SDP:n tarjottava talouspoliittisesti realistinen vaihtoehto

Viime aikoina on käyty paljon keskustelua siitä, miten SDP kykenee haastamaan hallituksen ja oppositiojohtajan roolia tavoittelevat Vihreät.

Tehtävää on paljon, mutta yksi asia on selvä. SDP tulee menestymään vain tarjoamalla talouspoliittisesti realistisen vaihtoehdon, joka kykenee aidosti haastamaan hallituksen politiikan taloudellisesti uskottavampana. Tämän on se pohja, jonka päälle voidaan rakentaa uskottava oppositiopolitiikka ja jolla Vihreät voidaan haastaa.

Realistisen talouspoliittisen vaihtoehdon rakentaminen vaatii työtä, mutta on mahdollista. SDP tarjosi jo vaalien alla realistisen ja inhimillisemmän vaihtoehdon nyt hallitukseen päätyneiden puolueiden talouspolitiikalle.

Vaihtoehtoisen talouspolitiikan ytimen pitää olla tarkasti harkituissa sopeutuksissa sekä merkittävissä investoinneissa. Syömävelka pitää hiljalleen hävittää tavalla, joka ei johda suureen inhimilliseen kärsimykseen eikä syö talouskasvua tai tuo epäsuoria lisäkuluja. Tarvitaan merkittäviä harkittuja investointeja, jotka tuovat suoraan kasvua ja parantavat tulevaisuuden kasvumahdollisuuksia (esim. homekoulujen korjaus ja Pisara-rata). Samoin tulevaisuuden kasvun kannalta tärkeät alueet kuten koulutus tulee säästää ylimitoitetuilta leikkauksilta.

Sopeutettaessa osa tulosta voidaan kerätä nostamalla tiettyjä veroja (esim. suurten kiinteistöjen kiinteistövero) ja parantamalla harmaan talouden torjuntaa. Leikata voidaan esimerkiksi ylisuurista elinkeinotuista, asuntolainan korkovähennyksestä sekä rikkaiden lapsilisistä (panemalla lapsilisät verolle). Säästää voidaan myös lukuisilla keinoilla kuten parantamalla tietoteknisiä ratkaisuja, panostamalla ennalta ehkäiseviin palveluihin, sekä esimerkiksi vähentämällä päihteiden ja liikkumattomuuden aiheuttamia terveyshaittoja. Työttömyyttä vähentämällä voidaan myös saavuttaa ainakin satojen miljoonien säästöjä.

Näillä toimilla saataisiin kasvua ja velkaantuminen pysäytettyä, ja tilanne olisi myös kestävä pitkällä aikavälillä.

Hallituksen valitsemat toimet sen sijaan ovat inhimilliseltä kustannukseltaan järkyttäviä, eivätkä ole pitkällä aikavälillä kestäviä. Massiiviset leikkaukset sosiaaliturvasta ja koulutuksesta sekä täydellinen piittaamattomuus työttömyydestä tulevat räjäyttämään syrjäytymisen käsiin ja syömään tulevaisuuden kasvumahdollisuudet. Tänä päivänä säästöä varmasti saadaan sosiaaliturvaa leikkaamalla, mutta pidemmällä aikavälillä etenkin tämän aiheuttama syrjäytyminen ja terveysongelmat tulevat syömään nämä säästöt. Valitettavasti Suomen ongelma myös on nimenomaan pitkällä aikavälillä, joten kun valtion menot taas pian alkavatkin nousemaan, ollaan todella vaikeassa tilanteessa, ellei politiikan suuntaa olla ehditty kääntämään.

Julkaistu mielipidekirjoituksena 19.8. Länsi-Uusimaassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu