Lohjan taloutta ei korjata juustohöylällä

Julkaistu Länsi-Uusimaassa 23.9.

Kaupungin päätöksenteko on viime vuosina keskittynyt alijäämän korjaamiseen. Alijäämää on muista yrityksistä huolimatta päädytty korjaamaan pääasiassa perinteisellä juustohöylä-mallilla, jossa leikkausten kohteeksi valikoituvat helpoimmat ratkaisut.

Näin ei kuitenkaan ole mahdollista korjata kaupungin taloutta. Huonosti kohdistettuna leikkaukset nimittäin johtavat suurempiin kustannuksiin muualla. Pahimmissa tapauksissa leikkausten vaikutus voi olla päinvastainen. Tehtäessä suhteellisesti isoja leikkauksia ongelma korostuu vielä entisestään, sillä tällöin vaikutus palvelujen toimivuuteen alkaa olla huomattava.

Ainoa keino saada kaupungin taloustilanne korjattua onkin uudistaa palveluverkko ja toimintatavat tehokkuuden maksimoivalla tavalla, ja muuten vähentää kustannuksia panostamalla ennalta ehkäiseviin palveluihin. Tavoitteena tulisi olla tehokkuuden maksimoiminen, eikä niinkään kustannuksien leikkaaminen laajempia seurauksia huomioimatta.

Asiaa ei helpota se, että mahdolliset säästöt ja lisäkustannukset näkyvät pääasiallisesti muilla toimialoilla ylittäen myös usein lautakuntarajat. Valitettavasti rohkeutta uudistuksiin onkin löytynyt heikosti. Kaupungin tuottavuushanke on myös edennyt nihkeästi.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan nuorisotoimeen esittämä leikkaus on tilanteesta hyvä esimerkki. Sinänsä päätös vaikuttaa hyvältä, sillä nuorisotoimelta ei ole aiemmin leikattu, eikä muitakaan hyviä ja helppoja leikkauskohteita ole. Myös nuorisotoimen toiminnallaan aikaansaama kustannussäästö vaikuttaa pääasiassa vain muiden lautakuntien toimialueisiin. Kuitenkin leikkauksen lopullinen säästövaikutus on helposti kyseenalaistettavissa.

Tilannetta ei myös nuorisotoimen osalta paranna se, että lautakunta harkitsee päättävänsä itse leikkauksen kohdistumisesta. Nuorisotoimen esityksessä Kartsa nimittäin menettäisi osan nuorisotoimeltaan saamastaan tuesta. Mitään muuta järkevää tapaa kohdistaa leikkaus ei kuitenkaan ole. Kun otetaan huomioon, että toisin kuin muissa vaihtoehdoissa, Kartsan menettämän tuen voisi korvata aktiivisten kaupunkilaisten avulla, toivon erittäin suuresti lautakunnan hyväksyvän nuorisotoimen esityksen. Yleisestikin tässä vaikeassa tilanteessa olisi hienoa nähdä, jos kaupunkilaiset ja etenkin nuoret aktivoituisivat enemmän yhteisten asioiden puolesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu