Keskustaa ei kiinnosta talouden korjaaminen

Keskusta kampanjoi vaalien alla "strategisella hallitusohjelmalla", johon valittaisiin 5-7 Suomen kehityksen ja talouden kannalta merkittävintä yleisellä tasolla olevaa tavoitetta tai niin kutsuttua "kärkihanketta". Tämä toimisi hallitusohjelmana perinteisen yksityiskohtaisen hallitusohjelman sijaan, ja yksittäisistä linjoista sovittaisiin muun hallitustyöskentelyn ohessa.

Tänään kävi ilmi, että Keskustan trategisesta hallitusohjelmasta yksi osa on ilmeisesti varmistunut. Kyseessä on Malmin lentokentän säilyttäminen

Keskusta on ilmeisesti hiukan lipsunut alkuperäisestä kannastaan, vaikka ei ole tätä vielä myöntänyt. Nyt näyttää siltä, että perinteinen maakuntien edun puolustaminen on sittenkin Keskustalle tärkeämpi tavoite kuin muun muassa niiden 200 000 uuden työpaikan luominen.

Keskustan vastustustus Pisararadalle ja metropolihallinnolle on jo asettanut Keskustan halun kehittää pääkaupunkiseutua hyvin kyseenalaiseksi. Nyt kuitenkin viimeistenkin jäljelle jäävien asuntohankkeiden vastustaminen valtion tasolla herättää kysymyksen, onko pääkaupunkiseudun kehityksen estäminen maakuntien tukemiseksi Keskustalle tärkeämpää kuin Suomen talouden korjaaminen?

Kaiken huipuksi valtio on jo tehnyt sopimuksen Helsingin kaupungin kanssa, jonka mukaan Malmin lentokentän alueen tulee olla käytettävissä asuntotuotantoon vuoteen 2020 mennessä. Helsinki on myös jo ostanut alueen kiinteistöt 11 miljoonalla eurolla.

On yleisesti tiedossa, että pääkaupunkiseudun asuntokriisi on vakava este Suomen talouden ja työttömyysongelman korjaamiselle. Pääkaupunkiseudulla olisi paljon kysyntää etenkin matalapalkkaiselle työlle, mutta työn tarjontaa ei ole ja sikäli kun on, palkka ei riitä elämiseen järkyttävän korkeiden vuokrien vuoksi. Yleisesti ottaen pääkaupunkiseudun ollessa joka tapauksessa ykköskohde tuleville investoinneille, on pääkaupunkiseudun asuntokriisin ratkaiseminen välttämätöntä, mikäli halutaan parantaa työllisyyttä ja korjata talous.

Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että Keskustaa kiinnostaa enemmän perinteinen suhmurointi kuin vaalilupausten toteuttaminen. Tai ehkä kyseessä on halu toteuttaa yksittäisten ehdokkaiden ympäri maakuntia tekemät vaalilupaukset.

Toivon kuitenkin, että tämä oli yksittäinen lipsahdus joka korjataan pian. Muussa tapauksessa tulevan hallituksen kyky ja halu korjata Suomen ongelmat asettuu hyvin kyseenalaiseksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu