Vaalit Strömsössä ja Saunalupaus

RKP on, jääkiekkotermein sanottuna, ottanut viime päiviä ”isoa roolia” Suomen politiikassa. Nyt mennään positiivisen kautta joten totean alkuun, että se on omalla tavallaan sympaattinen puolue, jota olen joskus, Jörn Donnerin älystä häikäistyneenä, itsekin äänestänyt.

Vaalien valmistelua johtaa Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, jota Vasemmistoliiton Merja Kyllönen kutsui eduskunnassa nimikkeellä politiikan Wonder Woman. Taikavoimat jäivät nyt kyllä piippuun, koska fakta on, että vaalit siirrettiin heikon valmistelun johdosta sekavan prosessin päätteeksi. Valmistelua johtanut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vaikutti, jääkiekkotermein sanottuna, olevan jatkuvasti hieman ”pelin ulkopuolella”. Hänen kunniakseen on sanottava, että äidinkielellään ruotsiksi esiintyminen on vakuuttavaa.

Olen itsekin juristi ja teidän, että oikeustieteellisessä ei paljon eksponenttifunktioita tutkita, joten tavallaan en ole yllättynyt, että Oikeusministeriössä säikähdettiin kun THL:n Salminen näytti miltä sellainen näyttää. Toki voisi odottaa, että näin vakavan asian valmisteliussa on mukana myös väkeä, joka osaa erottaa teoreettisen laskuharjoituksen ennusteesta. Kaikki me kuitenkin teemme virheitä ja tässä tapauksessa olisi minusta ollut reilua myöntää, että vaalien siirtäminen oli Oikeusministeriötä aikamoinen epäonnistuminen. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on nyt sairauslomalla ja hänelle toivon pikaista paranemista, krya på dig Anna-Maja!

Eilen areenalle astui HS:n haastattelussa toinen RKP:n huippupoliitikko Anders  Adlercreutz, jonka kanssa olin aikoinaan samalla Maanpuolustuskurssilla. Anders on taitava poliitikko, joka tuntee kansan ja antoikin haastattelussa RKP:n ”Saunalupauksen”, että jos vielä hetki kestetään rajoituksia, niin Juhannuksena voidaan kutsua ystävät saunaan.

Pandemia-kriisin kova ydin on ihmisten henkeen ja terveyteen, sekä monien talouteen kohdistuva vakava uhka, joten Andersia on arvosteltu siitä, että hän nosti Saunalupauksessa ystävien kanssa Juhannuksena saunomisen keskeiseksi tavoitteeksi. En usko hänen vähättelevän terveys tai talousuhkia, mutta ihmiset elävät myös tarinoista ja Saunalupauksella Anders nosti itsensä eräänlaiseksi koko kansan saunamajuriksi, bastumajoreniksi!

Paljon on puhuttu siitä oliko vaalien siirtäminen harmillista demokratian kannalta. Varmaan kaikki ovat samaa mieltä ainakin siitä, että vaalien järjestäminen ajallaan olisi ollut meille suomalaiselle tuttu konsepti, ”torjuntavoitto”. Palloilulajeissa tasapelit suurmaita vastaan ovat torjuntavoittoja, ja konsepti toki juontaa juurensa alkuperäisestä torjuntavoitosta, valtavan Puna-armeijan divisioonien pysäyttämisestä Talvi- ja Jatkosodissa.

Miettikääpä, vaalien siirtämisellä ei hukattu vain torjuntavoittoa vaan mahdollisuus meille harvinaisempaan todelliseen voittoon. Tästä minä vastuutan RKP:tä. Jos vaaleja olisi valmisteltu päättäväisesti ja huolellisesti, kaikki skenaariot huomioon ottaen, olisimme voineet näyttää maailmalle, miten Suomessa pandemia-aikana vaalit järjestetään kuin Strömsössä.

Oikeusministeriö olisi postitse toimittanut äänestäjille etukäteen äänestyspaikalla käytettävät henkilökohtaiset suojavarusteet, tavallisille kansalaisille Suomen lipulla koristellun kirurgisen maskin, ja THL:n määrittelemiin riskiryhmiin kuuluville, FFP2 luokan hengityssuojaimen ilman venttiiliä.

Äänestypaikat olisi suunniteltu arkkitehtonisesti väljästi ja vaalitoimitsijat olisi puettu Marimekkon vaatteisiin tai vaikkapa Muumi hahmoiksi. Alexander Stubb olisi voinut olla CNN:n Richard Questin ohjelmassa kertomassa maailmalle äänestyksen sujumisesta. Voisiko Suomi-kuva tästä enää parantua? Tämä olisi ollut pandemia-aikana innostava viesti Suomesta koko maailmalle! Jääkiekkovoittojen tapaan tämä olisi voinut jopa nostaa BKT:tä. V.A. Koskenniemen Finlandia Hymnin sanoja mukaillen ”Oi, nouse, Suomi, näytit maailmalle, Sa että karkoitit viiruksen”.

+2
Lassi Noponen
Sitoutumaton Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Lassi Noponen on ympäristöteknologiayhtiö Loudspring Oyj:n ja Proventia Group Oyj:n perustaja-osakas ja toiminut yrittäjänä ja sijoittajana ympäristöteknologia-alalla 20 vuotta. Lassi on sitoutumaton ehdokas Perussuomalaisten listalla Helsingin kaupungin valtuustoon kevään kunnallisvaaleissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu