Kurjistuspolitiikka, populismi vai tulevaisuus?

Tänään on eurovaalien varsinainen äänestyspäivä. Tänään kannattaa todellakin äänestää, sillä tänään annettu ääni painaa erityisen paljon alhaisen äänestysprosentin vuoksi. Tänään voit myös aidosti (poikkeuksellisesti) vaikuttaa koko Euroopan suntaan.

Jos et tiedä mistä tässä oikein äänestetään niin vielä ei ole myöhäistä, aloittaa voit esimerkiksi tästä.

Tarjolla kurjistuspolitiikkaa, populismia ja aitoa tulevaisuuspolitiikkaa

Eri puolueiden kampanjointia on ollut mielenkiintoista seurata. Etenkin Keskusta ja Perussuomalaiset vaikuttavat käyvän kampanjaa suurelta osin sisäpoliittisilla teemoilla, vaikka niillä ei ole yhtään mitään tekemistä eurovaalien kanssa. Äänestyspäätökselläsi ei valitettavasti tule olemaan pienintäkään vaikutusta esimerkiksi Suomen hallituspolitiikkaan.

Sinänsä Keskustan ja Perussuomalaisten osalta tämä on hyvin ymmärrettävää. Keskusta kuuluu ALDE:n, eli parlamentin oikeistolaisimpaan ryhmään. Perussuomalaiset taas eivät vielä edes ole päättäneet ryhmästään. Europarlamentissa ryhmät määräävät tehtävää politiikkaa aivan yhtä lailla kuin puolueryhmät Suomen eduskunnassa. Äänestäessäsi Keskustaa annat siis äänesi samalla oikeistolle, ja Perussuomalaisia äänestäessäsi et edes tiedä mitä äänestät. Sekin kannattaa muistaa, että mikäli haluat Suomen eroon eurosta ja EU:sta (kuten ilmeisen moni Perussuomalaisten äänestäjistä), Perussuomalaiset eivät aja sitä. Myös Perussuomalaisten "direktiiviopas" ja yleensäkin direktiiveihin liittyvä kampanja on täynnä asiavirheitä ja vähintäänkin kyseenalainen.

RPK,  Kokoomus ja Vasemmistoliitto ovat tehneet hyvää kampanjaa. RKP ja Kokoomus tosin ajavat nykyisen kurjistuspolitiikan jatkamista.

Kokoomuksen ja erityisesti Kataisen kampanjointia ei kylläkään voi kehua rehellisyyden näkökulmasta. Etenkin vaalitenteissä Katainen on ylväänä ilmoittanut muun muassa Kokoomuksen ajavan Euroopan laajuista työlainsäädäntöä, vaikka Kokoomuksen parlamenttiryhmä EPP vastustaa sitä henkeen ja vereen. Epäilen myös, että työlainsäädännön lisääminen ei ole todellisuudessa kovin monen Kokoomuksen meppiehdokkaan asialistalla.

Vasemmistoliiton kampanjan voisi todeta sisältävän paljon hyviä elementtejä, mutta tasapainoilu äärimmäisen EU-myönteisyyden ja kohtuullisen EU-vastaisuuden välillä on hiukan hämmentävää ainakin siitä näkökulmasta, mitä Vasemmistoliitto tulee käytännössä parlamentissa ajamaan.

Vihreät ja SDP ovat mielestäni tehneet hyvää ja rehellistä kampanjaa. Näitä äänestäessäsi tiedät mille annat äänesi, ja mitä ehdokkaasi tulee oikeasti tekemään europarlamentissa. Näin tekemällä myös tuet nykyisen kurjistuspolitiikan lopettamista ja kansalaisten hyvinvointiin pohjaavaa Euroopan kehitystä, joka muuten on myös paljon Natoa (johon europarlamentilla ei ole mitään vaikutusvaltaa) tärkeämpi turvallisuustekijä Suomelle. Eurooppa tarvitsee työllisyyttä ja kasvua. Nämä saavutetaan lopettamalla nykyinen kurjistuspolitiikka, ei jatkamalla sitä tai palkkaamalla kirveskomissaareja.

Itse tuen SDP:tä, koska näen SDP:n vaihtoehdon realistisemmaksi kuin Vihreiden, ja Timo Harakan parhaaksi ehdokkaaksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu