiden – ja myös allekirjoittaneen – käsityksen mukaan koronaepidemian tukahduttaminen (ts. koronapotilaiden määrän painaminen mahdollisimman alhaiseksi) ja toisen aallon estäminen ovat sekä väestön kokonaisterveyden että kansantalouden kannalta parempia vaihtoehtoja, kuin taudin leviäminen väestöön (eli ns. Ruotsin malli). Jos tauti leviää laajalti, kuluvat terveydenhuollon resurssit koronapotilaisiin ja taloudellinen toiminta hidastuu väestön varautuessa mahdollisen sairastumisen tuomiin riskeihin.
Suomi onnistui koronaepidemian hallinnassa viime keväänä varsin kohtuullisesti. Koronakuolleisuudella arvioiden (kansanterveystyön ja sairaanhoidon onnistumisen kova mittari ovat ns. vältettävissä olevat kuolemat) olemme Pohjoismaiden keskitasoa eli huonompia kuin Islanti ja Norja, mutta parempia kuin Tanska ja Ruotsi. Worldometerin globaalissa maavertailussa (25.7.) sijoitumme kuolleiden määrässä miljoonaa asukasta kohti kuitenkin huonoimpaan kolmannekseen ollen 59 kuolleella miljoonaa asukasta kohden hiukan huonompia kuin mm. Viro ja Slovenia. Suomen hallitushan ei ole suostunut asettamaan itselleen mitään selkeitä epidemian hallinnan mittareita, joilla koronastrategian onnistumista voisi seurata. Koronaviruksen leviäminen laajalti väestöön onnistuttiin joka tapauksessa viime keväänä Suomessa estämään.
Epidemian saaminen hallintaan Suomessa perustui maaliskuussa nopealla aikataululla toteutettuihin rajoitustoimiin. Hallitus asetti niin liikkumis- kuin kokoontumisrajoituksia sekä antoi suositukset etätyöstä ja yli 70-vuotiaiden tapaamisrajoituksista. Yksittäisten rajoitustoimien vaikutusten arvioiminen on julkaistujen lääketieteellisten tutkimusten perusteella hyvin vaikeaa. Yhtä vaikeaa on ennakoida yksittäisten rajoitusten purkamisen vaikutusta. Euroopan komissio suosittaa toimimaan rajoitusten purussa maltillisesti ja seuraamaan yksittäisten rajoitusten purkamisen vaikutusta ennen uusia purkutoimia. Onkin valitettavaa, että maamme hallitus ei ole noita komission suosituksia noudattanut, vaan on varsin nopealla aikataululla ja ilman riittävän pitkää seurantaa purkanut keskeiset taudin leviämisen rajoitustoimet. Minusta oli kieltämättä hiukan ihmeellistä, kun esim. kesäkuussa haastateltu oikeusministeri melkeinpä riemuitsi siitä, että väestöä suojaavista rajoitustoimista päästiin eroon, vaikka valtiosääntömme pitäisi käsittääkseni suojella jokaisen henkeä ja terveyttä eikä koronavirusta.
SARS-CoV-2 –viruksesta viime kuukausina kertynyt runsas tutkimustieto pitää todennäköisenä viruksen leviämistä myös ns. aerosolitartuntana. Tämä tarkoittaa, että suuren väkijoukon kokoontuessa suljetuissa tiloissa, joissa ilmanvaihto-olosuhteet ovat viruksen leviämiselle otolliset, yksi ns. supertartuttaja voi tartuttaa kymmeniä henkilöitä kerralla. Maailmalta onkin raportoitu runsaasti tapauksia viruksen laajasta leviämisestä niin yökerhoissa, konserteissa, uskonnollisissa tilaisuuksissa kuin perhejuhlissa.
Vallitsevassa pandemiatilanteessa on minusta melkoisen uskaliasta poistaa Suomessa isojen yleisötapahtumien kokoontumisrajoitus (1.8.2020 alkaen) melkein samaan aikaan, kun väki palaa lomilta töihin ja koululaiset aloittavat syyslukukauden. Rajoitusten purun huono ajoitus suosii koronaviruksen leviämistä väestöön, kun viruksen kantajia kuitenkin väestössä edelleen on. Syksyn alkaessa meillä ei itse asiassa ole jäljellä juuri mitään virallisia rajoitustoimia, joilla koronaviruksen leviämistä väestöön hallituksen toimin pyrittäisiin estämään. Maailmalla koronavirusinfektioon sairastuneiden ja kuolleiden määrä kuitenkin jatkaa kasvuaan.
Kevään epidemiatilanne saatiin hallintaan, kun väestö noudatti hyvin koronan torjuntatoimia. Virallisten rajoitustoimien ennenaikaisesta loppumisesta huolimatta koronavirukselta pitää edelleen suojautua. Joku koiranleuka sanoikin, että kun suositus kahden metrin etäisyydenpidosta päättyy, voi palata suomalaisittain normaalin neljän metrin etäisyydenpitoon. Kasvomaskin käyttö täyteen pakatuissa julkisissa liikennevälineissä on sekin ihan sallittua.
Ihmetyttää tämä valvonta taas (case Helsinki-Vantaa lentokenttä).
Turussa uutisten mukaan voi rantautua ihan vapaasti naapurimaasta tulijat.
Toinen ihmetyksen aihe on nämä vierasmaan ”rakennustyömiehet”. Tässä on joutunut monta kertaa ruokakaupan jonossa sanomaan turvaväleistä näille kielitaidottomille. Valvonta on monessa ketjussa, ettei kukaan taida valvoa, kun luulee toisten valvovan ( kauppa itse henkilökuntineen, terveysviranomaiset, hallintoiviranomaiset,
rakennuttaja, urakoitsija pitkän aliurakoitsijaketju kanssa, Rakennusliitto jne, jne). Tuntuu ja näkyykin, että rakennustyömaalta voi läheiseen kauppaan poistua monta kertaa päivässä.
Urheilua seuraavana seuraan mielenkiinnolla syyskuun alkuun suunnitellun Tampereen Suomi-Ruotsi ottelun ratkaisua ja sitten ensi vuoden Tokion
olympiakisojen ratkaisua.
Ilmoita asiaton viesti
Rakennustyömailla on monella kielellä ohjeet toiminnasta, se että välittääkö kaikki noudattaa niitä on toinen asia, oma huomio on että välinpitämättömyys ei kansalaisuutta katso.
Perjantaina todistin kun kaksi keski-ikäistä miestä söivät irtokarkkeja suoraan hyllystä prismassa, käsi laatikkoon sisään vaan, kansalaisuutta en tiedä.
Jos luonto luo jonkin astetta tarttuvamman taudin ja piirun verran tappavamman niin ihmiskunta tappaa iloisesti itsensä koska suojautuminen on epämukavaa ja talous kärsii muuten.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitukseen sisältyy mielenkiintoinen vertailu ”Ruotsi vastaan muut”. Olen ymmärtänyt ruotsalaisten päättäneen kohdata virus ikään kuin kansantalous edellä, jolloin koronakuolemat katsotaan hyvinvoinnin hinnaksi. Blogitekstin mukaan asetelma saattaa keikahtaa päinvastaiseksi, ja lopulta se olisikin sairas Ruotsi, joka häviää kilpailijamailleen myös talouskisan.
Loppukevennyksestä tuli mieleeni imitaattori-humoristi Jarkko Tammisen esittämä presidentti Tarja Halosen ja hänen aviomiehensä ”keskustelu”: Halonen kertoi Penan kyselleen kärsimättömästi, että vieläkö pitää jatkaa käsien pesua vai joko saisi mennä suihkuun…
Ilmoita asiaton viesti
Artikkelissa ”An analysis of three Covid-19 outbreaks: how they happened and how they can be avoided”, 18 JUN 2020, esitetään tapaustutkimuksia ja havainnollisia kuvioita siitä, kuinka tämä koronavirus levisi toimistossa Soulissa, ravintolassa Kiinassa ja bussissa Kiinassa. Keskeisiä tekijöitä näissä tapauksissa olivat altistumisaika sekä kierrättävä ilmastointi, joka levittää virusta pitempienkin etäisyyksien päähän, esim. ravintolassa:
”After the meal, another nine customers were diagnosed with Covid-19. All those infected from tables B and C were more than a meter away from Patient 0, some as far as 4.5 meters. No one else in the restaurant became infected.
”Length of time is critical. The meals of families B and C overlapped with that of Patient 0 for an extended period, while those at table D only overlapped with Patient 0 for 18 minutes”
”Researchers believe that the air conditioning played a crucial role. It meant the air was recirculating continuously between the three tables, concentrating the tiny, virally charged micro-droplets that Patient 0 was expelling into the atmosphere among these customers.”
ja bussissa:
”Two buses traveled to a Buddhist ceremony. The vehicles were packed, with scarcely 75 centimeters between rows..
Patient 0, a 64-year-old woman, had been in contact with people from Wuhan. She had no symptoms until the following day.
In total, 23 people got infected on the bus. No one became ill on the other bus, despite the fact they were all mixing at the ceremony
The air conditioning was on recirculation mode. The researchers believe that this was key; the passengers became infected regardless of their distance from Patient 0.”
https://english.elpais.com/spanish_news/2020-06-17/an-analysis-of-three-covid-19-outbreaks-how-they-happened-and-how-they-can-be-avoided.html?ssm=FB_CC&fbclid=IwAR1bTE9rJcKG75P1ykDlitsj0nd9QfYNw8KMW4pTAdXQypkNvMeYPfCprCk
Lyhytaikaisissa kontakteissa, kuten kaupan kassajonossa, virus ei näiden analyysien valossa näyttäisi leviävän ainakaan herkästi. Valitettavaa on, että vaaran paikkoja vaikuttavat olevan ilmastoidut pitkän matkan liikennevälineet, yhteismajoitukset sekä tapahtumat ja aktiviteetit, joissa suuri joukko ihmisiä on pitemmän aikaa lähikontaktissa. Tähän ei välttämättä auta etäisyydet tai mobiilisovellukset. Saksan suurkaupungeissa klubit on edelleen suljettu, ja on epäselvää selviävätkö ne siihen saakka, että saadaan rokote tai virus muuten häipyy – nyt se taas leviää.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmalla ristiriitaista tietoa tavallisen kansalaisen suojamaskista. Väitetään että jopa pahentaa tautia, koska virukset menevät syvemmälle keuhkoihin:
” Masks cause heavier, deeper, and more forceful breathing as well as straining—all of the attributes believed to have caused exceptionally bad outcomes in the case of a church choir in Seattle. …
Deeper breathing allows the coronavirus to go deeper into the lungs, causing infection to take hold faster.”
https://wattsupwiththat.com/2020/07/25/does-universal-mask-wearing-decrease-or-increase-the-spread-of-covid-19/
Itse kuitenkin jatkan 2 luokan suojaimen käyttöä yleisissä tiloissa. Maskin kuivatus ja desifiointi onnistuu kesällä auringon ultravioletti säteilyllä, jonka pitäisi tuhota virusten ja bakteerien DNA aineksen …
Ilmoita asiaton viesti
Olin todennut jo aikaisemmin muualla, että Suomessa saadaan nyt etua siitä, että opiskelijoiden majoituksissa on jo vuosikausia alettu suosia yksiöitä solujen ja kommuunien sijasta. Aikaisemmin monet valittivat, että opiskelijat vaativat liikaa ylellisyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Tuli mieleen, että voisikohan olla niin, että nuo ns. supertartuttajat olisivat niitä, jotka erityisesti kehittävät aerosoleja, ja muut ”tyytyisivät” levittämään enimmäkseen pisaratartuntamenetelmällä?
Koronarajoitusten purun yhteydessä korostuu yksilöiden toimien merkitys. Vastuu koronan kurissa pitämisestä siirtyy entistä enemmän kansalaisille itselleen. Siitä, miten toimimme, riippuu koronan tulevaisuus Suomessa.
Maskien merkitys koronan hillitsijänä lienee tieteellisesti kutakuinkin todistettu, mutta osaammeko ja jaksammeko niitä käyttää testien mukaisesti? TV-uutisissa ja lehtikuvissa näkyy jatkuvasti, miten maskit ovat milloin kaulassa (tarkoitus ei kai ole suojata kaulaa) tai milloin nenä on paljaana (kuten Hesarissa raportoitiin etelän lennolta). Tämä kyllä vesittää suojauksen tehon, eikä vastaa tieteellisten testien koejärjestelyä, mihin testitulokset perustuvat. Testejä on tehty sairaalaympäristössä, mutta voidaanko siellä tehtyjen testien tuloksia kuitenkaan suoraan soveltaa ”tavalliseen elinympäristöön”? Voi tietysti olla niinkin, että vajavainenkin suojaus jo riittää vähentämään tartuntoja.
Joka tapauksessa ei voida odottaa ”tumput suorina”, että hallitus jatkuvasti kädestä pitäen paimentaisi aikuisia kansalaisia noudattamaan hygienia- ja muita suojaustoimenpiteitä, vaan kyllä kansalaisten itsensä on ymmärrettävä suojaustoimenpiteiden tärkeys.
Ilmoita asiaton viesti
”…kansalaisten itsensä on ymmärrettävä…”
Terveisiä Turunmaan saaristosta jossa on ollut kaikkien aikojen matkailukesä. Venesatamista on loppunut niin tila kuin bensakin, septityhjennykset täys samoin kuin maantiet, lossit ja muut yhteysalukset. Monissa venesatamien saunoissa ihmiset ahtaasti kuin silakat ämpärissä.
Sama koskee ainakin Turun saaristoa ja Selkämeren eteläosaa. Ruotsalaisia perälippuja veneissä on tavallista vähemmän mutta on silti ja ihmekös tuo, kun sisäministeriö toivotti tervetulleiksi. Raja kun ei koske huviveneilijöitä.
Ari on vähän turhan optimistinen. Ei suomalainen (tai ruotsalainen) usko ellei käsketä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei suomalainen (tai ruotsalainen) usko ellei käsketä.”
Turunmaan saaristoon kaipaisin minäkin, lapsuuden maisemiin…
Yritin ajatella optimistisesti. Toisinaan taas havahdun siihen, että ihmiset ovat kuitenkin aloitekyvyttömiä laumasieluja, jotka vain odottavat, että vahva johtaja sanoisi, mitä pitää tehdä. Joskus muoviämpärikin kyllä ajaa vahvan johtajan asian ja saa kansan ripeästi liikkeelle.
Hygienia- ym. suojaustoimenpiteiden jatkamiseen voisi kannustaa sanomalla, että jos halutaan baarien ja ravintoloiden pysyvän auki, niin sitten pestään käsiä ja pidetään etäisyyttä. Umpihumalaiselle turvavälin pitäminen lienee kuitenkin ylivoimaisen vaikeaa, koska hän luonnostaan pyrkii nojaamaan johonkin.
Jos/Kun syksyllä influenssa ja korona vaivaavat yhtä aikaa, niin niihin onneksi pätevät samat suojautumiskeinot.
Ilmoita asiaton viesti
Olisikohan jo aika alkaa myös miettiä miten yhteiskunnan rakenteet pitäisi suunnitella niin, että koronasta ja muista myöhemmin vastaan tulevista mikrobiuhista selvittäisiin mahdollisimman hyvin?
Ilmoita asiaton viesti
Hajautettu yhteiskunta maakuntahallintoineen jne.
Se ei ole yhtä tehokas kuin keskitetty malli mutta häiriösietoisempi. Ihmiskunnan koko pitäisi saada puoleen nykyisestä ja väestökeskittymät pienemmiksi.
Helppoa kuin heinänteko sateella…
Ilmoita asiaton viesti
Kaupunkeihin keskitetty yhteiskunta on markkinataloudellisesti ilman muuta tehokkain, mutta muuten asia ei välttämättä ole niin. Ei hajautettu yhteiskunta maakuntahallintoakaan tarvitsisi. Kunnat riittäisivät mainiosti. Nykypäivänä ei ole mitään erityistä syytä keskittää valtionhallintoa yhteen paikkaan. Hajautettuna se olisi myös paremmassa turvassa.
Fataalien riskien poistamisesta kannattaisi myös jopa maksaa, sillä ei markkinataloutta voida panna elämän edelle.
Ilmoita asiaton viesti
Optimoitu (keskitetty) järjestelmä on tehokkain niin kauan kuin ei ole häiriöitä. Mutta häiriön tullen se voi romahtaa paljon pahemmin.
Tuosta hierarkiatasojen määrästä voi varmaan keskustella vaikka maailman tappiin. Yhtä hyvin voisi sitten ajatella, ettei EU tarvitse valtiotasoakaan, kun hajautetaan ison valtion hallinto lähelle kuntia.
Oikeaa hierarkiatasojen määrää ei ole vielä lopullisesti ratkaistu yritystenkään puolella. Usein kyllä tehdään tarpeettomia kun organisaatiouudistuksia…
Ilmoita asiaton viesti
Tulee aika, kun hätiköidysti puretut matkustamisen koronarajoitukset on pakko ottaa uudelleen käyttöön.
Miksi esimerkiksi Euroopan koronapesään Italiaan matkustaminen sallittiin?
Pärskivän taudinkantajan levittämät virukset leijuvat ilmassa kauan päätyäkseen jonkun toisen keuhkoihin, mutta ihmiset marketeissa desinfioivat käsiään…
Ilmoita asiaton viesti
Hätiköidysti purettujen matkustusrajoitusten käyttöönotto yhdessä rajatestausten luomisen kanssa on tosiaan tärkeintä, mitä voi nyt tehdä korona-asiassa. Sillä lähes sammunut koronaepidemia ei tietääkseni missään ole roihahtanut uuteen liekkiin sisäsyntyisten tautitapausten vahvistumisen kautta. Ulkoa, rajojen takaa on tullut reilusti uusia viruksia pelastamaan hiipuvien kantojen sillanpääasemat.
Mutta rajoitusten ei missään tapauksessa pidä muistella menneitä vaan elää nykyisyydessä. Italia on nyt vain aavistuksen huonompi kuin Suomi, kun taas se ylivoimaisesti surkein tilanne maissa, joihin Suomi on ”avautunut” on Belgia.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/artoluukkanen/ei-kannata-heiluttaa-aina-hantaa-brysselille-koronavirus-ei-ole-eu-myonteinen/
Ilmoita asiaton viesti
Todennäköisesti jo elokuussa tuuri on pettänyt ja tartunnat rysähtää .
Yöelämässä mennään paikoitellen täysin tuurin varassa .. Mitään suoja etäisyyksiä ei ole . Taloutemme horjui jo eka aallosta ja erinäisiä velka ”tukipaketteja” pumpattu jo ennätysmäärä . Vienti maissamme yskitään jolloin tilaukset heikkoja .
Kova työ eristämiset yms keväältä valuu hukkaan kun matemaattinen todennäköisyys jotta tuuri loppuu ennenpitkää ja supertartuttaja yskäisee tungetussa sisätilassa .
Liberaalia vapautta ei voi suitsia näköjään , toisin kuin Kiina onnistui komentaa kuriin kansalaisensa .
Voivoi , taitaapi olla kovat ajat edessä ..
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai noita rajoituksia kokonaan poisteta 1.8.
31.8 asti on ainakin voimassa tuo 500 henkilön rajoitus sisätiloissa ja ulkona lohkottuna 500 henkilön ryhmiin.
https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset
Näitä erityisjärjestelyitä on esim. taustamusiikin soittamiskielto ettei tunnelma nouse liikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Itävallan maskipakko junissa on voimassa ainoastaan teoriassa.
Ilmoita asiaton viesti
Viime sunnuntaina Uuden Valamon luostarin ravintola Trapetsassa ei juurikaan turvaväleistä piitattu. Paikalla oli italiaa äänekkäästi puhuva n. 100 henkilön ryhmä, joka velloi äänekkäästi ravintolassa puolelta toiselle ja lurauttivat pariin otteeseen railakkaat yhteislaulutkin pienissä tiloissa henkilömäärään nähden.
Tilanne oli kovin vastenmiekinen ja pelottava muille tiloissa tuolloin olleille asiakkaille. Tämä ryhmä vain pölähti yhtäkkiä ovesta sisälle ja täytti koko tilan. Tunnelma oli hieman kuin ” after ski bileissä Tirolissa”. Luostarin taholta, kuin ei myöskään ryhmän taholta kerrottu mitään ko. ryhmän alkuperästä ja mahdollisesta tartuntariskistä.
Ilmoita asiaton viesti
Tulee mieleen että missä ne kaikki kirjoittelijat ovat, joiden mielestä vielä keväällä virukseen varautuminen oli ihan huuhaata ja ”koronavouhoitusta”. Majurikin on kuin maan nielemä.
Ainoastaan maan johtavaksi toisinaanajattelijaksi itsensä korottanut etunimikaimani vielä jaksaa, siitäkin huolimatta että Pohjois-Korean Suuri Johtajakin ehti huolestua epidemiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Onnistumisen ainoa mittari ei voi olla se, miten koronaviruksen leviäminen on estetty, vaan toinen tärkeä seikka on se, että on sitä parempi, mitä lievemmin rajoitustoimin se on onnistunut. Syynä tähän on se, että mitä kireämmät rajoitukset, sitä hankalampaa niitä on pitää pitkään ja sitä vähemmän niitä halutaan noudattaa. Monissa maissa on nähty, kuinka kireistä rajoituksista on haluttu päästä eroon taloudellisista syistä tai siksi, että niiden on havaittu olevan ristiriidassa henkilökohtaisen vapauden kanssa. Lieviä ja oikein kohdistettuja rajoituksia sen sijaan on mahdollista pitää voimassa pidempään. Suomessa on jo pitkä liuta täysin harmittomiksi osoittautuneita rajoitusten purkuja.
Ilmoita asiaton viesti
Ja ongelmaksi tuleekin juuri erilaiset lähestymistavat eri maiden välillä siinä miten koronaongelmaa hoidetaan. On pahuksen harmillista, että meillä on naapureina Ruotsi ja Venäjä, joista toinen valitsi tietoisesti laumaimmuniteettistrategian ja toinen taas ei muuten vaan voi asialle mitään. Jos koronaa olisi hoidettu Ruotsissakin kuten meillä, ei rajojen avaaminen olisi ongelma. Nyt on.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö olekin harmillista, että korona voitaisiin pitää kurissa noilla yksinkertaisilla keinoilla, jotka blogissa mainittiin? Ei edes tarvittaisi yhteiskunnan suurisuuntaisia sulkuja. Tarvittaisiin ainoastaan, että kansalaiset noudattaisivat hygienia- ym. käytäntöjä, ja maskit päälle tietyissä tilanteissa.
Mutta tämähän lienee käytännössä mahdotonta ilman pakkoa, ja miten perustuslaki tai valmiuslaki sitten suhtautuisivat pakottamiseen, kun kerran suomalaisia ei voi pakottaa pysymään maassa tai pois maasta?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, harmillista ei tietenkään ole koronan kurissa pito, vaan se, että se ei ilmeisesti onnistu käytännössä…
Ilmoita asiaton viesti
Tartuntamäärien keskipisteet ovat täysin tunnistettavissa alueittain. Suur-Helsinki on Suomen suurin koronapesäke helposti rajattavalla alueella sekä Torninjokilaakso – ei liene yllätys.
Uudet kasvavat alueet Ruotsi-yhteyden vuoksi kasvavat Turun saaristossa ja länsirannikolla. Eikä pois voida sulkea matkustajavalvontaa, vierastyövoimaa huonosti valvotuissa asumisolosuhteissa jne…
Uutisointi välttää jostakin syystä kohdentamatta tartuntojen määrää ja kasvupotentiaalia pääkaupunkiseudulle – miksi ?
Kesämökkibuumi pääkaupunkiseudulta sisämaahan ei ole lisännyt sisämaan lukuja merkittävästi- mökit, kun on ovat ”mökkihöperöiden” suoja-alueita huolimatta siitä, että asukasluku Puumalassa ja Päijät-Hämeessä ja monissa kunnissa on moninkertaistunut.
Varautuminen on kakkosaaltoon on järkevintä, mitä nyt voidaan tehdä- se aalto tulee.
Pääkaupunkiseutua pitää kohdella huomattavasti tiukemmin kokoontumis- ym. säännöin kuin muuta maata. Edelleen suuret yli 500 h:n massatapahtumien rajoitukset olisi pakko pitää voimassa. Entä Ruotsi-Suomi-maaottelu Ratinassa, joka herättää suorastaan kauhua täällä Tampereella ?
Se on totta, että Suomalainen ei tee ellei ole pakko ja valvonta pelaa. Se nähtiin, kun vasikkalauma pääsi kesälaitumille, niin mikään ei enää pelannut. Kauppakeskukset, Särkänniemi ym. , ja huvittavinta ( ärsyttävintä) on se, että businessvastaavat selittelevät anteeksipyynnöin tapahtunutta valvonnan puutetta. Se oli vain rahan ahneus, joka sen valvonnan tarkoituksellisen puutteen selittää terveyden riskillä pelattaessa.
Pahaksi tulevan ja pelätyn aallon tekee lisäksi se, että vastassa ovat synkkä syksy ja rospuuttoajan säät vs., jos olisi kevät odotettavissa niin kuin nyt oli.
Heti lomakauden loputtua olisi pakko päättäjien ottaa lusikka vapisemattomaan käteen ja palauttaa järjestys eli ne säännöt, jotka olivat aikaisemmin voimassa. Suur-Helsinki jne. ja mainitut suurimmat riskialueet pitää käsitellä tiukasti vrt. muu maa.
Koulumaailma ja uusi etätyöboomi saattavat tuoda perheisiin pahemmat ajat kuin edellinen.
Vaikka ”laki ja järjestyssäännöt” eivät ole tiukasti voimassa, jokaisen on syytä jo nyt varautua tavallaan tulevaan.
Ilmoita asiaton viesti
Maskipakko julkisessa liikenteessä kohdistuu epätasapuolisesti köyhempään kansanosaan, joka ei voi tehdä matkojaan yksityisautoillen. Kun on myös ihmetelty joidenkin kiirehdintää ulkomaanmatkoille ja sitä, ettei voisi tätä vuotta jättää väliin, kaikilla ei ole samanlaisia edellytyksiä nauttia lomasta kotimaassa. Jos ei ole autoa eikä mökkiä ja asunto on ahdas kantakaupunkiyksiö, normaaliksi tavaksi on varmasti tullut lentäminen ulkomaille, jos lompakko kestää.
Ilmoita asiaton viesti
Helsingissä on sellainen elämäntapavähäosaisten ryhmä, joka ei ole aikaisemmin panostanut hyviäkään tulojaan korkeatasoiseen asumiseen ja liikkumiseen kotimaassa vaan elänyt työaikoina niukasti ja palkinnut itsensä etelänlomilla. Kyseessä on tietenkin osa keskiluokkaa, joka on huomannut priorisoineen taloudenpitonsa väärin nyt kun poikkeustila iski.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on myös luottamuksen palauttamisesta turvalliseen yhteiskuntaan. Tämä tauti, joka on monin tavoin tavallista influenssaa vakavampi, leviää myös aerosolitartuntana. Siksi maskit ainakin rajaavat pärskeiden lennon esim. aivastaessa paremmin kuin se hiha. Myös puhuessa pärskeitä ei lennä. On kait jo yleisesti tunnustettu tosiasia, viimein ruotsalaistenkin osalta, että mitään laumaimmuniteettia on turha havitella. Jos yhteiskunnat halutaan pitää auki, niin kaikki varotoimet on otettava käyttöön. Koronapelleilyä on mielestäni ollut se, että ensin tehdään onnistuneesti torjuntatoimenpiteitä, mutta sitten vastoin kaikkea yleistä tietoa vesitetään tämä kaikki jatkamalla niin kuin ennenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteiskunta ei kaikille tarkoita kansallisten rajojen sisälle sidottua yhteiskuntaa vaan pitäisi olla myös eurooppalainen yhteiskunta. Tämä koskee erityisesti rajan lähellä asuvia. Rajojen saaminen auki on myös itseisarvoisesti tärkeää.
Ilmoita asiaton viesti