Sipilä on hylännyt yhteistyön – mitä nyt tapahtuu?

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta kaatuivat. Tämän ei sinänsä pitäisi yllättää ketään asioista perillä olevaa.

Virallisesti neuvottelut kaatuivat EK:n lopetettua neuvottelut sen vuoksi, että AKT vetäytyi neuvotteluista. Tämä on kuitenkin puhdas tekosyy, sillä AKT:n mukanaolon merkitys yhteiskuntasopimukselle on puhdas nolla.

Ei ole ihme, että EK vetäytyi neuvotteluista. Sipilä antaa suoraan EK:lle kaiken mitä se haluaa ilman, että EK:n tarvitsi tehdä muuta kuin leikkiä neuvotteluja muutama kuukausi. Hallituksen pakkolaeissa valitsemat toimet kilpailukyvyn alentamiseksi olivat nekin jo alun perinkin kuin EK:n tavoitelistalta.

Nyt viimein on selvää, että Sipilä on hylännyt yhteistyön. Nykyinen hyvinvointivaltio- Suomi on rakennettu nimenomaan yhteistyöhön pohjaten, ja Sipilän valinta voitaneenkin lukea historialliseksi käänteeksi. Tästä herääkin kysymys, mikä on Suomen tulevaisuus nyt kun yhteistyö on hylätty.

Helppoa ei tule olemaan. Todennäköisesti hallitus ja ay-liike ajautuvat avoimeen sotaan, ja pakkolait kaatuvat joko eduskunnassa tai sitten palkkaneuvotteluissa, kun ne nokitetaan ylisuurilla palkankorotuksilla. Lopputuloksena kaikki häviävät.

Lopputulos voisi kuitenkin olla paljon pahempi. Kuitenkin hallituksen suosion romahdus estää hallitusta ryhtymään entistä kovempiin keinoihin, joten yleislakko ja vastaavat katastrofiskenaariot todennäköisesti vältetään. Tai jos tällaiseen tilanteeseen päädyttäisiin, se todennäköisesti päättyisi suhteellisen nopeasti ja johtaisi uusiin vaaleihin.

Vielä kuitenkin elää pieni toivo, että Sipilä palaisi yhteistyön tielle. Palauttamalla yhteistyön politiikanteon keskiöön ja rupeamalla luomaan toivoa kauhun lietsomisen sijaan Sipilä voisi vielä pelastaa itsensä ja Suomen lähitulevaisuuden. Suomi kyllä pelastuu lopulta kun valta vaihtuu, mutta jos se tapahtuu vasta 2019, paljon vahinkoa on jo ehtinyt tapahtua.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu