EK on vastuussa yhteiskuntasopimuksen synnystä

Yhteiskuntasopimus on nyt edennyt pisteeseen, jossa pitäisi aloittaa soveltamisneuvottelut eri alojen kesken. Kuitenkin sopimuksen eteneminen on pysähtynyt, koska EK vaatii mukaan kaikkia SAK:n liittoja. Nyt sopimuksen ulkopuolelle on jäänyt 40% SAK:n jäsenistä, liitoista muun muassa PAM ja AKT.

Sinänsä EK:n vaatimus 100% kattavuudesta on ymmärrettävä. Etenkin AKT:n mukanaolo olisi toivottavaa työmarkkinarauhan kannalta. Nyt on mahdollista, että sopimuksen ulkopuolelle jääneiden liittojen palkkoja neuvoteltaessa syntyy lakkoja, jotka vaikuttavat vientiin.

Kuitenkin koko neuvottelujen ajan on ollut päivänselvää, että osa liitoista ja erityisesti AKT tulee olemaan sopimuksen ulkopuolella. Ulos jääneiden liittojen suhtautuminen yhteiskuntasopimukseen ei ole ollut mikään salaisuus, ja on varmasti ollut merkittävänä puheenaiheena yhteiskuntasopimusneuvotteluissa. Näin ollen EK on sopimuksen hyväksyessään varmuudella tiennyt, että osa liitoista ja erityisesti AKT tulee olemaan sopimuksen ulkopuolella.

Vastuu yhteiskuntasopimuksen syntymisestä onkin EK:lla. Jos tilanne ei nyt etene ja sopimus kaatuu, herääkin kysymys, oliko tämä kaikki EK:n puolesta bluffia, jotta saataisiin kaadettua sopimus ay-liikkeen niskaan, ja hallitus laatimaan sopimusta huomattavasti ankarammat lainsäädännölliset uudistukset. Tällöin kansan silmissä syntipukki olisi ay-liike, ja EK saisi monet sen pitkäaikaisista tavoitteista toteutettua ilman, että se joutuu enää tavoitteidensa vastaisesti neuvottelemaan palkoista keskusjärjestötasolla.

Julkaistu mielipidekirjoituksena 15.3. Länsi-Uusimaassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu