Ilmastotyö on älyä, ei luopumista

Vaalit lähestyvät ja ilmastokeskustelu käy kuumana. Kuten tavallista ilmastokeskustelun yhteydessä, suuret ja pienet asiat menevät pahasti sekaisin. Jotkut vaativat luopumista vaikkapa liharuoasta, autoista ja muovista. Suomalaisten kieltäymykset eivät juurikaan auta ilmastonmuutoksen torjunnassa, koska ilmastotyön tehokkuutta ei mitata uhrautumishalulla vaan tuloksilla.

Hiilijalanjäljen pienentäminen yksilötasolla on tietenkin kannatettava asia, mutta Ilmastokatastrofin välttämiseksi tarvitsemme skaalautuvaa teknologiaa ja fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämistä. Päästöjä on tarkasteltava globaalilla tasolla. Saastuttavan laitoksen sulkeminen meillä ei auta, jos se johtaa sen korvaamiseen saastuttavalla laitoksella toisaalla.

Suomessa keskustelu on taas painottunut biopolttoaineiden sekoitusvelvollisuuden ympärille, mutta autovalmistajat ovat valintansa tehneet ja tulevaisuus on sähköisessä liikenteessä. Metsät taas ovat aarreaitta, joka kannattaa säästää äärettömän moniin muihin mahdollisuuksiin, kun energiakäyttöön. Energiajärjestelmän muutokset ovat kuitenkin kuin osien vaihtamista liikkuvaan junaan, muutokset on tehtävä erittäin hallitusti.

Suomen todellinen mahdollisuus tuloksiin on edistyksellisen ilmastoteknologian vienti sinne missä suuret ilmastopäästöt syntyvät. Nämä teknologiat ja ratkaisut voivat olla Suomelle merkittävä talouskasvun ja hyvinvoinnin lähde ja samalla voimme tehdä osamme ilmastonmuutoksen torjunnasta globaalissa mittakaavassa.

Suomessa on runsaasti maailman parasta teknologiaa energian merkittävään säästöön teollisuudessa, kiinteistöissä ja liikenteessä. Meillä on merkittävästi luonnonvaroja säästävää uutta kiertotalousteknologiaa. Meillä on kehitetty uusia materiaaleja jotka korvaavat mm. muovin käyttöä. Meillä on myös huipputeknologiaa kestävään ruoan tuotantoon ja koko ruokaketun hallintaan. Lisäksi maassamme on uraauurtavaa vesiteknologiaa, joka osaltaan liittyy kiinteästi myös energiankäytön vähentämiseen. Näillä teknologioilla voi olla todella suuri merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Max Jakobson kirjoitti, että häneltä usein kysytään mitä tulevaisuudessa tapahtuu ja hän vastasi suurin piirtein niin, että hän ei tiedä, mutta voi sanoa, että jotakin todella yllättävä tulee varmasti tapahtumaan. Historiasta voidaan nähdä, että myös jokainen meitä ennen tullut sukupolvi on kohdannut suuria yllätyksiä ja nyt meillä on käsillä oma suuri haasteemme. Panikointi tai hätätilajulistukset eivät auta, koska ilmastotyö on älyä, ei kärsimystä.

Meidän tulee pitää oma maamme elinvoimaisena ja kannustaa ilmastoratkaisujen tekijöitä ja tekemistä maailmanmarkkinoille samaan tapaan, kun meillä on tehty esimerkiksi metsäsektorin suhteen jo yli sadan vuoden ajan. Meillä on sanottu että “Suomi elää metsästä” mutta tulevaisuudessa sanonta voisi aivan hyvin olla “Suomi elää ilmastosta”.

Lassi Noponen
Sitoutumaton Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Lassi Noponen on ympäristöteknologiayhtiö Loudspring Oyj:n ja Proventia Group Oyj:n perustaja-osakas ja toiminut yrittäjänä ja sijoittajana ympäristöteknologia-alalla 20 vuotta. Lassi on sitoutumaton ehdokas Perussuomalaisten listalla Helsingin kaupungin valtuustoon kevään kunnallisvaaleissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu